10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportFormula 1DOCUMENT EXCLUSIV. Baroul București: Victor Ponta a devenit avocat pe baza titlului...

DOCUMENT EXCLUSIV. Baroul București: Victor Ponta a devenit avocat pe baza titlului de doctor. Premierul ar putea returna banii încasaţi. Vezi celelalte efecte

Victor Ponta a devenit avocat fără concurs, pe baza titlului de doctor, se arată într-un răspuns oficial al Baroului București, trimis RL. În aceste condiţii, persoanele reprezentate de actualul premier în procese i-ar putea cere acestuia compensații financiare, dacă se vor considera prejudiciate. O altă problemă ridicată este aceea dacă Ponta ar putea fi reprimit în barou, după ce-şi termină cariera politică.

Baroul București a clarificat cea mai importantă necunoscută din ecuația tezei de doctorat a premierului Ponta. Într-un document oficial semnat de prodecanul doctor Ion Dragne, Baroul București a confirmat, în exclusivitate pentru „România liberă“, că premierul a devenit avocat pe -baza titlului de doctor. Pe de altă parte, lucrarea sa de doctorat – “Curtea -Penală Internațională” – pe baza căreia a obţinut titlul academic, a fost demascată drept plagiat de cea mai importantă revistă științifică din lume, „Nature”.

Dezvăluirea a fost confirmată de două comisii independente, dintre care una a Universității București, instituția unde premierul și-a susținut doctoratul în anul 2003. Altfel spus, premierul a fost admis în avocatură pe baza unui fals grosolan (mai mult de o treime din lucrarea de doctorat este considerată a fi un plagiat). Iar din postura de avocat a câștigat 380 de mii de euro.

Confirmarea Baroului

Documentul oficial al Baroului București care confirmă acest aspect are următorul conținut și ne-a fost oferit pe data de 7 ianuarie, în urma unei solicitări exprese a României libere: “Către domnul Petre Bădică. Cu referire la solicitarea dumneavoastră comunicată prin e-mail în data de 05.01.2015 și înregistrată la Baroul București cu numărul 94/C06.01.2015 în temeiul aprobării Consiliului Baroului București din ședința de la data de 06.01.2015, vă aducem la cunoștință că domnul avocat Ponta Victor Viorel a fost primit în profesie la data de 01.02.2005. Primirea în profesie a domnului avocat Ponta Victor Viorel s-a realizat în baza dispozițiilor articolului 16, aliniatul 2 litera a) din Legea numărul 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, modificată prin Legea numărul 255/2004, în vigoare la data soluționării cererii de primire. Cu considerație, prodecan Ion Dragne”.

Legea la care face referire Baroul București spune următoarele:

“Articolul 16 va avea următorul cuprins: Art. 16. – (1) Primirea în profesie se obţine pe baza unui examen organizat de barou, conform prevederilor prezentei legi şi ale statutului profesiei.

(2) La cerere, poate fi primit în profesie, cu scutire de examen:

a) titularul diplomei de doctor în drept;

b) cel care până la data primirii în profesia de avocat a îndeplinit funcţia de judecător, procuror, notar public, consilier juridic sau jurisconsult timp de cel puţin 10 ani şi dacă nu i-a încetat activitatea din motive disciplinare care îl fac nedemn pentru profesia de avocat“.

Concluzie: potrivit Baroului București, Ponta a intrat în profesia de avocat pe baza art.16, aliniatul 2, litera a), adică pe baza diplomei de doctor în drept.

Care sunt urmările

Decanul Baroului București, Ion Ilie Iordăchescu, ne-a confirmat într-o discuție telefonică faptul că premierul a intrat în Baroul București pe baza titlului de doctor și că răspunsul scris care ne-a fost oferit a fost aprobat într-o ședință a Consiliului Baroului București. Avocatul Iordăchescu spune că, în acest moment, nu se poate lua nici un fel de măsură împotriva faptului că premierul a intrat în profesia de avocat pe baza titlului de doctor în drept, deoarece nu există nici un fel de sesizare în acest caz.

Iordăchescu ne-a mai declarat însă că premierul nu poate în nici un caz să fie acuzat de fals, dar dacă anumiți clienți se consideră prejudiciați, ei ar putea să ceară să li se înapoieze o parte din onorariile achitate. Trebuie precizat că în acest moment premierul nu a renunțat oficial la titlul de doctor (doar și-a exprimat intenția). Pe de altă parte, Baroul București nu poate lua decizii pe baza raportului întocmit de Consiliul de Etică al Universității București, care consideră doctoratul premierului un plagiat. Ministrul Educației este cel care trebuie să valideze raportul de plagiat și apoi să ceară ca premierul să rămână fără doctorat. Asta deoarece Ponta trebuie judecat ca demnitar.

Ce se întâmplă

1. Dacă premierul renunță la titlul de doctor, așa cum a anunțat la sfârșitul anului trecut, atunci are o mare problemă. Teoretic, intrarea sa în profesia de avocat care s-a făcut pe baza titlului de doctor, nu ar mai avea o bază, din moment ce el renunță la acest titlu. Premierul, -însă, prin renunțarea la titlul de doctor nu admite faptul că lucrarea sa este un plagiat. Astfel încearcă să evite o eventuală decizie în justiție pe tema plagiatului său (de fals).

2. Premierul nu mai renunță la titlul de doctor. Va da dovadă de inconsecvență și, desigur, imaginea sa va fi serios afectată. Mai ales după ce a și creat cadrul legal prin celebra ordonanță de urgență care permite doctorilor să renunțe unilateral la acest titlu, dată la finalul anului trecut.

Bani și prestigiu universitar

Recapitulând, premierul a intrat în avocatură pe baza titlului de doctor dovedit un plagiat oribil. Fapt este consfințit de raportul Universității București, care a și cerut ministrului Educației de la acea dată, Ecaterina Andronescu, retragerea acestei demnități academice. Având titlul de doctor, Victor Ponta a evitat un complicat examen scris de intrare în barou (legea permitea accesul din oficiu în tagma avocaților a doctorilor în drept). Spre exemplu, în anul 2009, au căzut 70% din cei 945 de candidaţi.

Intrând în profesia de avocat pe baza unui plagiat – care poate fi considerat un fals intelectual -, premierul a avut și alte beneficii, câștigând importante sume de bani, dar și prestigiu universitar. Astfel, potrivit propriei declarații de avere, cabinetul de avocatură al premierului a câștigat până în martie 2010 (ultima declarație de avere în care Ponta declară venituri de pe urma cabinetului său de avocatură) suma de aproximativ 1.600.000 de lei, adică 380.000 de euro. Pe site-ul oficial al Baroului Bucureşti, premierul este trecut acum, în tabloul avocaţilor, la categoria celor „fără drept de exercitare a profesiei”, iar motivul este că, între timp, a -devenit „incompatibil”. Ponta -şi-a suspendat, practic, activitatea de avocat din momentul în care a ocupat o funcţie publică.

De asemenea, premierul a câștigat bani de pe urma faptului că a profesat la Universitatea Româno-Americană. În CV-ul de la Camera Deputaților, premierul scrie că între octombrie 2002 şi martie 2007 a fost lector universitar doctor în cadrul Departamentului de Drept Penal, Universitatea Româno-Americană, Bucureşti (titlul de doctor se regăsește și acum pe site-ul cdep.ro). Suma totală câștigată de premier de pe urma activității sale didactice este de 110.000 de lei, adică 26 de mii de euro. Premierul și-a însușit în fața elevilor o demnitate – aceea de doctor – pe care a obținut-o printr-un -plagiat. Foarte probabil, titlul de doctor a cântărit foarte mult atunci când corpul profesoral l-a ales pe -Victor Ponta pentru poziția de lector.

Va mai putea profesa Ponta ca avocat?

În momentul de față, activitatea de avocat a premierului este suspendată deoarece nu este compatibilă cu statutul de demnitar pe care îl deține. În situația în care Victor Ponta își menține decizia de a renunța la titlul de doctor, va mai putea el să profeseze ca avocat în momentul în care va ieși din politică?

Nu există un răspuns cert la această întrebare deoarece nu există un precedent, Ponta fiind primul doctor în drept care renunță la acest titlu. În orice caz, decizia finală privind posibilitatea ca premierul să profeseze din nou ca avocat aparține Baroului București. Decizia urmează să fie luată în cadrul Consiliului, care va trebui să analizeze dacă premierul – în urma renunțării la titlul de doctor – va mai putea profesa, în contextul în care el a intrat în Barou fără examen, prevalându-se tocmai de titlul de dotor.

Istoria unui plagiat

7 ianuarie 2005: Victor Ponta devenea avocat în Baroul Bucureşti.

18 iunie 2012: Revista științifică „Nature“ publică un articol în care arată că teza de doctorat a premierului Victor Ponta este un plagiat.

29 iunie 2012: Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare decide că lucrarea de doctorat a premierului este un plagiat.

1 iulie 2012: Victor Ponta: Acuzația de plagiat este o „execuţie mafiotă”, nu voi renunţa la titlul de doctor şi nici nu voi demisiona.

19 iulie 2012: Consiliul Național de Etică (din cadrul Ministerului Educației) decide că premierul nu a plagiat.

20 iulie 2012: Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti confirmă faptul că Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat 115 pagini din 297.

16 decembrie 2014: Premierul Victor Ponta anunță că intenționează să renunțe la titlul de doctor.

29 decembrie 2014: Guvernul dă o ordonanță care să permită titularului unui doctorat să renunțe unilateral la această distincție.

7 ianuarie 2015: Baroul București confirmă pentru „România liberă“ că Victor Ponta a intrat în rândul avocaților fără să susțină un examen, ci exclusiv pe baza titlului de doctor.

Dovada. Documentul emis Românei libere de către Baroul București în care se stipulează faptul că premierul Ponta a intrat în profesia de avocat pe baza titlului de doctor. Articolul 16 aliniatul 2 litera a) spune că „la cerere, poate fi primit în profesie, cu -scutire de examen titularul diplomei de doctor în drept”.

Cele mai citite

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...

Rusia – Ucraina, ziua 765: G7 se angajează să întărească apărarea aeriană a Kievului

Miniştrii de Externe ai statelor din G7 s-au angajat astăzi "să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei" împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP.În comunicatul...

SRI va gestiona sistemul informatic al ANAF

Proiectul de lege privind gestionarea sistemului informatic al ANAF de către SRI a primit un raport favorabil din partea comisiilor de specialitate și se...
Ultima oră
Pe aceeași temă