Fostul premier și fondatorul platformei România 100, Dacian Cioloș, a afirmat, luni, că sistemele de avertizare și informare a populației nu au funcționat, astfel că opt persoane au murit și 137 au fost rănite, în urma furtunii din vestul țării.
„Furtuna foarte violentă din vestul țării nu ar fi putut fi oprită. Însă oamenii care și-au pierdut viața, zecile de răniți ar fi trebuit să fie preveniți despre iminența acestui fenomen extrem. Concluzia este simplă: sistemele de avertizare și informare a populației NU au funcționat. Este limpede că autoritățile responsabile și fiecare dintre noi trebuie să fim mai bine pregătiți și în alerta în cazul unor astfel de evenimente. Condoleanțe familiilor lovite de furia naturii, putere și însănătoșire grabnică celor răniți'', a scris Dacian Cioloș, pe pagina sa de Facebook.
Totodată, USR a propus organizarea unei dezbateri în Parlamentul României pe tema implementării unui „sistem naţional de alertare a populaţiei prin SMS în caz de dezastru”.
Deputatul USR Cătălin Drulă, preşedintelele Comisiei pentru Tehnologia Informaţiei, a invitat luni toate instituţiile cu atribuţii în domeniu (ISU/DSU/STS/ANM/ANCOM) şi operatorii de telefonie mobilă la o dezbatere pe această temă, miercuri, 20 septembrie, începând cu ora 10.00, în Parlamentul României.
„Cel mai eficient sistem de alertare a populaţiei asupra unor fenomene meteo extreme care se dezvoltă rapid este cel prin SMS-Cell Broadcast. Este vorba de trimiterea unui SMS către toţi abonaţii aflaţi într-o anumită zonă geografică – suportul tehnic este prevăzut în protocoalele GSM, mesajele au prioritate înainte oricăror alt tip de comunicaţii şi alertarea se face instantaneu şi fără a fi nevoie să fie instalate alte aplicaţii pe telefonul mobil. În România, au existat discuţii cu operatorii de telefonie mobilă şi cu reglementatorul pieţei, ANCOM, pentru a face interfaţa de alerte de tip cell broadcast, dar după cum vedem nu există încă”, a precizează Cătălin Drulă, într-un comunicat de presă transmis de USR.
El a arătat că, din punct de vedere tehnologic, „piesele acestui puzzle” există deja, trebuie doar puse împreună. Drulă spune că Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) din Ministerul de Interne primeşte deja toate alertele meteo nowcasting de la INMH/ANM şi dispune de un sistem de geolocare pentru alerte şi că este necesară interfaţarea între ANM, DSU şi operatorii de telefonie mobilă, precum şi de cadrul legal care să stabilească responsabilităţile şi obligaţiile actorilor acestui sistem.
„Am propus Comisiei pentru Tehnologia Informaţiei să organizăm o dezbatere împreună cu instituţiile abilitate pentru a vedea care sunt paşii necesarii şi responsabilităţile pentru ca acest sistem să fie implementat cât mai curând. De asemenea, cred că e necesară o lege care să stabilească obligaţiile părţilor (INMH, DSU, operatori de telefonie mobilă) şi să constituie baza acestui sistem de alertare. Similar, în SUA a fost elaborat the Warning, Alert, and Response Network (WARN) Act în 2006”, a mai spus Drulă.
În total, opt persoane au murit și 137 au fost rănite, în urma unei furtuni care a afectat vestul țării, duminică seara. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, au fost semnalate efecte negative la nivelul a 212 localități din 15 județe (Alba, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Caraș-Severin, Hunedoara, Harghita, Iași, Maramureș, Mureș, Suceava, Sălaj și Timiș).