Acuzatia de furt din magazin adusa in 1999 impotriva unui diplomat roman acreditat in Marea Britanie a adus Romania pe "lista rusinii" a diplomatilor care au comis infractiuni pe teritoriul britanic, scapand de pedeapsa datorita imunitatii diplomatice, reiese din lista furnizata de Kim Howells, secretar de stat in Foreign Office, ca raspuns la interpelarea pe aceasta tema facuta de parlamentarul conservator Shailesh Vara.
Lista, care se refera la perioada 1997-2007, publicata pe site-ul parlamentarului, nu da numele diplomatilor acuzati, ci doar tara din care provin si infractiunea comisa.
Diplomatul roman se afla intr-o companie "selecta", alaturi de un diplomat italian acuzat tot de furt din magazin si sta mai bine decat diplomatii sauditi, campioni la infractiuni, cu sapte aparitii pe lista, incluzand acuzatii grave, cum ar fi agresiune indecenta a unei fete de 11 ani.
Pe locul doi este Africa de Sud, cu trei diplomati pe "lista rusinii", iar pe trei – Maroc, cu doua acuzatii, viol si agresiune, si Germania, tot cu doua acuzatii, agresare a unui ofiter de politie si conducere in stare de ebrietate. Pe lista mai apar Kuweit, Belgia, Zimbabwe, Camerun, Belize, Mongolia, Ucraina, Rusia, Franta si Rwanda, cu cate o infractiune comisa de diplomati. Solicitat sa comenteze prezenta Romaniei pe "lista rusinii", ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a declarat pentru NewsIn ca diplomatii romani nu au avut probleme in strainatate, existand doar probleme la consulate, care au constat doar in tergiversari in eliberarea documentelor sau trafic de influenta. "Nu am deocamdata cunostinta despre aceasta lista, dar ne vom interesa", a mai spus Cioroianu. Foreign Office nu face insa acuzatii gratuite, iar cazul din 1999 din Marea Britanie a fost discutat in Consiliul de Onoare al MAE roman, astfel incat arhivele pot fi consultate, iar numele celui care a adus Romania pe aceasta lista poate fi aflat.