Profesorul Liviu Librescu, emigrat din Romania in 1978, s-a aruncat in fata agresorului inarmat care incerca sa intre in sala de curs, blocand usa cu propriul lui trup.
O coincidenta tulburatoare: in ziua in care evreii din intreaga lume au comemorat victimele Holocaustului, un supravietuitor al acestei tragedii, profesorul Liviu Librescu (77 ani), originar din Romania, a murit sacrificandu-se pentru studentii lui, scria ieri cotidianul "Jerusalem Post" din Israel, care a devenit din 1978 cea de-a doua patrie a savantului emigrat din Romania.
"Toti studentii traiesc datorita lui", a declarat pentru "Jerusalem Post" studentul israelian Asael Arad de la Virginia Tech. Tanarul Arad a luat legatura si cu sotia profesorului, Marlena, si ea o supravietuitoare a Holocaustului originara din Romania, iar aceasta i-a spus ca a primit numeroase mesaje de la studenti, care il considera pe profesorul Librescu un erou.
Alec Calhoun, un student in varsta de 20 de ani, a fost ultimul care a parasit sala. "Inainte de a sari pe fereastra, m-am intors si m-am uitat la profesor, care ramasese in sala, probabil pentru a bloca usa. A fost ucis", a povestit tanarul, inca socat de oroarea prin care a trecut.
Initial, sotia si fiul lui Liviu Librescu, Joe, care traiesc in Israel, au fost anuntati ca profesorul a fost ranit. Dar speranta lor s-a spulberat dupa ce au luat legatura cu spitalele la care au fost dusi ranitii si nu l-au gasit.
Joe Librescu, contactat de media israeliene si americane la locuinta lui dintr-o suburbie a orasului Tel-Aviv, a confirmat decesul tatalui sau si a declarat ca familia intentioneaza sa ii aduca trupul in Israel.
Supravietuitor al Holocaustului
Profesorul Liviu Librescu s-a nascut in Romania, iar in copilarie, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, a fost trimis intr-un lagar din Rusia, de unde a fost salvat de localnici, scrie "Jerusalem Post". Tatal lui a fost deportat de nazisti.
Absolvent al Politehnicii din Bucuresti, Facultatea de Inginerie Aeronautica, in 1952, si al unui curs postuniversitar in anul urmator, la aceeasi facultate, Liviu Librescu si-a inceput cariera stiintifica intr-o Romanie comunista in care ii erau interzise orice contacte cu savanti din strainatate. Sfidand regimul, el a publicat articole in presa internationala de specialitate, facandu-se cunoscut, mai scrie "Jerusalem Post". In 1969, Liviu Librescu obtine titlul de doctor in mecanica fluidelor, la Academia de stiinte din Romania.
In 1978, pentru a scapa de "regimul nazist al lui Nicolae Ceausescu" (dupa cum scrie tot "Jerusalem Post"), emigreaza impreuna cu sotia sa, Marlena, in Israel, iar cativa ani mai tarziu pleaca in Statele Unite. In 1986, a devenit profesor titular la Virginia Tech University.
Meritele sale stiintifice si didactice au fost recunoscute, profesorul Liviu Librescu fiind onorat de prestigioase institutii internationale. Intre altele, in 2005, el a devenit membru al corpului de experti al Ministerului italian al Educatiei, Invatamantului Universitar si Cercetarii.
"Era un gentleman", l-a caracterizat unul dintre colegii de la Virginia Tech.
DURERE
» Profesor dedicat
"Mi-am pierdut cel mai bun prieten. A fost o persoana minunata; cel mai mult ii placea sa predea", a fost tot ce a putut sa spuna Marlena Librescu, coplesita.