Procurorii au cerut pedeapsa maximă, marţi, la ultimul termen în procesul în care poliţistul Cristian Cioacă este judecat pentru uciderea soţiei sale, Elodia Ghinescu, în timp ce instanţa a pus în discuţie schimbarea încadrării în cazul acestuia din omor în lovituri cauzatoare de moarte, relatează Mediafax.
Marţi, la Curtea de Apel Piteşti, a avut loc ultimul termen în procesul în care Cristian Cioacă este judecat pentru omor, procurorul de caz solicitând pedeapsa maximă, respectiv 25 de ani de închisoare, la care se adaugă sporuri.
La rândul său, avocata familiei Ghinescu, Crina Radu, a solicitat schimbarea încadrării juridice a faptei din omor în omor calificat cu premeditare prin cruzimi şi de interes material.
"În situaţia în care se va accepta schimbarea încadrării juridice în sensul propus de noi, cerem pedeapsa maximă şi anume detenţiunea pe viaţă", a declarat Crina Radu.
Totodată, instanţa a pus în discuţie, din oficiu, schimbarea încadrării juridice din omor în lovituri cauzatoare de moarte, în timp ce avocata lui Cristian Cioacă, Maria Vasii, a solicitat achitarea clientului său, susţinând că fapta nu există.
Curtea de Apel Piteşti va da o soluţie definitivă în acest caz pe 27 mai.
În 14 februarie, un complet de divergenţă al Curţii de Apel Piteşti a admis cererea lui Cristian Cioacă de ridicare a arestului preventiv şi înlocuirea cu măsura controlului judiciar, decizia fiind executorie, însă nu şi definitivă, Astfel, Cioacă a fost eliberat din Penitenciarul Colibaşi unde era încarcerat.
Ulterior, Cioacă şi-a reluat activitatea de poliţist, el fiind încadrat la Serviciul Logistic al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş.
Cristian Cioacă s-a aflat în arest din 5 decembrie 2012, iar la sfârșitul lui ianuarie 2013 el a fost transferat la Penitenciarul Colibași.
El a fost trimis în judecată de către procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru omor calificat şi profanare de morminte, el fiind acuzat că şi-a ucis soţia, avocata Elodia Ghinescu, în august 2007.
În 2 iulie 2013, Cioacă a fost condamnat de Tribunalul Argeş la 21 de ani de închisoare pentru omor calificat şi la doi ani de închisoare pentru profanare de morminte, urmând să execute, dacă decizia rămâne definitivă, 22 de ani de detenţie. Sentinţa instanţei de fond a fost atacată cu apel de toate părţile implicate, respectiv de Cristian Cioacă, de mama şi fratele Elodiei Ghinescu, în calitate de părţi civile în dosar, şi de procurori.
Procurorii au arătat în rechizitoriul trimis instanţei că, în noaptea de 29 spre 30 august 2007, "pe fondul unor relaţii conflictuale preexistente legate de un iminent divorţ generat de presupusele relaţii extraconjugale ale soţilor, în timp ce se aflau în dormitorul matrimonial, discuţiile au degenerat, context în care Cristian Cioacă i-a aplicat soţiei sale, Elodia Ghinescu, multiple lovituri, soldate cu decesul acesteia".
Ulterior, Cioacă a dus trupul soţiei sale în cada băii principale, unde l-a depesat pentru a-l putea ascunde mai uşor, potrivit procurorilor.
Anchetatorii au precizat că în noaptea în care ar fi ucis-o pe Elodia Ghinescu, copilul minor al celor doi se afla în apartament.
Elodia Marilena Ghinescu a dispărut de acasă la sfârşitul lunii august 2007, însă Cristian Cioacă, atunci poliţist la Poliţia din Argeş, a anunţat dispariţia acesteia abia în 5 septembrie 2007, la solicitarea şefei lui.
Anchetatorii au luat în calcul, din primele momente, varianta crimei în cazul avocatei, principalul suspect fiind Cristian Cioacă, deoarece s-au găsit urme de sânge în apartamentul celor doi soţi şi în autoturismul bărbatului. Mai mult, în septembrie 2007, după două săptămâni de la dispariţie, anchetatorii au găsit într-o râpă haine având pete cu sângele Elodiei. În octombrie 2007, într-o râpă lângă Râşnov au fost găsite uniforma de poliţist a lui Cioacă, alte obiecte ale acestuia şi ale Elodiei.