6.1 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăSpecialVIDEO. Tudorel Toader, la Bruxelles, despre OUG 13: Ordonanța nu a fost...

VIDEO. Tudorel Toader, la Bruxelles, despre OUG 13: Ordonanța nu a fost o problemă. Problema a fost că s-a adoptat noaptea.Gabriel Liiceanu: Liviu Dragnea și colegii lui ar face orice pentru a nu intra la pușcărie și pentru a-și salva averile

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a susținut, miercuri, în cadrul unei dezbateri din Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European, că problema nu a fost Ordonanţa de Urgenţă 13, ci faptul că actul normativ a fost adoptat noaptea. Pe de altă parte, filosoful Gabriel Liiceanu a declarat că Liviu Dragnea și colegii lui din PSD ”ar face orice pentru a nu intra la pușcărie și pentru a-și salva averile”. 

"Mi-am notat mai multe probleme care, fiecare în parte, se pretează la discuții mai lungi. Legislația din România a cunoscut o dinamică ireversibilă. Chiar dacă la un moment dat apar sincope în dinamică, legislația are caracter ireversibil. Consider, cu titlu personal, că avem prea multe legi, grele de aplicat și greu de interpretat chiar și pentru judecători.

Eu, ca ministru, am inceput elaborarea unui proiect de lege prin care să se transpună directivele netranspuse. Avem 27.234 de deținuți în penitenciare. Avem perspectiva unei decizii neplăcute a CEDO. Există în Parlamentul României un proiect pentru un proiect de grațiere.

Ieri am fost să discut amânarea acestui proiect, pentru că grațierea nu este soluția miracol pentru rezolvarea problemelor din penitenciare, pe moment și în viitor. Încercăm să obținem ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare", a spus Ministrul Justiției Tudorel Toader.

În legătură cu Ordonanța 13, pentru care s-au organizat proteste masive în toată țară, ministrul Justiției a precizat că “ordonanța nu a fost o problemă, a fost o problemă de procedură.”

Comisia LIBE i-a invitat să vorbească pe profesorul Gabriel Liiceanu, la propunerea grupului ECR, grup din care face parte Monica Macovei, pe Liviu Avram – din partea grupului PPE, Victor Alistar – din partea Socialiștilor și Democraților, Attilo Biro – din partea grupului Verzilor. Din partea Guvernului a vorbit ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Gabriel Liiceanu a vorbit în PE, spunând că “nu are nicio îndoială ca Liviu Dragnea și colegii lui de partid și coaliție, pentru a scăpa de pușcărie și pentru a-și salva averile, nu s-ar da înapoi de la nimic”.

"Nu aș fi venit aici că cetățean al unei țări de 10 ani membră a UE dacă nu mi-aș fi simțit valorile democrației sever amenințată

 Voi încerca să rezum situația în 5 puncte:

1. Ceea ce că țara ne-a adus pe ultimul loc în multe clasamente europene este corupția. Începând cu Guvenul Năstase prim-ministru condamnat pentru corupție, corupția a devenit profesionistă în România, prin parazitarea statului prin firme deținute de politicieni și familiile lor. Nimeni nu poate să spună câte miliarde de euro a fost jefuită România în acești 27 de ani.

2. Printr-un fericit concurs de împrejurări, de peste 10 ani a apărut DNA, condusă în ultimii 4 ani de procurorul Kovesi, al cărui nume a devenit faimos în UE. Această instituție a deschis, în cazul a mii de politicieni, dosare penale. Un  raport DNA din 2015 vorbea de banii dați mită-431 milioane de euro. În 2016, peste 800 de demnitari- miniștri parlamentari, magistrați și primari au primit sentințe finale pentru corupție.

3. În 11 dec 2016-coaliția PSD -ALDE a câștigat detașat alegerile cu voturile a 18% din electorat. Nimeni nu a contestat și nu are de gând să conteste acest rezultat. Președintele PSD Liviu Dragnea-condamnat penal și cu un dosar penal- și-a asumat conducerea Camerei Deputaților, iar președintele ALDE Liviu Dragnea, cu un dosar penal, a rămas președintele Senatului. România are în fruntea celor 2 camere condamnați penal sau cu dosar penal. 20 dintre membrii paralmentului sunt urmăriți penal, trimiși în judecată sau condamnați. Guvernarea PSD-ALDE a debutat printr-un atac penal la adresă justiției.

OUG 13 urma să îi scoată de sub rigorile legii în primul rând pe cei 2 șefi de partide din coaliție. Un rol fundamental în trezirea sentimentului civic l-au avut câțiva jurnaliști de la publicațiile online; nu mă pot abține să nu va spun numele lor Dan Tăpălagă și Cristian Pantazi.

4. Unde ne aflăm, nu am nicio îndoială că Liviu Dragnea precum și colegii lui de partid și coaliție pentru a scăpa de pușcarie și pentru a-și salvă averile, nu s-ar da înapoi de la nimic. De la președintele Iliescu, arhitectul mineriadelor și până la actualul șef al PSD, trecând prin Guvernul Năstase și Ponta-Ponta, expremierul autor al unei lucrări de doctorat plagiate-au făcut din România, jefuind-o fără scupule, poate cel mai sărman popor din Europa.

 Ținta numărul 1 a acestor oameni sunt Parchetul General și DNA

5. Bine și rău -pe de o parte avem în România partidele politice cu precaderea cele care își spun fără acoperire socialiste și oamenii de afaceri generați de ele.De cealaltă parte, avem generația celor de 20-40 de ani, necontaminata de naționalismul lui Ceaușescu. De la ei poate începe această renaștere. Sunt inteligenți dinamici și nu mai pot fi manipulați.

Protestele recente pot constitui bazele unui manual de democrație constitutivă-iar viteza internetului din România a contribuit la această mobilizare"

Cele mai citite

Denis Ciobotariu a semnat un contract până în 2028 cu Rapid

Denis Ciobotariu, fundaș central de 26 de ani, a semnat un contract cu Rapid București, valabil până în vara anului 2028. Denis Ciobotariu a venit...

Florin Piersic, la o mănăstire. Imagini rare cu celebrul actor – VIDEO

Florin Piersic, marele actor al României, a ajuns recent la Mănăstirea Moldovița din Bucovina, un loc în care se simte foarte bine primit. ...

China extinde subvențiile pentru consum, incluzând și smartphone-uri și ceasuri inteligente

China va extinde în 2025 programul național de subvenții pentru consum, incluzând pe listă și telefoanele mobile inteligente, tabletele și ceasurile inteligente, alături de...
Ultima oră
Pe aceeași temă