Sosirea trupelor americane la baza militară de la Mihail Kogălniceanu a fost întârziată de infrastructura feroviară din România, care diferă de cea din Occident. Din acest motiv, garniturile încărcate cu tancuri şi alte echipamente militare vor ajunge în baza militară abia marți, informează Digi24.
Porivit sursei citate, șinele din Europa de Est, inclusiv din România, sunt mai înguste decât cele din Occident, drept urmare, tancurile, care sunt mai late decât platforma, nu încap în tuneluri. Din acest motiv, nu au putut merge pe traseul standard, astfel că au ocolit pe la Câmpia Turzii.
Un alt motiv pentru întârziere este că, pe timp de pace, toate trenurile militare dau prioritate trenurilor civile. Mai mult de atât, convoiul era mai lung şi nu putea fi susţinut de o locomotivă românească, aşa că a fost împărţit în mai multe transporturi mai mici, ca să poată fi trase, notează Digi24, care au citat și oficiali din Ministerul Apărării.
În jur de 500 de militari din Forțele terestre ale SUA dislocate în Europa au plecat la 6 februarie, împreună cu tehnica militară, din Polonia către baza aeriană „Mihail Kogalniceanu”. Militarii fac parte din Batalionul 1 „Fighting Eagles” și aduc cu ei tancuri M1 Abrams, vehicule de luptă M2 Bradley și mortiere Paladin.
Aeroportul Mihail Kogălniceanu din județul Constanța urmează să primească suma de 22,73 milioane de lei de la statul român pentru a se menține operațional non-stop, la dispoziția NATO sau a forțelor americane din România.
În luna ianuarie, Forțele Terestre ale SUA au făcut publice o serie de detalii despre desfășurarea de trupe din estul Europe. Unitatea americană care a ajuns deja în Germania, în portul Bremerhaven, este Brigada a 3-a Blindată, cu sediul la Fort Carson (Colorado). Efectivul este de 3500 de militari însoțiți de 87 de tancuri, 18 tunuri autopropulsate Paladin, 144 mașini blindate Bradley și 419 automobile blindate Humvee.
Din Germania, pe parcursul lunii ianuarie, americanii se vor deplasa pe calea ferată și pe șosele până în Polonia, pe un traseu de peste 900 de kilometri. Începând din luna februarie 2017, unitățile americane se vor afla în punctele finale de dislocare. Astfel, în România va fi instalat un batalion de infanterie. Forțele Terestre ale SUA nu indică efectiv câți soldați vor fi staționați în România, dar un batalion american de infanterie are un efectiv mediu de 500 de oameni.
Comandamentul brigăzii americane este în Polonia. Americanii mai trimit trupe terestre în cele trei state baltice, precum și în Bulgaria. Întreaga deafășurare de forțe a SUA pe Flancul Estic al NATO va dura nouă luni.
La mijlocul anului 2016, ministrul polonez al Apărării, Antoni Macierewicz, declara într-un interviu că un batalion occidental pe teritoriul Poloniei ar fi suficient pentru descurajarea unui eventual atac al Rusiei. Un batalion nu ar putea ține în loc trupele rusești, dar le-ar încetini deplasarea până la intervenția forțelor principale ale NATO. La nivelul Alianței, trupele destinate pentru o asemenea situație din cele din forța de reacție rapidă.