Preşedintele Traian Băsescu îşi transmite compasiunea faţă de comunitatea evreiască, în mesajul adresat cu ocazia comemorării a „70 de ani de la începerea deportării evreilor din România în Transnistria”, relatează NewsIn.
„Ziua Holocaustului în România a fost instituită pentru rememorarea suferinţelor evreilor care, alături de alte minorităţi etnice, în special romi, au fost supuşi unor persecuţii sistematice în perioada 1933-1945. Ziua de astăzi este, de aceea, una a amintirii, a asumării unei pagini de istorie tristă, petrecută în România cu doar 70 de ani în urmă – începerea deportării evreilor din România în Transnistria”, menţionează Traian Băsescu.
Şeful statului aminteşte de în chisorile politice, de lagărele de muncă forţată şi de exterminare, de distrugerea fiinţei umane prin tortură şi supraveghere continuă, de deportări, care „dau imaginea cutremurătoare a suferinţei teribile îndurate de poporul evreu şi de alte comunităţi etnice, precum cea romă, în timpul Holocaustului”.
„Având în vedere bogăţia şi originalitatea moştenirii culturale a comunităţii evreilor din România, precum şi contribuţia sa la constituirea culturii şi civilizaţiei româneşti, sunt convins că metoda eficientă pentru promovarea dialogului este mai buna cunoaştere a istoriei şi asumarea trecutului. Aşa cum ne aminteşte şi profesorul Elie Wiesel, dacă pentru cei care au murit este prea târziu, „nu este şi pentru copiii lor – şi ai noştri”. Ceremonia de astăzi este o comemorare a celor sacrificaţi în numele unei ideologii totalitare. Totodată, este şi o celebrare a vieţii, a celor care, în pofida încercărilor, au dovedit puterea de a supravieţui şi de a lupta pentru idealuri universale: libertatea şi demnitatea fiinţei umane”, remarcă Băsescu.
„Toate acestea obligă la un demers de durată şi recomandă promovarea unei culturi a dialogului şi a convieţuirii într-un spirit de respect, încredere şi solidaritate. Această viziune a stat la baza unei întregi serii de măsuri de readucere în memorie a suferinţelor îndurate de comunitatea evreilor din România: inaugurarea unui Memorial al Victimelor Holocaustului, iniţierea unor programe educaţionale dedicate studierii Holocaustului sau publicarea unor manuale dedicate istoriei evreilor şi Holocaustului. Doresc să mă folosesc de acest prilej pentru a-mi exprima încă o dată profunda compasiune şi regretul cel mai sincer faţă de durerea îndurată de evreii din România în prima jumătate a secolului trecut şi hotărârea fermă de a împiedica repetarea unor astfel de atrocităţi pe teritoriul ţării noastre”, se mai arată în mesajul preşedintelui.