6.1 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăSpecialTinichelele care atarna de coada justitiei in 2010

Tinichelele care atarna de coada justitiei in 2010

» Dosarele penale ale unor personaje grele au avut un traseu similar prin justitie: dupa ce procurorii s-au caznit, uneori ani la rand, sa faca urmarirea penala, judecatorii par sa evite judecata.

» In 2010, Adrian Nastase, Miron Mitrea, Decebal Traian Remes, Codrut seres, Zsolt Nagy, Gheorghe Falca si Dinu Patriciu raman "imaculati" in fata judecatorilor: procesele lor sunt fie amanate la nesfarsit, fie suspendate la Curtea Constitutionala.

Mai multe dosare penale si de coruptie in care sunt implicati politicieni sau afaceristi ar putea fi cu usurinta incadrate intr-o categorie numita "la anul si la multi ani": judecatorii le amana la nesfarsit, dand curs diverselor cereri si exceptii din partea avocatilor celor inculpati. Anul 2010 gaseste toate marile procese de coruptie plutind in deriva, fie ca au fost deschise in 2009, fie mai demult. Romania se numara printre tarile in care populatia are o incredere extrem de redusa in functionarea justitiei, iar principala acuza pe care Comisia Europeana i-o aduce justitiei romanesti este lipsa de rezultate in randul politicienilor acuzati de coruptie sau alte infractiuni.
Fostul premier PSD Adrian Nastase a fost anchetat si trimis in judecata de atatea ori, incat dosarele sale penale au primit porecle, pentru a li se putea tine socoteala. Directia Nationala Anticoruptie (DNA) lucra, in 2008, la nu mai putin de zece anchete pe numele lui Nastase. Liderul PSD incepe 2010 cu doua procese de coruptie aflate pe rol: "Trofeul Calitatii" si "Matusa Tamara". Primul dosar, adus in fata judecatorilor in ianuarie 2009, este in prezent suspendat la Curtea Constitutionala, la plangerea avocatilor lui Nastase. Pana pe 16 iunie, cand s-a intamplat acest lucru, procesul a fost amanat de patru ori. Nastase este judecat pentru ca si-ar fi folosit influenta si autoritatea pentru a-si finanta ilegal campania electorala din 2004. Dosarul "Matusa Tamara" a ajuns pe 21 octombrie 2009 din nou in fata judecatorilor, dupa o pauza de doi ani si jumatate. De atunci, a fost amanat de trei ori. Nastase este acuzat aici ca a dat mita in anul 2000 pentru a musamaliza o ancheta a Oficiului pentru Combaterea Spalarii Banilor care o viza pe sotia sa, Dana Nastase. In conturile ei aparusera 400.000 de dolari care au fost justificati drept fructul unei afaceri de succes, imposibil de dovedit, a batranei matusi Tamara Cernasov. Nastase este politicianul pentru care legea a fost interpretata de Curtea Constitutionala si de Inalta Curte de Casatie si Justitie in asa fel incat imunitatea pentru ministrii in functie sa se aplice si pentru fostii ministri. Astfel, in 2008 procurorii au fost pusi sa refaca urmarirea penala in mai multe dosare ale lui Nastase, apoi  nevoiti sa ceara permisiunea Parlamentului pentru a-l putea urmari penal. O decizie in cazul Nastase s-a lasat asteptata in Parlament timp de aproape un an. Romania a devenit, prin modul in care s-au comportat parlamentarii in acest caz, singura tara in care Parlamentul si-a asumat rolul de instanta de judecata, gest criticat dur de Comisia Europeana.
Totusi, justitia nu functioneaza nici in cazuri mult mai simple decat cele ale lui Adrian Nastase. Fostul ministru liberal al Finantelor Decebal Traian Remes a fost filmat de procurori in timp ce primea mita caltabosi, tuica si alte produse alimentare. In plus, inregistrarile si martorii confirma inclusiv o mita de 15.000 de euro primita de Remes. Totusi, dosarul poreclit "Caltabosul", in care mai este judecat si fostul ministru al Agriculturii Ioan Avram Muresan, a fost amanat de judecatori nu mai putin de zece ori. Din iunie 2008, acestia nu au ajuns sa discute faptele, ba au si acceptat suspendarea procesului la Curtea Constitutionala, care a respins contestatia.
Afaceristul liberal Dinu Patriciu, fost proprietar al Rompetrol, a fost trimis in judecata de procurorii DIICOT, dupa mult scandal politic, in septembrie 2006. Dupa mai bine de trei ani, judecatorii nu au ajuns la nici o concluzie in cazul lui Patriciu, care este acuzat de sapte infractiuni facute la conducerea Rompetrol, printre care inselaciune, evaziune fiscala, delapidare, spalare de bani si manipularea bursei. In decembrie 2009, procesul sau a fost amanat a sasea oara de judecatori.

Fostii ministri Codrut Seres (PC) si Zsolt Nagy (UDMR) au fost trimisi in judecata pentru ca au furnizat secrete de stat privind privatizari strategice unui grup infractional international specializat in astfel de infractiuni economice. Procesul lor a inceput in martie 2009 si de atunci a tot fost amanat de judecatori. si fostul ministru al Transporturilor, liderul PSD Miron Mitrea, se bucura de acelasi tratament in dosarul in care este acuzat ca a luat mita, acceptand construirea unei case pentru mama sa: din martie 2009, judecatorii au amanat de cateva ori procesul, apoi l-au suspendat, trimitand plangerea avocatilor lui Mitrea la Curtea Constitutionala. Dupa mai bine de doi ani, judecatorii nu se grabesc nici in cazul primarului PDL al Aradului, Gheorghe Falca, trimis in judecata in octombrie 2007 pentru ca ar fi luat mita peste 100.000 de euro. Procesul sau a fost amanat de mai multe ori si suspendat la Curtea Constitutionala.

Cele mai citite
00:03:03

VIDEO. Animalele de la grădina zoologică din Berlin se hrănesc cu pomi de Crăciun

Elefanții, girafele și renii de la grădina zoologică din Berlin se hrănesc cu brazi de Crăciun nevânduți, așa cum este tradiția în preajma sărbătorilor,...

Explozie în Berlin: Doi polițiști răniți, unul în stare gravă

O explozie produsă joi seara, în jurul orei locale 20:20, a rănit doi polițiști în fața unei secții de poliție din cartierul Wittenau, situat...

AUR organizează un protest în Piaţa Universităţii în data de 12 ianuarie

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) anunţă că va organiza un protest în Piaţa Universităţii în data de 12 ianuarie. "Duminică, 12 ianuarie, la ora 14:00,...
Ultima oră
Pe aceeași temă