17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialSwissLeaks: Cumnatul lui Geoană, Jean Valvis și soția lui Tănăsescu, printre cei...

SwissLeaks: Cumnatul lui Geoană, Jean Valvis și soția lui Tănăsescu, printre cei cu conturi secrete la HSBC

Soția fostului ministru de Finanțe Mihai Tănăsescu, cumnatul lui Mircea Geoană, fostul acționar Dinamo, Vladimir Cohn, magnatul  Sorin Crețeanu și omul de afaceri Jean Valvis se numără printre cei cu conturi secrete la banca HSBC din Elveția, scriu jurnaliștii de la Rise Project.

Soţia fostului ministru al Finanțelor Publice, Mihai Tănăsescu, și fost reprezentant al României la FMI, Daniela Florentina Ganea, a avut un cont secret la SwissLeks, între anii 1995 și 2004. Numele de cod atașat acestui profil bancar este SPHYNX, informează jurnaliştii de la Rise Project.

În perioada când a fost creat contul din Elveția, soția politicianului era asociată cu firma Kato Aromatic, o compania egipteană prin care s-a recuperat o parte din datoria Egiptului față de România. Această datorie se ridica la suma de 276 de milioane de euro, provenea din contractele comerciale derulate cu Egiptul pe vremea lui Ceaușescu și a fost recuperată doar parțial. În procesul de stingere al acestor creanțe a jucat un rol foarte important chiar Kato Aromatic. Guvernul României a încheiat două acorduri cu firma egipteană, în 1994 și în 1996, în urma cărora s-au recuperat mai mult de jumătate din datoriile scadente în perioada 1991-1996. În această perioadă, Mihai Tănăsescu a fost șeful mai multor direcții din Ministerul Finanțelor.

Citește și: Swiss Leaks: HSBC Holdings este investigată în SUA, Marea Britanie, Franţa şi alte ţări, în cazul de evaziune fiscală

Soția lui Tănăsescu a avut 10 la sută din firma Katorom Prodimpex, companie înființată în 1991 și unde 90 la sută din acțiuni au aparținut egiptenilor. În ciuda insistențelor noastre, nu am reușit să luăm legătura cu soții Tănăsescu. În actele bancare din Elveția figurează și Elena Angelescu, implicată într-o altă afacere din București a familiei Tănăsescu.

Fostul secretar de stat, Ionuț Mircea Costea, cumnatul fostului lider PSD Mircea Geoană, a deținut în Elveția contul „Jeannot”, în perioada 1994 – 2000. El a declarat, pentru jurnaliştii de la Rise Project, că nu există date despre rulajul acestui cont.

“Nu-mi mai aduc aminte de acest cont”, a declarat  Costea, care a fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor în trei guverne CDR, între 1997 și 2000, perioadă în care a negociat împrumuturi în numele statului pe piețele externe de capital.

Ulterior, Costea a devenit director adjunct în cadrul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), ocupând această poziție până în anul 2004, când s-a reîntors în România la conducerea unor bănci locale. Între 2009 și 2012, Ionuț Costea a fost numit de Guvernul PDL-PSD ca președinte al băncii de stat Eximbank. În acea perioadă, numele său a fost în centrul unui scandal public privind salariul pe care îl câștiga la banca de stat, peste 20 de mii euro pe lună. Fostul demnitar a mai fost implicat prin intermediul a trei firme cipriote în industria cuprului din România.

Citește și: Swiss Leaks: Viorel Hrebenciuc avea conturi secrete comune cu Robert Deutsch, om-cheie în afacerea Megapower

Fostul acționar al clubului Dinamo, Vladimir Cohn, a fost client al băncii din Geneva începând cu anul 2004. Între 2006 și 2007, soldul contului său a fost de aproape 3,6 milioane de dolari.Vladimir Cohn a fost implicat în mai multe afaceri în România și Elveția. De altfel, contul său de la filiala HSBC este asociat cu firma Kameran Financial AG Elveția, implicată în România în afacerea de ambalaje de carton Ecopack din Ghimbav. De-a lungul anilor, Vladimir Cohn a fost asociat cu Remus Truică, George Copos, Niculae Badea sau Cristi Borcea.

Citește și: Swiss Leaks. Cum se ascundeau banii negri, inclusiv din România, în Elveția

Cohn a admis existența contului elvețian însă a precizat că "nu vreau să discut cu dumneavoastră situația mea materială”.

Om de afaceri cu dublă cetățenie, greacă și elvețiană, Jean Valvis, cunoscut în România pentru afacerile din lumea fotbalului, ca acționar al echipei Rapid București, dar și cu ape minerale, a fost acționar semnificativ al clubului de fotbal Rapid București, deținând 20 la sută din echipă, alături de acționarul majoritar George Copos, condamnat în celebrul „Dosar al Transferurilor”.

Numele lui Jean Valvis se asociază în arhiva HSBC cu două conturi secrete. Unul dintre ele aparține unei companii din British Virgin Islands, Euroengineering Consulting and Investment Company. În anul 2007, pe această firmă exista un depozit de 9.151.890 $.

Jean Valvis a spus pentru RISE Project: “Da, știu de contul firmei din British Virgin Islands. Domiciliul meu fiscal este în Elveția, eu sînt și cetățean elvețian, și cetățean grec, și ce vreau să spun e că mi-am îndeplinit toate obligațiile fiscale.

Omul de afaceri Gabriel Hanganu avea în cont peste 630 de mii de dolari în anul 2006. Medic de profesie, Hanganu a fost învinut pentru dare de mită în dosarul penal în care mai sunt acuzați afaceriștii Dan Adamescu și Iosif Armaș. În primă instanță, Gabriel Hanganu a fost condamnat la trei ani cu executare. 

“Am fost acționar în perioada la care vă referiți la o societate comercială elvețiană, iar banca a fost aleasă de către reprezentanții acestei societăți, deschizând un cont din categoria “Private Banking”. Sumele virate în acest cont provin numai de la această societate și reprezintă dividende, ce au fost declarate și impozitate conform legislației în vigoare”, a declarat Hanganu.

Din documentele bancare analizate de RISE reiese că personajul care deține contul de peste 800 de milioane de dolari este un afacerist canadian de origine română care nu a avut însă afaceri la București.

Cele mai citite

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...

Deficitul bugetar a crescut, după primul trimestru

Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de...

Vopsirea auto profesională. Etapele procesului de vopsire pas cu pas

Vopsirea auto profesională este un proces complex și meticulos, care implică mai multe etape distincte pentru a obține un finisaj impecabil și durabil. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă