1.1 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSpecialSudul litoralului, cu lacatul pe usa

Sudul litoralului, cu lacatul pe usa

Specialistii in turism prevad in 2008 o crestere a numarului de turisti ce vor vizita litoralul romanesc in detrimentul statiunilor bulgaresti. Calculele pe hartie sunt contrazise insa de realitatea din teren. La jumatatea lunii mai, hotelurile de pe litoral sunt pustii.

In ciuda eforturilor autoritatilor locale, centrale si ale patronilor de hoteluri, deschiderea efectiva a sezonului estival a intarziat cu aproa–pe o luna. 1 Mai ar fi trebuit sa coincida cu sosirea la mare a primului val de turisti, momiti cu oferte care mai de care mai atragatoare. Cum insa in primele zece zile ale lunii mai pe litoral a plouat torential, sezonul 2008 a debutat cu stangul. Rau este ca nici acum, la o saptamana distanta de iunie, considerata luna de foc pentru sezonieri, activitatile turistice nu s-au urnit.

Hotelierii din sud se confrunta cu cea mai grava situatie. La inceputul weekendului trecut in Saturn, Venus si Jupiter nu vedeai tipenie de turist. Ceva animatie era pe plaja din Saturn, in apropiere de Mangalia, unde cativa localnici au incercat sa profite de vremea insorita. Aceeasi situatie o intalnesti si in Neptun-Olimp, declarata statiune de interes national, dar fara turisti. Aproximativ jumatate din unitatile hoteliere si alimentatie publica din aceste statiuni nu au fost deschise. "Oricat de multe strategii am face, totul depinde de vreme. Evident, nimeni nu se astepta ca dupa 15 mai pe litoral sa ploua cu turisti. Litoralul nu este functional in extrasezon, in principal din cauza lipsei dotarilor tip entertainment. Este vorba de baze de tratament si alte locatii unde iti pot petrece timpul liber atunci cand vremea este nefavorabila", a precizat Ciprian Constantinescu, presedintele Patronatului Industriei Hoteliere "Marea Neagra" (PIHMN).

Hotelierii si-au facut bine calculele in acest sezon. Important pentru ei este ca unitatile sa fie cat mai pline de oameni si mai putin conteaza daca ministerul de resort a tinut mortis sa deschida sezonul pe 1 mai. "Calculele indica un grad minim de ocupare a locurilor de cazare de 30% pentru ca unitatea sa fie rentabila", a adaugat presedintele PIHMN. El a mai spus ca in anumite situatii se poate accepta functionarea sub aceasta limita de ocupare a locurilor in hoteluri.
Incepand cu a doua jumatate a lunii mai hotelierii spera sa faca primele incasari din acest sezon. Cel mai mare grad de ocupare este inregistrat in weekend, atunci cand mii de bucuresteni vin pentru doua-trei zile la malul marii. Daca pana acum, din cauza vremii mohorate, sfarsitul de saptamana a fost pagubos pentru hotelieri, o data cu apropierea primei luni de vara si datorita prognozelor meteo favorabile patronii spera sa recupereze terenul pierdut.

 

MOTIV
» Contractele de inchiere pentru plaje, semnate cu intarziere
Directia Apelor Dobrogea – Litoral a reusit cu mare greutate sa incheie contracte de inchiriere pentru toate sectoarele de plaja scoase la licitatie in 2008.
In perioada 5-10 mai au fost semnate ultimele contracte, astfel ca o parte a portiunilor de plaje vor fi gata sa primeasca turistii
abia luna viitoare. DADL le-a solicitat investitorilor realizarea unor investitii pe nisip privind protectia mediului si confortul turistilor.
In alta ordine de idei, partenerii Directiei Apelor care nu-si vor achita la timp ratele vor fi executati silit.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă