Steinmetz şi Silberstein, "suflați" de Israel de sub nasul DNA. Cei doi afacerişti arestaţi în Țara Sfântă sunt implicaţi în dosare grele în România

de Andrei Mărgăritescu , 15 august 2017 - stire actualizata la ora 10:00, 15 august 2017

Ce nu au reuşit autorităţile de la Bucureşti au izbutit israelienii: i-au trimis după gratii pe Beny Steinmetz şi Tal Silberstein, implicaţi în mai multe dosare de corupţie în România, alături de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi “prinţul” Paul.

Chiar în toiul minivacanţei de Sfânta Maria, când românul se bălăcea la mare sau o punea de un grătar la munte şi când singurele ştiri erau despre accidente rutiere, a explodat bomba: afaceristul Beny Steinmetz şi consultantul politic Tal Siberstein au fost plasaţi în arest preventiv, în Israel.

În România, cei doi israelieni au un istoric care durează de mai bine de zece ani (din care nu lipsesc asocierile cu politicienii) şi sunt implicaţi în dosare “grele” de corupţie. Mai mult, pe numele lor fusese emis şi un mandat de arestare. În lipsă, ce-i drept, pentru că îşi luaseră de mult tălpăşiţa. 

Autorităţile israeliene nu i-au arestat pentru ce au făcut în România, ci pentru cu totul alte acuzaţii, cei doi fiind suspectaţi că au folosit contracte false pentru a transfera şi spăla bani. Potrivit presei israeliene, în paralel cu reţinerea lui Stenmetz şi Silberstein, au fost percheziţionate şi birourile şi locuinţele acestora.Listă lungă de acuzaţii în Israel

Cotidianul Haaretz precizează că cei reţinuţi sunt suspectaţi de fals, de uz de fals, de spălare de bani, de abuz de încredere, de obstrucţionarea justiţiei, toate având legătură cu arestarea lui Steinmetz din luna decembrie a anului trecut, într-un caz de corupţie cu prejudiciu de zeci de milioane de dolari. Concret, Steinmetz şi asociatul său ar fi plătit aceşti bani unor oficiali din Guineea, pentru a-şi proteja afacerile pe care le au în ţara africană.

În decembrie, plasarea lui Steinmetz în arest la domiciliu fusese condiţionată de acordul său de a rămâne în Israel timp de 180 de zile şi de a depune o garanţie de o sută de milioane de shekeli (echivalentul a 26 milioane de dolari). Poliţia suspectează că au încheiat contracte pentru acorduri inexistente, inclusiv afaceri imobiliare într-o ţară străină, pentru a transfera bani şi pentru a-i “albi” ulterior. 

Anchete cu sursa în Guineea

Între timp, pe firul afacerii au intrat autorităţile britanice. La finele lunii trecute, Marea Britanie a anunţat că Serious Fraud Office a iniţiat o anchetă referitoare la afacerile din Guineea ale companiei Rio Tinto, în proiectul Simandou, cel mai mare depozit neexploatat de minereu din lume. Corporaţia Rio Tinto a preluat concesiunea în 1997, dar a pierdut jumătate din drepturi în 2008, când Guvernul din Guineea le-a transferat companiei BSG Resources (BSGR) a lui Beny Steinmetz.

În noiembrie 2016, conducerea Rio Tinto a demis doi directori, pentru implicare în afaceri de corupţie. Cu doi ani înainte, Guineea a acceptat un raport care recomanda ca două concesiuni alocate BGSR să fie anulate, pentru că fuseseră obţinute prin corupţie. 

Retorică anti-Soros, ca Dragnea şi Tăriceanu

Beny Steinmetz are un dinte împotriva lui George Soros, la fel ca Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu. De altfel, Steinmetz este şi implicat alături de preşedintele Senatului într-un megadosar de corupţie în România, aşa cum vom vedea puţin mai târziu. 

În aprilie 2017, BGSR l-a dat în judecată pe miliardarul american, care a consiliat autorităţile din Guineea, pentru că ar fi încercat să denunţe contractul, manipulând Guvernul din ţara africană. Compania a cerut de la Soros despăgubiri de nu mai puţin de zece miliarde de dolari, susţinând că omul de afaceri a fabricat acuzaţii împotriva BGSR. “Soros a fost motivat numai de răutate, pentru că nu are interese economice în Guineea”, a scris societatea în în întâmpinarea către instanţă.

Avocaţii miliardarului american au respins acuzaţiile, pe care le-au catalogat drept “un artificiu disperat de PR menit să distragă atenţia de la problemele judiciare ale BGSR în mai multe jurisdicţii”.

De la Traian Băsescu la Adrian Năstase

Dar să vedem istoricul celor doi oameni de afaceri în România. Prima oară, Tal Silberstein îşi face simţită prezenţa la începutul anilor 2000, când primar al Capitalei era Traian Băsescu, care voia să pună bazele a ceea ce ulterior a fost Alianţa DA (PNL-PD). 

Consiliere cu ghinion pentru Năstase

La acea vreme, presa l-a poreclit “strategul lui Traian Băsescu”, cel care avea să devină peste câţiva ani preşedintele României. “Preşedintele Traian Băsescu m-a adus în România. Lui îi datorez faptul că sunt aici”, spunea Tal Silberstein într-un interviu din 2008 .

Ulterior însă, destinele celor doi s-au despărţit, iar israelianul l-a consiliat pe Adrian Năstase în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2004, pe care pesedistul le-a pierdut. Mai târziu, în 2012, Tal Silberstein a consiliat un alt candidat care s-a dovedit a fi perdant – Silviu Prigoană, pentru Primăria Capitalei. 

La Fundul Sacului din Băneasa cu Tăriceanu

Atât Beny Steinmetz, cât şi Tal Silberstein au fost de-a lungul timpului apropiaţi de actualul preşedinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, alături de care au pus la cale, atunci când acesta era premier, mai multe afaceri nu tocmai ortodoxe.

Între timp, justiţia a intrat pe fir şi cei doi sunt trimişi în judecată în dosarul retrocedării unei suprafeţe din pădurea Snagov (Pădurea Fundul Sacului) şi a Fermei Băneasa, în care a fost condamnat omul da afaceri Puiu Popoviciu şi în care sunt implicaţi şi Călin Popescu Tăriceanu, mogulul Dan Andronic şi “prinţul” Paul Lambrino.

La începutul lunii martie a acestui, DNA a cerut arestarea în lipsă, pentru 30 de zile, a celor doi, Silberstein fiiind acuzat de  constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi complicitate la spălarea banilor iar Steinmetz de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la spălarea banilor. Numai că, între timp, cei doi israelieni îşi luaseră de mult tălpăşiţa din România, aşa că nu au mai putut fi băgaţi în spatele gratiilor. 

S-a ales praful de proiectele rezidenţiale

BSG, grupul israelian fondat de Steinmetz, a mai avut în România afaceri controversate. 

În 2006, compania anunţa cu mare pompă investiţii de jumătate de miliard de euro în mai multe proiecte rezidenţiale. Afacerea a demarat în trombă: a cumpărat terenuri în Capitală, dar şi în zonele limitrofe, a preluat proiecte începute de alte companii, a făcut credite la bancă pentru a construi mii de vile şi apartamente. 

Un an mai târziu, divizia imobiliară a grupului israelian BSG, Seven Hills, anunţa că va dubla investiţia în proiectul rezidenţial West Park din Militari la 120 milioane de euro şi că va atinge în urmatorii doi ani un nivel al investiţiilor totale de un miliard de euro. Oficialii Grupului BSG promiteau atunci că vor aloca fonduri de 500 milioane de euro pentru proiecte imobiliare care urmau să includă clădiri de birouri, cartiere de vile în zona de nord a Capitalei, în Săftica şi Corbeanca.

"Dorim să construim o clădire de birouri în București și ne propunem, de asemenea, să investim într-un mall în Capitală, dar şi în alte oraşe precum Braşov sau Constanţa", declara Mosche Agavi, directorul de ţară al grupului BSG. Însă, izbucnirea crizei financiare a dus la falimentul firmelor prin care grupul lucra în România, aşa că băncile au scos la licitaţie terenurile, pentru a-şi recupera banii.

Black Cube, o gaură neagră

Cei doi oameni de afaceri israelieni au fost implicaţi şi în recentul scandal Black Cube, în care Ron Weiner a fost condamnat definitiv la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare pentru spionarea de către o firmă înființată de foști ofițeri ai Mossad a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi. 

În scandal a fost implicat şi mogulul fugar Sebastian Ghiţă, care la vremea respectivă s-a prezentat la sediul DIICOT. Atunci, Ghiță susținea că procurorul şef al DNA îi trimitea mesaje de pe adresa  de e-mail [email protected] şi a indicat şi adresa de poştă electronică al unui consilier al şefei DNA. Mai mult, Sebastian Ghiță a susținut că e-mailul a fost spart de spionii de la Black Cube, fără a preciza însă de unde ştia acest lucru. 

În luna octombrie a anului trecut, Ghiță, la acea vreme deputat, a fost citat la DIICOT, în calitate de martor-denunțător, în dosarul Black Cube. În acest dosar, au fost inculpați trei cetățeni evrei, Weiner Ron, Geclowicz David și Yossi Barkshtein, angajați ai firmei de intelligence, și a fost arestat locotenent- colonelul SRI în rezervă Daniel Dragomir. Dragomir a fost șef de grupare sectoare informativ-operative în Direcția Generală de Prevenire si Combatere Terorism din cadrul SRI, post din care ar fi avut ocazia să cunoască inclusiv ofițeri Mossad.

Implicarea în Roşia Montană

Cei doi israelieni nu sunt străini nici de megascandalul referitor la exploatarea zăcământului aurifer de la Roşia Montană, în Munţii Apuseni. 
Presa a relatat că Beny Steinmetz şi Tal Silberstein erau acţionari în Gabriel Resources, societatea canadiană care deţinea în România asupra Roşia Montană Gold Corporation. Şi asta cu toate că PSD şi presa apropiată actualului partid de guvernământ au susţinut pe toate canalele că proiectul de la Roşia Montană este sprijinit, financiar şi nu numai, de miliardarul american George Soros. Acelaşi George Soros pe care Steinmetz l-a dat în judecată.

Gabriel Resources Ltd. a solicitat României despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari în procesul de arbitraj, sub formă de compensații pentru pierderile suferite. Corporaţia canadiană acuză autoritățile române că, „prin acțiuni și lipsă de acțiuni“, a blocat implementarea proiectului de exploatare minieră, fără nicio compensație, și a cauzat companiei „pierderi semnificative“.

În tot acest timp însă, autorităţile române ţin la sertar un dosar deschis acum 15 ani de un procuror militar, Gheorghe Oancea, care începuse o anchetă asupra afacerii Roșia Montană. În 2002, procurorul Gheorghe Oancea activa în cadrul Secției Parchetelor Militare, de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. În toamna acelui an, a fost sesizat de către Serviciul Român de Informaţii în legătură cu săvârşirea unor infracțiuni la adresa siguranţei naţionale a României.

La acea vreme, SRI suspecta un maior din Direcţia Topografică a MApN că ar fi săvârșit mai multe fapte penale, în perioada 1995-1996, legate de zăcământul de la Roșia Montană. 

Sierra Leone, o poveste sângeroasă

Compania afaceristului israelian Beny Steinmetz a fost implicată, în urmă cu zece ani de zile, într-un scandal privind concesionarea unui zăcământ de diamante în Sierra Leone, a cărui miză s-a ridicat la 2,5 miliarde de dolari. La început, corporaţia lui Steinmetz le-a promis locuitorilor case noi şi investiţii cu ghiotura. Apoi, când locuitorii au cerut respectarea contractului, mulţi dintre ei au fost împuşcaţi de armată. 

Cooperare cu procurorii români?

Atât Steinmetz, cât și Silberstein ar putea, în urma arestării de către autoritățile israeliene, să fie ceva mai cooperanți cu autoritățile de la București. Nu este de așteptat ca Israel să-și extrădeze cetățenii în favoarea României, în ciuda mandatelor de arestare emise de jduecători de la București. Totuși, este posibil ca, dacă instituțiile de urmărire penală din România ar cere activarea unei comisii rogatorii, Steinmetz și Silberstein să dea declarații în fața procurorilor. Având în vedere că cei doi se află în țara noastră de aproape două decenii, timp în care au avut acces la afaceri și politică de vârf, potențialele lor dezvăluiri pot duce la dezvoltări penale interesante. Deocamdată, însă, o posibilă colaborare a celor doi israelieni cu autoritățile de la București este la nivelul unei speculații.

Comentarii

 • Kuminecăturile Gemene

  16 august 2017 18:05

  SS 3.0 ecce după gratii în sfârșit... Axa Kurcubeului începe să arate a cacaniu veștejit...

  raspunde comentariului
 • dan

  16 august 2017 14:17

  Vai, vai! I-a scapat si pe-astia marele DNA! Cum au emis procuroriii fuguta-fuguta mandate de arestare, cand israelienii erau de mult timp acasa. Inca un esec usturator... Vorba vine, ordinele au fost indeplinite intocmai si la timp. De catre DNA, fireste!

  raspunde comentariului
  • Ciombe

   16 august 2017 16:22

   Dane, esti cam varza intr-ale politichiei, toasu'! Pai, nu-i nevoie sa te dezlantui asupra DNA-ului si-asta pt. ca, nu Codruta e responsabila pt. nearestarea acestor asasini politici si economici ai Romaniei si nici pt. ca, n-au fost prinsi si deferiti justitiei, ci, responsabili pt. ca au fost facuti scapati, sunt ca si-n cazul unui Ommar sau Ghita tv, sri-ul, politiile de frontiera, de proximitate, vamesii, iar nu in ultimul rand, insasi toasa ministru de interne, Carmen Dan care, ar trebui sa-si dea urgent, demisia, toasu'! Hai noroc!

   raspunde comentariului
   • Dan

    17 august 2017 1:23

    Draga Ciombe, eu nu te voi jigni spunand ca esti varza intr-ale politichiei, ci spun doar ca nu ai mintea cuprinzatoare. Ti-aduci aminte de Becali, cand se pregatea sa fuga din tara? Desi nu era supus controlului judiciar si sentinta urma sa fie data a doua zi, a fost saltat de procurori din aeroport. Si asta pentru ca Gigi nu a jucat pe partea doamnei Codruta. Popoviciu, insa, dupa umila mea parere, a beneficiat de protectie la cel mai inalt nivel, dar nu doar din partea MAI, ci si de la SRI si DNA. Ce zici? Cand dai tunuri de sute de milioane, iti permiti sa faci portii pentru toata lumea. Ce zici?

    raspunde comentariului
   • Te-ai scos tu repede cu niste basme.)

    16 august 2017 16:57

    .

    raspunde comentariului
 • Ciombe

  16 august 2017 6:05

  Pai, acesti agenti mossado, in realitate niste asasini atat politici cat si economici, dar nu numai, au fost readusi la "baza". Nu v-ati prins inca, hmmm? Cat despre recuperarea prejudiciului, sa fim seriosi!

  raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  15 august 2017 17:57

  Cei doi talhari au furat mult din toata lumea inclusiv Guineea, Siera Leone si SUA. In SUA au colaborat cu talharul-shef de la Casa Alba si cu adjunctul lui talharul Kushner. Tatal lui Kushner este deja in puscarie pentru hotiile comise si spar sa intre si Trump curand acolo. Asta fiind situatia regret dar Romanii trebue sa mai astepte. Asta patesti cand iti vinzi tara trans-nationalelor, stai la rand si astepti caci au mai fost si alte tari jefuite de aceleasi trans-nationale.

  raspunde comentariului
 • Eli

  15 august 2017 11:39

  Unde sunt aparatorii lui Dragnea care in primavara a fost sa se planga la israelieni si a lui Iohanis acum? Prersedintele statului ar trebui anchetat pentru infractiunea de inalta tradare pentru ca i-a pupat adanc in posterior pe evrei cand a fost in SUA si a decorat congresmenii republicani care sustin regimul fascist din organizatia terorista numita Israel . Toti oamenii de afaceri israelieni din Romania sunt agenti Mossad , incluzand tanarul Ilan Laufer - ministru pentru Mediul de Afaceri, Comer i Antreprenoriat

  raspunde comentariului
 • Nelu Pruna (nume conspirativ)

  15 august 2017 11:32

  Sa mai zica dusmani SRI si politiei ba chear ai DNA ca astea din servici dorm satui de bunatati

  raspunde comentariului
 • UBAFCA

  15 august 2017 10:07

  Numa sa spuna ca a fost doamna Kodrutza în SUFRAGERIILE PENAL ului Oprea

  raspunde comentariului
 • Un A

  15 august 2017 8:51

  La Bucuresti cu ajutorul generalilor din SRI si MAI instaurau guverne! In America insa nu au reusit aceasta performanta! In Europa insa pe ici pe cola, da!

  raspunde comentariului
 • Vae victis!

  15 august 2017 8:28

  Cioran avea dreptate cand spunea '' Romania e un defect incurabil, este esecul permanent'' CCR a ajutat Mafia in Romania prin anularea interceptarilor audio-video ale SRI din cauzele penale.

  raspunde comentariului
 • Pe soros nu-l scoateti di ecuatie si sa-l prezentati cumva ca pe un erou ca e acelasi drak sa nu fim ipocriti.Romania furata si romanii umiliti de tot felul de escroci...

  15 august 2017 7:39
 • Cremwurst M.

  15 august 2017 2:01

  e coruptie si pe la mossadul asta ca tot deasupra legii sunt si ei ca si alte servicii mai rapanoase cum sunt jegurile noastre de tartani srisi derivatele lor, dar probabil ca n-au dat spaga decat la basinescu sii n-au mai avut si pentru restul de prin ishraeeel.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design