1.5 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăSpecialȘerban Nicolae, supărat că Executivul nu vrea grațierea corupților: Dacă au bani...

Șerban Nicolae, supărat că Executivul nu vrea grațierea corupților: Dacă au bani să plătească amenzile de la CEDO, legea grațierii nu va mai intra

Senatorul Șerban Nicolae a vorbit despre legea grațierii și a transmis că, dacă Guvernul are bani pentru plata amenzilor CEDO, legea grațierii nu va mai intra. El a mai spus și că nu a discutat cu șefii de partid (PSD), iar ceea ce au spus ei despre susținerea legii, sunt numai opinii personale.

"E vorba de pedepse, nu de fapte. E o chestiune de politica penala. Unii au o opinie, altii au o altă opinie. Am văzut ca domnul Grindeanu nu susține această lege. E un punct de vedere. Guvernul nu a dat o solutie alternativă față de cea de pe vremea lui Florin Iordache. Daca Guvernul va face rost de bani pentru amenzile de la CEDO, nu va mai intra legea grațierii, este foarte simplu", a precizat Șerban Nicolae.

El a spus și că nu a discutat cu Liviu Dragnea despre această lege, dar și faptul că, din punctul său de vedere, cine ar vrea să comită acte de corupție, nu s-ar gândi că legea grațierii îl va ajuta.

"Nu e vorba de conflict cu conducerea PSD. Nu e nicio chestiune militareasca, toate lucrurile sunt numai discutii… Nu am discutat cu Liviu Dragnea (n.r. de miercuri seară până joi dimineața).Grațierea nu face parte din programa Guvernului… Președintele Iohannis a spus că grațierea este o variantă, chiar dacă nu rezolvă toate lucrurile.

Eu nu cred că, cine ar vrea sa comită acte de coruptie, să se gândească că legea grațierii îl ajută. Asta este total ilogic", a precizat Șerban Nicolae, adăugând și că mulți protestatari din Piața Victoriei sunt manipulați.

Din punctul de vedere al lui Șerban Nicolae, spune că principiul este "acela de a nu grația persoane cu fapte de violență și pedepse foarte mari".

Joi dimineața, ministrul Justiției Tudorel Toader, a transmis jurnaliștilor că ministerul pe care îl conduce susține forma inițială a proiectului de lege, fără grațierea corupților.

"Legea graţierii se va completa cu proiectul de lege privind recursul compensatoriu. Probabil vom iniţia şi un proiect de lege prin care vom propune reducerea limitelor liberării condiţionate, a fracţiilor acelea, iar diferenţa, restul de executat, să fie urmat de acea supraveghere electronică", a spus Ministerul Justiției. 

Tudorel Toader a a adăugat că, după aceea, vor fi construite două penitenciare, adăugând și faptul că Ministrul Justiției susține forma inițială a proiectului de lege

"După aceea, cu acţiunile de modernizare a penitenciarelor, de construcţie a celor două penitenciare, de extindere a unora dintre ele, încercăm să răspundem cerinţelor pe care le-a stabilit Curtea Europeană prin decizia pilot CEDO. Ministerul Justiţiei aşadar susţine forma iniţială a proiectului de lege", a declarat, joi dimineaţa, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Majoritatea PSD din comisia juridică din Senat a votat grațierea faptelor de corupție precum luare de mită, dare de mită sau trafic de influență. Elena Udrea și Dan Voiculescu ar putea fi printre beneficiari, alături de 246 de persoane aflate deja în pușcărie.
Grațierea  faptelor de corupție a fost decisă de senatorii juriști cu  cinci voturi pentru – toate de la PSD – și trei împotrivă – de la PNL, USR și UDMR.  Doi dintre senatorii PNL au lipsit. Senatorii au adoptat un amendament la proiectul Legii grațierii, inițiat de Guvernul Grindeanu. Concret, amendamentul presupune excluderea infracțiunilor prevăzute la articolele 289-294 din Codul Penal din lista celor  exceptate de la grațiere prevazută în proiectul de lege al Guvernului. Acestea sunt luare de mită, dare de mită, trafic de influență, complicitate la trafic de influență, fapte săvârşite de către membrii instanţelor de arbitraj sau în legătură cu aceştia, fapte săvârşite de către funcţionari străini sau în legătură cu aceştia.
Cei care au comis astfel de fapte vor putea fi grațiați sub rezerva achitării prejudiciului.  Potrivit discuțiilor din comisie, vor fi grațiate infracțiunile săvârșite până la 1 ianuarie 2017. În estimarea realizată  de Administrația Națională a Penitenciarelor, sunt 246 de persoane în penitenciare condamnate pentru corupție.
Fapte care vor fi grațiate
*luare de mită
*dare de mită
*trafic de influență
*complicitate la trafic de influență
*cumpărare de influență
* fapte săvârşite de către membrii instanţelor de arbitraj sau în legătură cu aceştia
* fapte săvârşite de către funcţionari străini sau în legătură cu aceştia
Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a declarat, miercuri, că prin amendamentele propuse la proiectul legii grațierii a făcut ''o coaliție cu propria sa conștiință''. Vezi aici declarația făcută de șeful PMP.
Cele mai citite

Hezbollah a lovit o sinagogă din orașul israelian Haifa

Armata israeliană a anunţat sâmbătă că o sinagogă a fost lovită de o salvă "semnificativă" de rachete lansate de mişcarea islamistă libaneză Hezbollah asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă