Curtea Suprema de Justitie din Libia a confirmat miercuri sentintele privind pedeapsa cu moartea, emise anterior impotriva a cinci infirmiere bulgare si a medicului bulgar de origine palestiniana, acuzati ca au infectat intentionat cu virusul HIV sute de copii, intr-un spital libian, informeaza Rompres.
emise anterior impotriva a cinci infirmiere bulgare si a medicului bulgar de origine palestiniana, acuzati ca au infectat intentionat cu virusul HIV sute de copii, intr-un spital libian.
Presedintele american George W. Bush i-a cerut omologului sau libian Muammar Gaddafi sa intervina pentru a obtine eliberarea celor cinci infirmiere bulgare si a medicului palestinian condamnati la moarte in Libia pentru infectarea deliberata a unor copii cu virusul HIV, a anuntat marti Casa Alba, informeaza AFP. Presedintele american, care a cerut in iunie eliberarea infirmierelor si a medicului, a fost invitat de Tripoli 'sa ramana in afara acestui dosar', aflat in centrul
tratativelor euro-libiene.
Ministrul de externe bulgar Ivailo Kalfine a confirmat ca nu se asteapta in cursul zilei de vineri ajungerea la vreo intelegere in vederea eliberarii celor cinci infirmiere bulgare si a medicului palestiniano-bulgar condamnati la moarte in Libia, informeaza AFP.
Audierile au durat cinci minute si s-au desfasurat in absenta celor sase acuzati, curtea respingand cererile de apel.
"Curtea respinge apelurile inculpatilor si confirma pedeapsa cu moartea", a declarat judecatorul Fathi Dhan, la sfarsitul audierilor.
Instanta de judecata a confirmat sentinta emisa dupa deliberari, in cadrul rundei de audieri de la 20 iunie, cand procurorul a cerut confirmarea pedepsei capitale impotriva celor sase inculpati, acuzati de a fi inoculat virusul HIV si de a fi imbolnavit pe aceasta cale de SIDA (Sindromul deficientei imunitare autodobandite) 438 de copii in spitalul din Benghazi, al doilea oras ca marime din Libia, dintre care 56 au decedat.
Judecatorul Fathi Dhan nu a amintit nimic de acordul privind acordarea de recompense financiare familiilor copiilor decedati sau bolnavi anuntat marti seara de Fundatia Ghaddafi -, o organizatie de caritate condusa de Seif Al-Islam Ghaddafi, fiul liderului libian Muammer Al Ghaddafi -, care ar fi putut rezolva definitiv acest caz, noteaza AP.
Cele cinci infirmiere bulgare – Valia Cerveniaska, Kristiana Valtceva, Snejana Dimitrova, Nassia Nenova si Valentina Siropoulo – precum si medicul Achraf Joumaa Hajouj, palestinian care a primit recent cetatenie bulgara, au fost condamnati la moarte in Libia, fiind acuzati de infectare deliberata cu HIV a aproximativ 400 de copii libieni in spitalul Benghazi /nordul Libiei/. Acuzatii au insistat, inca de la deschiderea procesului lor, ca sunt nevinovati. Ei au fost arestati in 1999.
Presedintele american George W. Bush i-a cerut omologului sau libian Muammar Gaddafi sa intervina pentru a obtine eliberarea celor cinci infirmiere bulgare si a medicului palestinian condamnati la moarte in Libia pentru infectarea deliberata a unor copii cu virusul HIV, a anuntat marti Casa Alba, informeaza AFP. Presedintele american, care a cerut in iunie eliberarea infirmierelor si a medicului, a fost invitat de Tripoli "sa ramana in afara acestui dosar", aflat in centrul tratativelor euro-libiene.
Ministrul de externe bulgar Ivailo Kalfine a confirmat ca nu se asteapta, in cursul zilei de vineri, la vreo intelegere in vederea eliberarii celor cinci infirmiere bulgare si a medicului palestiniano-bulgar condamnati la moarte in Libia, informeaza AFP.
Potrivit EFE, familiile copiilor infectati cu HIV cer Uniunii Europene sa ajute Libia sa impiedice raspandirea maladiei SIDA si compensatii financiare cu sume ce oscileaza intre 10 si 15 milioane de dolari pentru fiecare din familile afectate.
Bulgaria si celelalte tari membre ale UE se opun platirii unei compensatii financiare, deoarece acest lucru ar presupune recunoasterea vinovatiei cadrelor medicale condamnate la pedeapsa capitala in Libia.