19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialSecretariatul General al Guvernului ar putea plăti despăgubiri BCR pentru ”Eterna și...

Secretariatul General al Guvernului ar putea plăti despăgubiri BCR pentru ”Eterna și Fascinanta Românie”

Secretariatul General al Guvernului ar putea plăti despăgubiri de aproape 6 milioane de dolari pentru albumul ”Eterna și Fascinanta Românie”. Decizia nu este definitivă, aceasta putând fi atacată cu recurs. 

În octombrie 2012, Viorel Hrebenciuc, Mihai Unghianu şi Dan Fruntelată au câştigat procesul aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, prin care li se solicita să restituie BCR peste cinci milioane dolari ca despăgubiri pentru contractul încheiat în 1995 privind editarea albumului "Eterna şi Fascinanta Românie".

În martie 1995, între Departamentul de Informaţii Publice al Guvernului, reprezentat atunci de către Viorel Hrebenciuc, în calitate de secretar general al Guvernului, Mihai Unghianu, secretar general adjunct al Guvernului, şi Nicolae Dan Fruntelată, secretar de stat al Informaţiei Publice, şi firma franceză Groupe Saintonge Edition, controlată de omul de afaceri Adrian Costea, cu cetăţenie română şi franceză, a fost semnat un contract pentru editarea unui album foto despre România, denumit "Eterna şi Fascinanta Românie", care să fie distribuit în 144 ţări cu scopul atragerii investitorilor străini. Contractul a fost sponsorizat de fosta Bancă Română de Comerţ Exterior-Bancorex, cu 5,79 milioane de dolari.

Cazul a fost investigat de către procurori, cu acuzaţia spălării de bani, care au arătat că, după încheierea contractului de sponsorizare, firma franceză a primit în contul unei bănci străine, în avans, suma de 1,5 milioane de dolari, dar că din comanda de 97.000 exemplare nu au fost livrate decât 4.200 bucăţi.

În 1999, Parchetul Curţii Supreme de Justiţie l-a reţinut pe Răzvan Temeşan, fostul director Bancorex, sub acuzaţia de abuz în serviciu, şi a început urmărirea penală a lui Viorel Hrebenciuc, Mihai Unghianu şi Nicolae Dan Fruntelată, pentru abuz în serviciu şi luare de mită. Temeşan a fost eliberat în ianuarie 2000, iar Hrebenciuc, Unghianu şi Fruntelată au fost scoşi de sub urmărire penală în decembrie 2000.

În acelaşi timp, în februarie 1998, Bancorex a formulat o cerere de chemare în judecată a Secretariatului General al Guvernului, prin care a solicitat instanţei să constate nulitatea absolută a contractului de sponsorizare. Au fost parcurse toate etapele procesuale, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a soluţionat litigiul irevocabil în favoarea Băncii Comerciale Române (care a preluat prin fuziune Bancorex), în sensul constatării nulităţii absolute a acestui contract de sponsorizare.

În aceste condiţii, BCR a solicitat în instanţă ca suma de 5,79 milioane dolari să fie restituită, iar SGG i-a chemat în garanţie pe Viorel Hrebenciuc, Mihai Unghianu şi Dan Fruntelată, astfel încât aceştia să fie obligaţi să despăgubească Secretariatul General al Guvernului pentru prejudiciul suferit, în echivalent cu suma solicitată de BCR.

Soluţia instanţei a fost însă de respingere a cererii principale ca neîntemeiată şi, pe cale de consecinţă, de respingere a cererii de chemare în garanţie, ca rămasă fără obiect.

Cele mai citite

Ministrul Transporturilor: „Contractul pentru încă un lot din secțiunea montană a Autostrăzii A8 intră în licitație”

Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis joi spre validare la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice documentaţia pentru contractul necesar construcţiei lotului...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Șeful armatei estone vrea dublarea bugetului apărării de 3% din PIB

Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB,...
Ultima oră
Pe aceeași temă