Fiicele lui Dan Voiculescu, Camelia și Corina, au depus, joi, două contestații în executare în legătură cu confiscarea specială și extinsă, impuse asupra bunurilor familiei Voiculescu de instanța care l-a condamnat pe mogul la 10 ani închisoare în dosarul "Privatizarea frauduloasă a ICA". Cele două contestații au fost depuse la Tribunalul București și vor fi judecate pe 25 și 29 august.
Deși contestarea confiscărilor din dispozitivul unei condamnări penale este din start inadmisibilă, fetele lui Dan Voiculescu încearcă tergiversarea executării până la sfârșitul lunii decembrie, în speranța salvării averii prin grațierea tatălui lor de către viitorul președinte al României, spun specialiștii.
Între bunurile supuse procedurilor de confiscare specială și confiscare extinsă ,dispuse de instanța care a pronunțat condamnările la închisoare, se află și imobilele preluate de la fosta ICA de către Grivco ( unde acțiunile sunt deținute de Camelia și Corina Voiculescu, confiscate acum) și unde au sediile ANTENA . Posturile de televiziune ANTENA plătesc chirii la Grivco pentru sedii, iar în viitor, dacă au contracte în derulare, vor plăti chirii la stat.
Procesele deschise de fiicele lui Voiculescu prin invocarea articolului 598 din Codul de Procedură Penală și anume "executarea silită este îndreptată împotriva unei alte persoane decât cea prevăzută în hotărârea de condamnare", nu blochează procedurile punerii în aplicare a confiscării speciale și extinse, spun specialiștii
Totul depinde de celeritatea îndeplinirii procedurilor de preluare a bunurilor de către Ministerul de Finanțe, prin ANAF, care trebuie să le înregistreze în patrimoniul statului și să le valorifice în vederea acoperirii prejudiciului de 60 de milioane de euro. Mai ales că majoritatea bunurilor din fostul patrimoniu ICA sunt deja identificate, puse sub sechestru asigurator și indisponibilizate prin inscrierea în Cartea Funciară.
Procedurile de confiscare specială și extinsă sunt monitorizate de către șeful DNA, Laura Codruța Koveși, conform dispozițiilor instanței. De asemenea, instanța a dispus ca șeful DNA să identifice și să indisponibilizeze toate bunurile ce pot fi confiscate – clădiri, terenuri, conturi bancare din țară și străinătatea. După identificarea și indisponibilizarea lor, șeful DNA trimite un raport instanței de executare ( în acest caz, instanța de fond a Tribunalului București), care transmite Ministerului Finanțelor punerea în executare, adică preluarea bunurilor în patrimoniul statului și valorificarea lor.
De ce fiicele lui Voiculescu nu pot rămâne în posesia patrimoniului fostului ICA, preluat fraudulos de către tatăl lor
Confiscarea specială și confiscarea extinsă reprezintă consecințele laturii penale (prejudiciile provocate prin infracțiunile pentru care a fost condamnat Voiculescu), adică fac parte din dispozitivul de condamnare la închisoare, nu reprezintă o simplă cauză civilă și de aceea contestațiile sunt inadmisibile, iar confiscările nu pot fi suspendate pe perioada judecării contestațiilor, spun specialiștii. Din această cauză, astfel de contestații se și judecă de instanța penală a Tribunalului București.
În plus, Camelia și Corina Voiculescu nu au argumente să-și susțină contestațiile deoarece au fost citate ca interveniente în cadrul procesului penal de instanța Curții de Apel București, tocmai pentru a li se acorda posibilitatea de a-și apăra bunurile primite prin donații de la tatăl lor, bunuri puse atunci sub sechestru de instanța de judecată. Intervențiile lor nu au fost admise de instanță.
În cadrul unor procese CIVILE în care se cere suspendarea executării, de obicei se aprobă solicitarea de către instanțe pentru a proteja proprietățile terților.
Însă, în acest caz "terții" ( fiicele condamnatului Voiculescu) au bunuri provenite din infracțiuni și donate de tatăl lor prin tăinuirea infracțiunilor. În consecință, contestațiile sunt inadmisibile din start.
În plus, fetele lui Voiculescu au fost citate legal în procesul PENAL pentru a face întâmpinări întru apărare patrimoniului fostului ICA, care a ajuns în zestrea lor prin donație, însă instanța nu le-a considerat întemeiate tocmai pentru că au ajuns în posesia lor prin infracțiunea de ascundere, disimulare – parte din componenta agravantă a spălării de bani, spun specialiștii.
Un "ajutor" pentru anularea argumentelor fiicelor lui Dan Voiculescu a fost livrat de avocatul familiei, chiar în faza finală a procesului penal, înainte de pronunțarea condamnării. Atunci, avocatul Gheorghiță Mateuț a cerut schimbarea infracțiunii de "spălare de bani" în 'tăinuire", recunoscând astfel că inculpatul Voiculescu cunoștea că bunurile au provenit din infracțiuni. Cum bunurile donate fiicelor au provenit din infracțiuni, ele se supun automat instituției confiscării speciale și extinse.
În consecință, procesele deschise de fiicele lui Voiculescu sunt sortite din start eșecului, spun specialiștii, dacă se va respecta legea. Singurul câștig al fiicelor lui Voiculescu ar fi temporizarea confiscărilor în speranța că, după alegerile prezidențiale, noul președinte al țării le va grația tatăl. Însă, în acest caz instituțiile care trebuie să se ocupe până atunci de confiscare ( din cadrul Ministerului Finanțelor) vor comite cel puțin infracțiunea de nerespectare a unei hotărâri judecătorești definitive.
Speranțele familiei Voiculescu pentru salvarea averii: grațierea de către viitorul președinte!
De ce apărarea familiei Voiculescu a apelat la aceste mecanisme ? Specialiștii spun că Voiculescu și membrii familiei sale s-ar putea baza pe lipsa de entuziasm a instituțiilor Ministerului Finanțelor în a pune in executare confiscările datorate unor presupuse ordine politice transmise prin subteranele alianței PSD-PC.
Dacă se reușește tergiversarea executării până la instalarea noului președinte al țării în decembrie, anul acesta, familia Voiculescu ar spera obținerea grațierii, spun specialiștii.
Însă o grațiere, potrivit legii, se aprobă DOAR după recuperarea prejudiciului. Grațierea este propusă și fundamentată de Ministerul Justiției, iar președintele țării o aprobă sau nu prin decret. În cazul Voiculescu, depinde cine va fi noul președinte al țării. Dacă va fi ales Victor Ponta, familia Voiculescu poate miza pe grațiere.
Un președinte ca Victor Ponta poate încălca cu nonșalanță legile. A demonstrat-o și în 2012, când, în calitate de premier, a emis ordonanțe pentru a modifica legi organice, deși legea interzice. De ce ar face-o cu nonșalanță și în calitate de președinte de țară? Simplu, deoarece beneficiază de imunitate specială (cu excepția infracțiunii de trădare de țară), spun specialiștii consultați de România Liberă.
Întrebarea care se pune este: îi va conveni lui Ponta să atragă, pe lângă oprobiul public, și izolarea sa de către instituții internaționale care țin la respectarea legilor, la respectarea principiilor care stau la baza unui stat de drept?
Cum a dispus instanța să se execute confiscările specială și extinsă
În decizia de condamnarea a lui Dan Voiculescu la 10 ani închisoare pentru spălare de bani în dosarul de privatizare frauduloasă a ICA, instanța a dispus executarea unor bunuri aflate sub sechestru, a dispus confiscare specială și confiscare extinsă pentru recuperarea întregului prejudiciu de circa 60 de milioane de euro, la care se adaugă chiria obținută – o sumă mare – de la o bancă prin închirierea unui imobil din patrimoniul institutului prevatizat ilegal.
Pentru confiscarea specială și confiscarea extinsă, instanța de judecată a desemnat DNA, care urmează să identifice bunuri și conturi bancare ce pot fi indisponibilizate în vederea confiscării. Apoi, DNA transmite instanței nota de informare; instanța o transmite Ministerului Finanțelor pentru punerea în executare preluarea bunurilor prin ANAF pentru recuperarea prejudiciilor.
Este primul caz penal în care se dispun toate formele de confiscare deoarece bunurile deținute de Dan Voiculescu au fost înstrăinate în special prin donații către cele două fiice ale sale; o altă parte, mai mică, a fost donată soției sale, iar sume importante de bani au fost date pe contracte de împrumut unor angajați sau colaboratori apropiați.
Pentru a identifica bunurile și a le pune sub sechestru, instanța de judecată a dat două dispoziții șefului DNA, care trebuie să identifice de bunuri mobile, imobile, conturi pe care va aplica sechestrul asigurator pentru cele două tipuri de confiscare: specială si extinsă.
Confiscările vizează, între altele, și recuperarea unui prejudiciu de 3.000.000 de dolari plus TVA-ul aferent, prejudiciu ce provine din infracțiuni, precum și imobilul din strada București – Ploiești nr.25 -27, compus din teren 4184+construcții 3140 mp ( sediu care aparținea grivco și era închiriat de ANTENE) , pus sub sechestru deja, iar sechestrul a fost înscris în Cartea Funciară.