Sute de oameni au luat cu asalt sectiile de psihiatrie ale spitalelor din judetul Vrancea, majoritatea pacientilor suferind de depresie. Conform unor rapoarte internationale, fenomenul este reprezentativ si la nivelul tarii, 20% din romani suferind de boli psihice.
In judetul Vrancea medicii din sectiile de psihiatrie se simt depasiti de sutele de persoane care solicita internarea in conditiile in care spitalele au numai 132 de paturi. Majoritatea pacientilor sufera de boli declansate de stresul cotidian, dar si de alcool, si ar avea nevoie de ajutor de specialitate. Chiar si unii vranceni care au plecat in strainatate si nu au reusit sa se adapteze cu noul stil de viata au fost diagnosticati cu depresie. Medicul psihiatru Mirela Ene noteaza ca "sunt foarte multi pacienti care au fost la munca in Italia si care nu s-au putut adapta. Au clacat si au inceput sa traiasca sentimente de inutilitate". De alta parere este insa medicul Florin Tudose, psihiatru la Spitalul Universitar Bucuresti, care argumenteaza ca depresia i-ar fi determinat pe multi sa plece din tara, fiindca "munca nu a creat niciodata depresie".
Ingrijorati de situatia din Vrancea, reprezentantii Autoritatii Publice de Sanatate vor sa infiinteze un Centru de Sanatate Mintala, insa, conform presedintei Comisiei de psihiatrie din Ministerul Sanatatii, Pompilia Deheleanu, acestia vor trebui sa mai astepte, pentru ca "reforma merge greu in sanatate", in principal din cauza "ratiunilor economice". Medicul psihiatru Florin Tudose explica situatia creata in Vrancea prin faptul ca formele mai usoare de boli psihice, cum ar fi depresia, "nu ar trebui sa ajunga la spital, dar din cauza ca Ministerul Sanatatii nu a luat masurile necesare si nu exista alte tipuri de asistenta, oamenii cu tulburari adaptative nu au unde sa se duca in alta parte".
Conform estimarilor, 20% din romani sufera de tulburari psihice, insa, dintre acestia, in 2006 numai 260.000 erau trecuti in evidentele spitalelor. Totusi, medicul psihiatru Florin Tudose nu crede ca procentul este ingrijorator: "20% din populatie suferea si acum 20 de ani. Acum populatia a scazut, multi au plecat la munca in strainatate, iar aparent, din numarul celor ramasi, bolnavii sunt mai multi". Cu toate ca nu se cunoaste exact cati romani sufera de boli psihice, nici Pompilia Deheleanu nu crede ca numarul celor cronici este in crestere, insa recunoaste ca depresia ia proportii din ce in ce mai mari si in Romania, urmarind trendul mondial. In acest sens, un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii din 2005 arata ca 20% din europeni sufera de boli mintale, iar previziunile pentru viitor ale organizatiei nu se dovedesc a fi mai bune: in 2020 tulburarile mentale, in special depresiile, vor fi principalele cauze ale morbiditatii in randul europenilor. Pe harta europeana a incidentei bolilor psihice, Romania ocupa, conform statisticilor OMS, locul 5. Circa 23.000 de cazuri de depresie sunt diagnosticate anual, estimandu-se ca 10% din romani sufera de aceasta boala.
» Declansarea tulburarilor psihice
Bolile psihice (depresiile, atacurile de panica, anxietatea sau schizofrenia) sunt determinate, pe langa factorii genetici, si de consumul de alcool, droguri, de stresul cotidian, de conditiile sociale – saracia, batranetea, singuratatea – sau de evenimentele dezastruoase, ca, de pilda, inundatiile sau cutremurele. Psihiatrul Florin Tudose ne-a explicat ca "numarul neobisnuit de mare de consumatori de alcool duce la tulburari psihice din cele mai grave". Astfel, un alcoolic se recupereaza de zece ori mai greu decat o persoana care nu bea".