România vrea să cumpere rachete Patriot în cadrul programului de înzestrare a armatei. Ministerul Apărării dorește ca procedurile de achiziție să înceapă în acest an

de Mihai Diac, Roxana Petre , 20 aprilie 2017 - stire actualizata la ora 20:04, 20 aprilie 2017
Foto: Arhivă

Şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, a anunțat, joi, în poligonul Smârdan, că România dorește să achiziționeze rachete Patriot din Statele Unite, în cadrul programului de înzestrare a armatei.

La rândul lui, secretarul de stat în MApN, Florin Vlădică, a precizat că Ministerul Apărării a trimis o solicitare către Biroul de Cooperare în domeniul Apărării care funcționează în cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti, iar cererea urmează să ajungă la Guvernul de la Washington. În solicitare se precizează că România este interesată să achiziţioneze rachete de tip Patriot.

Şeful SMG, generalul Nicolae Ciucă, și-a exprimat speranța că procedurile de achiziţie pot fi demarate în anul 2017.

Declaraţiile au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă susţinute cu prilejul unui exerciţiu tactic cu trageri de luptă cu muniţie reală, care a avut loc, joi, la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă din Smârdan (judeţul Galaţi). În poligon a fost organizată şi o ceremonie de bun venit pentru primul detaşament rotaţional de militari americani care fac parte din Iniţiativa SUA de Reasigurare Europeană (ERI).

În 30 martie, Guvernul României a adoptat o hotărâre prin care au fost aprobate opt programe de înzestrare a Armatei, în valoare de peste 100 de milioane de euro, care au fost anterior aprobate în CSAT.Rachetele Patriot reprezintă un sistem de apărare avansat de tip sol-aer împotriva avioanelor sau rachetelor de croazieră sau balistice. Rachetele Patriot sunt deţinute de 12 ţări: Statele Unite, Olanda, Germania, Japonia, Israel, Arabia Saudită, Kuwait, Taiwan, Grecia, Spania, Coreea de Sud şi Emiratele Arabe Unite.

Sistemul este bazat pe o remorcă mobilă, transportabilă cu avioane de tip C5 Galaxy, iar componentele sunt interoperabile, astfel încât ţările NATO pot colabora în asamblarea unui sistem de apărare, care poate fi instalat într-o regiune îndepărtată, precum graniţa turco-siriană.

Un sistem Patriot este alcătuit din patru elemente: sistemul radar, centrul de control şi generatorul de energie electrică, turnurile de comunicaţii şi lansatoarele de rachete instalate pe camioane. Producătorul garantează că un camion poate fi echipat cu până la 16 lansatoare, însă armata Statelor Unite foloseşe de regulă de la cinci până la opt lansatoare per baterie. Fiecare lansator este echipat cu patru rachete, ultima versiune de tip "Pac-3" având capacitatea de a susţine chiar 16 rachete. Lansatoarele pot fi dispuse şi coordonate cu până la un kilometru depărtare de centrul de control.

Radarul funcţionează cu tehnologia reţelei de antene comandate în fază, care scanează cerul cu mii de fascicule pe secundă, iar în cazul în care depistează un obiect zburător se concentează asupra acestuia şi transmite informaţii asupra traiectoriei şi vitezei cu care se deplasează către centrul de comandă, care evaluează ameninţarea.

Sistemul poate detecta aproximativ 100 de ţinte şi poate ghida până la nouă rachete. Dacă reperează o ţintă, calculatorul poate lansa una sau două rachete, pentru a distruge obiectivul. Rachetele sunt ghidate în funcţie de traiectoria ţintei, rachetele versiunilor mai noi, chiar dacă au focoasă, sunt mult mai mici şi sunt calculate să distrugă ţinta prin impact.

Într-un recent interviu, generalul locotenent Ben Hodges, comandantul trupelor SUA din Europa, a declarat că România trebuie să continue eforturile de modernizare a echipamentelor militare.

„Aveţi încă foarte mult echipament învechit, din perioada Pactului de la Varşovia (1955-1991 – n.r.), pe care ştiu că MApN ar dori să îl îmbunătăţească. Aţi făcut anumite lucruri, precum Spike, care este un sistem antitanc excelent, de producţie israeliană, care e foarte bun. Acesta a fost un pas important, dar cred că trebuie modernizarea în continuare a forţelor terestre, interoperabilitatea, când aveţi soldaţi români sub comandament american sau soldaţi americani sub comandament românesc, să poată folosi artileria împreună, să poată comunica în siguranţă prin radio şi prin alte mijloace, şi pentru sistemele digitale. Consider că acestea sunt zone în care trebuie să continuaţi să faceţi îmbunătăţiri”, a spus el.Polonia, unul dintre cei mai apropiați aliați ai SUA, a anunțat acum o lună că speră să semneze un acord în valoare de 7,6 miliarde de dolari, în baza căruia compania americană Raytheon să-i livreze opt sisteme Patriot. Potrivit ministrului Apărării, Antoni Macierewicz, acordul dintre SUA și Polonia ar urma să fie semnat până la sfârșitul anului 2017 - un termen similar celui indicat, joi, de oficialii români.

Comentarii

 • ulkesujo

  14 noiembrie 2017 5:28

  uzdogoaca-a.anchor.com URL=httpuzdogoaca-u.comuzdogoaca-u.anchor.comURL httpuzdogoaca-t.com httpuzdogoaca-t.com httpuzdogoaca-t.com httpuzdogoaca-t.com httpuzdogoaca-t.com httpuzdogoaca-t.com httpuzdogoaca-t.com httpuzdogoaca-t.com zirake

  raspunde comentariului
 • egexojul

  14 noiembrie 2017 5:27

  odahoto-a.anchor.com URL=httpodahoto-u.comodahoto-u.anchor.comURL httpodahoto-t.com httpodahoto-t.com httpodahoto-t.com httpodahoto-t.com httpodahoto-t.com httpodahoto-t.com httpodahoto-t.com httpodahoto-t.com etekifoy

  raspunde comentariului
 • uykapah

  14 noiembrie 2017 5:27

  ozefaf-a.anchor.com URL=httpozefaf-u.comozefaf-u.anchor.comURL httpozefaf-t.com httpozefaf-t.com httpozefaf-t.com httpozefaf-t.com httpozefaf-t.com httpozefaf-t.com httpozefaf-t.com httpozefaf-t.com dpunjau

  raspunde comentariului
 • burebista io da lui futin si in fata mezelului de kuzmin

  21 aprilie 2017 10:09

  trebuie sa scapam de conservele Flegma Melescanu, Tariceanu-Comunistoidul,Cap de ceapa-Doru Buscu,Morsa competenta- Bogdan Chiriac, Cap de cauciuc -ochelaristul ala de la a3,Cornateanu-istoricul kgb-ist peltic,Nastase- penalul,Dragnea-taranul penal,Melinescu-cap de stiuca,Nistorescu-fasaitul,LES-FATA DE PRES DE LA APARARE CARE NU ARE ARMATA FACUTA INSA MANANCA CAT O GARNIZOANA,SI MULTI LATRAI CARE CRED CA FATA AIA DE PARIZER-ZIS KUZMIN SAU DUGHEANA ALA A LUI PUTINEI CARE CRED CA POT AVEA PRIETENI IN POPORUL ROMAN. SUNT DOU SUBIECTE DE DISCUTIE- 1 - TEZAURUL INAPOIAT SAU ECHIVALENT EURO.2-R. MOLDOVA IN UE SI ATAT. CAND SE VA REZOLVA ACESTE CHESTIUNI PUTEM AVEA RELATII BUNE -PRAGMATICE CUM SPUNEA AIA DE FLEGMA MELESCANU. Pe toti tradatorii care obstructioneaza armata sa se inzestreze ii vom trimite la bulau dupa ILICI,NASTASE,DRAGNEA,TARICEANU,PONTA,CORLATEAN-COLORATUL ETC

  raspunde comentariului
 • eugen raduca

  21 aprilie 2017 1:45

  un for al oamenilor de stiinta al sua l-a avertizat pe donald trump despre sistemul antiracheta al sua ca este indoielnic ...rata de succes al lui testat in conditii ideale a fost 3 lovite din 9 .....orice om sanatos la cap trebuie sa inteleaga ca impotriva unei rachete icbm testata ca functionala aproape de 100 la 100 i se opune un sistem al carui esec inseamna eradicarea unei tari intregi.....asa ca toti prostii care viseaza ca alianta cu nato ii salveaza de la un atac nuclear rusesc sa se gindeasca bine ...mai ales spadasinii care se antreneaza cu nato si isi bat joc de saracia romaniei......

  raspunde comentariului
 • Un soi de chinezul

  20 aprilie 2017 21:14

  Ovreii si au tras un sys mai performant de prod proprie

  raspunde comentariului
 • Ioan

  20 aprilie 2017 18:15

  sa nu patim ca-n primul razboi mondial cand am cumparat pustile de un calibru iar cartusele de alt calibru.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design