0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialIadul alb a luat prima viață, o femeie de 57 de ani...

Iadul alb a luat prima viață, o femeie de 57 de ani cu probleme cardiace. Armata și DSU intervin, pe A2, unde mai multe persoane au rămas blocate în mașini. Trenurile au întârzieri de sute de minute. Premierul Grindeanu cere autorităților să rămână în alertă | FOTO + VIDEO

Vremea rea a pus, începând din noaptea de joi spre vineri, stăpânire pe România. Astfel, până la ora 18.00, municipiul București și 11 județe sunt vizate de un cod portocaliu de viscol, iar alte 15 județe din estul, sudul şi centrul ţării au fost atenţionate cu cod galben de ninsori viscolite. 

Vineri dimineața, meteorologii au emis, până la ora 13.00, o avertizare nowcasting de cod roșu de viscol, pentru șase județe.  Se vor semnala intensificări ale vântului cu rafale de peste 85 km/h, zăpadă puternic viscolită și troienită, vizibilitate redusă spre zero. Astfel, vor fi afectate zonele din sud-estul județului Buzău, jumătatea sudică a județului Brăila, jumătatea sud-vestică a județului Tulcea, vestul județului Constanța, cea mai mare parte a județelor Ialomița și Călărași.


UPDATE 19,30: Trenurile de călători au întârzieri de sute de minute. În Gara de Nord din București, un tren care urma să sosească de la Timișoara are deja o întârzire de 350 de minute și încă nu a intrat în gară.


UPDATE 15.43: Meteorologii au prelungit avertizarea cod portocaliu de viscol pentru opt judeţe până vineri, la ora 23.00, iar codul galben va fi menţinut în Bucureşti şi 19 judeţe, până la aceeaşi oră.


15.29: Premierul Sorin Grindeanu le-a atras, vineri, atenția tuturor miniştrilor cu responsabilităţi în domeniu, prefecţilor şi primarilor să rămână în stare de alertă, până când situaţia generată de fenomenele meteorologice extreme va fi rezolvată pe întreg teritoriul ţării.

„Doamnă ministru (de Interne, Carmen Dan – n.r.) şi domnilor miniştri cu responsabilităţi – mă uit spre ministrul Transporturilor, vă rog să rămâneţi absolut toţi în alertă, aşa cum aţi fost şi până acum. Transmit lucrul acesta către toate persoanele responsabile, fie că vorbim de prefecţi, primari, de simpli lucrători, până când această situaţie va fi rezolvată pe întreg teritoriul ţării. Subliniez încă o dată: să rămâneţi cu toţuii implicaţi în gestionarea acestei situaţii în alertă”, le-a cerut Grindeanu miniştrilor.

La rândul său, ministrul de Interne Carmen Daniela Dan l-a informat pe premier că nu există nicio localitate izolată, că toate drumurile naţionale din zonele afectate de viscol şi Autostrada Soarelui au fost închise, la fel porturile de la Marea Neagră, iar 45 de trenuri pe ruta Bucureşti – Constanţa au fost anulate.

„Ne concentrăm de ore bune doar pe evitarea tragediilor şi prevenţiei. Vă garantăm că prioritatea zero, prin intervenţiile prompte ale forţelor MAI, alături de celelalte autorităţi ale statului, rămâne în continuare salvarea de vieţi omeneşti pe toată perioada următoare în care ne vom confrunta în continuare cu fenomene meteorologice periculoase. Au fost dislocate forţe şi mijloace din judeţele care nu se află sub avertizări, procedură care s-a dovedit a fi utilă şi care va fi aplicată în continuare”, a declarat Carmen Dan.

Ministrul de interne a mai spus că toate puncetele de frontieră cu Bulgaria sunt blocate, deoarece autorităţile de la Sofia au închis toate drumurile naţionale din nordul ţării. „Avem în continuare ca prioritate intervenţiile menite să ajute bolnavii, gravidele şi persoanele fără adăpost. Am luat în calcul aprovizionarea cu alimente şi bunuri de primă necesitate a localităţilor izolate astfel încât să se ofere sprijin acolo unde e nevoie”, a mai spus ministrul de Interne.

14.51: Armata și Departamentul pentru Situații de Urgență intervin pe Autostrada A1, după ce mai multe persoane au rămas blocate în mașini 

 

 

14.21: Ministrul de Interne, Carmen Daniela Dan, a anunțat, vineri, la începutul ședinței de Guvern, că o femeie de 57 de ani, care avea probleme cardiace, a murit în locuința sa.

Potrivit ministrului de Interne, apelul la 112 s-a înregistrat la ora 10.26, iar ambulanța a ajuns la 11.20, când victima era deja decedată. Potrivit suresei citate, cauza morții nu a fost stabilită momentan.

 


O ambulanță care transporta un pacient care intrase în comă, după un accident cerebral, a rămas blocată pe un drum din Vaslui. Autoritățile locale au intervenit după o oră


Accident pe DN1, în zona localității Sibiu. Un șofer a intrat cu mașina într-un TIR, din cauza vitzei prea mari


 

13.57: Bacul Oltișoru 4, care face legătura între Punctul de trecere a frontierei Zimnicea rutier și Punctul de trecere a frontierei Svishtov rutier, nu mai execută curse din cauza condițiilor meteo nefavorabile, potrivit ISU „A D Ghica” Teleorman. Măsura a determinat instituirea interdicției circulației mijloacelor de transport marfă pe drumurile publice din Republica Bulgaria și imposibilitatea accesului mijloacelor de transport către PTF Svishtov


13.30: Podul Calfat – Vidin, de la graniţa cu Bulgaria, a fost închis circulaţiei rutiere, pentru toate categoriile de autovehicule. Decizia aparţine autorităţilor bulgare, care au anunţat că toate drumurile din nordul ţării sunt închise traficului.

„În urmă cu puţin timp, autorităţile din Bulgaria au luat măsura închiderii circulaţiei rutiere pe podul de legătura cu ţara noastră între Calafat şi Vidin pentru toate categoriile de autovehicule. Poliţiştii doljeni sunt la datorie şi sprijină autorităţile, în permanenţă monitorizând traficul rutier şi informând participanţii la trafic cu privire la situaţia drumurilor din judeţul nostru. De asemenea, poliţiştii au în vedere şi verificarea pneurilor montate pe autovehicule, până în momentul de fata nefiind constatate nereguli”, se arată într-un comunicat publicat vineri la prânz de către Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Dolj.

Măsura a fost luată din cauza condiţiilor meteorologice. Reprezentanţii Poliţiei de Frontieră Dolj susţin că toate drumurile şi autostrăzile din zona de nord a Bulgariei sunt închise circulaţiei, din acelaşi motiv.

„Autorităţile de frontieră bulgare au informat Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu, prin intermediul Centrului Comun de Contact româno-bulgar, cu privire la faptul că începând din această dimineaţă, toate drumurile naţionale şi autostrăzile din zona de nord a Bulgariei sunt închise pe toate direcţiile, pentru toate tipurile de mijloace de transport. În acelaşi timp, circulaţia dinspre oraşele Ruse, Silistra şi Dobrici din Bulgaria este închisă pentru toate categoriile de mijloace de transport”, a precizat subcomisar Dănuţ Rudăreanu, purtător de cuvânt al Serviciului Poliţiei de Frontieră Dolj, pentru News.ro.

Comune din Constanța, fără apă potabilă

Treizeci de comune şi sate din judeţul Constanţa nu au apă potabilă vineri, de mai multe ore, după ce au rămas fără energie electrică în urma viscolului, iar din acest motiv nu pot funcţiona staţiile de pompare.

Potrivit unui comunicat al Regiei Autonome Judeţene de Apă Constanţa, vineri, în jurul prânzului, nu aveau apă potabilă treizeci de localităţi din judeţ.  Acestea sunt: Ostrov, Topraisar, Cumpăna, Pecineaga, Moşneni, Oituz, Osmancea, Valu lui Traian, Cerchezu, Căscioarele, Viroaga, Măgura, Tătaru, Istria, Nuntaşi, Dulceşti, Plopeni, Chirnogeni, General Scărişoreanu, Olteni, Cotu Văii, Darabani, Vâlcele, Amzacea, Movila Verde, Independenţa, Furnica, Dumbrăveni, Biruinţa şi în zona de intrare în localitatea Mihail Kogălniceanu.

Oamenii din aceste sate şi comunele au rămas fără apă deoarece localităţile nu au energie şi astfel nu sunt alimentate staţiile de pompare.

Probleme au fost la primele ore şi în municipiul Constanţa, tot din cauza unor pene de curent, însă avariile au fost remediate.


 

UPDATE 12.49: O ambulanță care transporta o gravidă a fost lovită de un taxi, în Botoșani. Femeia a făcut atac de panică


12.08: 42 de localități din Brăila nu au electricitate.


12.05: Meteorologii au prelungit codul roşu de viscol pentru Constanţa şi Tulcea până la ora 18.00, iar în judeţele Buzău, Brăila şi Vrancea până la ora 16.00. Judeţul Constanţa este complet izolat după ce toate drumurile judeţene şi naţionale, dar şi A2, au fost închise din cauza viscolului puternic.

 

În judeţul Constanţa au rămas nealimentate 43 linii electrice aeriene de medie tensiune total, 3 linii de medie tensiune parțial şi 1324 posturi de transformare, fiind afectate total sau parțial 90 localităţi (Dulgheru, Saraiu, Lumina, Ovidiu , Carvanu Mic, Carvanu Mare, Goruni, Guiciuc, Garlita, Galita, Lipnita, Baneasa, Dobromir, Tufani, Curcani, Petrosani, Cerchezu, Magura, Olteni, Furnica, Dumbraveni, Viroaga, Negru Voda, Plopeni, Credinta, Conacu, Independenta, Galesu, Poarta Alba, Poiana, Saligny, Mihail Kogalniceanu, Nazarcea, Castelu, Saraiu, Sitorman, Albesti, Eforie Nord, Tuzla, Biruinta, Amzacea, Techirghiol, Ostrov, Almalau, Bugeac, Lipnita, Canlia, Izvoare, Satu Nou, Coslugea, Razoare, Tudor Vladimirescu, Faurei, Lespezi, Padureni, Cetatea, Dobromir, Valeni, Carpinis, Negresti, Casicea, Scarisoreanu, Mereni, Topraisar, Pelinu, Tataru, Comana, Orzaru, Darabani, Valcele, Coroana, Cotu Vaii, Poiana, Potarnichea, Valu lui Traian, Murfatlar, Valea Seaca, Baraganu, Palazu Mic, Gura Dobrogei, Targusor, Casianu, Cheia, Gradina, Ramnic, Ramnicul de Jos, Ramnicul de Sus, Cogealac, Tariverde, Corbu de Sus, Corbu de Jos, Nuntasi, Fantanele, Palazu Mare).

În judeţul Tulcea au rămas nealimentate 6 linii electrice aeriene de medie tensiune total și două parțial , precum și 144 posturi de transformare, fiind afectate 19 localităţi (Lunca, Rahmanu, Haidaru, Baia, Lunca, Murighiol, Uzlina, Topolog, Sambata, Ceamurlia de Jos, Cerbu , Baltenii de Jos, Gorgova, Vulturu, Partizani, Maliuc, Ilgani, Dunavatu de Sus si de Jos.).

 

12.00: 13 zboruri, anulate:  Compania aeriană Tarom a anulat cursele aeriene de pe rutele Bucureşti- Oradea şi Iaşi – Bucureşti, din cauza condiţiilor meteorologice, în timp ce Ryanair a anulat cursele de pe ruta Bucureşti -Timişoara, a anunţat, vineri, Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti. Wizz Air a anulat cursele între Bucureşti şi oraşele Londra, Paris, Charleroi şi Stockholm, din cauza condiţiilor meteo. Compania ungară low-cost Wizz Air a anulat cursele aeriene de pe rutele Bucureşti – Londra, Bucureşti – Paris, Bucureşti – Charleroi şi Bucreşti – Stockolm, din cauza condiţiilor meteorologice, a anunţat, vineri, Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti.


UPDATE. Mai multe curse au fost anulate pe Aeroportul Internațional Henri Coandă. Reprezentanții CNAB avertizează că anumite zboruri pot înregistra întârzieri

11.50:  Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a declarat, vineri, că nu sunt situaţii critice din cauza viscolului, iar pentru a uşura intervenţiile, 622 de persoane care fac dializă şi 126 de gravide din judeţele aflate sub avertizare au fost internate preventiv.

„Preventiv, după dispoziţile care s-au dat joi, 622 de dializaţi şi 126 de gravide au fost evacuaţi preventiv de autorităţile sanitare şi de prefecturi, împreună cu serviciile de urgenţă”, a spus Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

În ce priveşte intervenţiile în judeţele afectate de viscol, secretarul de stat a spus că, pe drumurile care au fost închise sunt poliţiştii de la rutieră care nu permite intrarea, iar în toate judeţe avertizate, echipajele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă intervin, împreună cu serviciile de ambulanţă şi cu CNADNR, în unele zone fiind solicitat şi sprijinul Ministerului Apărării Naţionale.

Legat de maşinile care au rămas blocate pe drumurile din mai multe judeţe, Raed Arafat a spus că unele situaţii sunt rezolvate, altele sunt în curs de rezolvare. „Am avut un microbuz cu cetăţeni austrieci, o maşină cu cetăţeni moldoveni, ambele situaţii fiind rezolvate. Alte situaţii sunt în curs de rezolvare”, a precizat Raed Arafat.

700 de solicitări la Ambulanță, în București

Aproximativ 700 de solicitări s-au înregistrat în noaptea de joi spre vineri la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, toate fiind rezolvate, a declarat pentru managerul SABIF, Alis Grasu, pentru Agerpres.

Ea a precizat că, în prezent, nu sunt cazuri în așteptare, deși se circulă greu pe străzile laterale. „Nu ne-au rămas mașini blocate în zăpadă nici în Ilfov și nici în București. Am reușit și am trecut cu bine noaptea. În cursul nopții s-au înregistrat în jur de 700 de solicitări. La momentul acesta nu sunt cazuri în așteptare. Se circulă greu pe străzile laterale. Pe străzile mici sunt mașini parcate ca de obicei pe ambele sensuri de mers. Puțin probabil că vor avea cum să le ridice că majoritatea vor pleca fără mașini de acasă. Cert este că, deocamdată, zăpada este afânată, astfel că încă se mai poate circula. Să vedem însă în momentul în care temperaturile vor fi foarte coborâte și va îngheța această zăpadă probabil că se vor face șleauri”, a spus medicul.

Potrivit lui Alis Grasu, 60 de persoane fără adăpost au fost transportate la spitale sau la adăposturi. Cele care aveau probleme medicale acute au fost duse la spitalele de urgență, iar cele cu probleme medicale cronice la spitalele aparținând Primăriei Capitalei. Persoanele fără adăpost care nu aveau probleme medicale au ajuns la adăposturile Primăriei Generale și ale primăriilor de sector.

 

 


UPDATE 11.15: Militari ai Brigăzii 9 Mecanizate „Mărășești” din Constanța intervin, vineri dimineața, pentru înlăturarea efectelor căderilor masive de zăpadă din zona Dobrogei.

Astfel, la solicitarea Centrului Național de Conducere Integrată, constituit la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, o grupă de militari acționează cu un camion DAC 6×6 și cu un autotrailer „Tatra” pe DN 2A, între localitățile Ovidiu și Nicolae Bălcescu, pentru degajarea căii de acces și deblocarea unor autocamioane rămase înzăpezite.

11.00:  Unitatea 1 a CNE Cernavodă a fost deconectată, vineri dimineața, de la  Sistemul Energetic Național, din cauza unei perturbații pe o linie de evacuare putere de 400KV în SEN, apartinand operatorului de transport a energiei electrice, a anunțat SN Nuclearelectrica SA.

„Această perturbație apărută din cauza vremii nefavorabile din zonă, a produs deconectarea automată a turbogeneratorului Unității 1 de la SEN, reactorul ramanand in functiune la un nivel redus de putere”, precizează reprezentanții instituției.

Sistemele centralei funcționează conform proiectului și nu există niciun impact asupra securității nucleare a reactorului, personalului de exploatare, populației și mediului înconjurător.

 

 


UPDATE 10.30: Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, vineri dimineața, că a dispus personalului de deszăpezire să circule continuu, astfel încât să nu se blocheze orașul.

Ea a mai precizat că au fost primite aproximativ 80 de apeluri, prin care cetățenii semnalau că nu s-a făcut deszăpezirea nu s-a făcut pe unele străzi adiacente.

„În unele sectoare, deszăpezirea s-a făcut mai bine. Am anumite nemulțumiri în ceea ce privește deszăpezirea în Sectorul 5 (…). Ei au acționat, chiar dacă nu s-a văzut atât de bine. Am avut cele mai multe sesizări din partea unor cetățeni care locuiesc în Sectorul 5”, a declarat Gabriela Firea, care a precizat că anul acesta, s-a circulat mai bine ca anii trecuți.

„Mă interesează să fie cetățenii mulțumiți. Am insistat în special pe străzile adiacente, laterale, chiar dacă există grade diferite de intervenție de la un sector la altul”, a mai spus ea.

Totodată, primarul a afirmat că a avut o nemulțumire în ceea ce privește trotuarele și stațiile de metrou. „Am dispus trimiterea corpului de control al Primarului General în misiune ad-hoc. Am dispus chemarea de angajați de acasă și scoaterea în trafic a mai multe mașini”, a continuat ea.

10.25: Cele două bacuri cu care se traversează, de regulă, Dunărea de pe malul gălățean pe cel tulcean nu mai circulă din cauza viscolului foarte puternic, au aununțat vineri reprezentanții Navrom Bac Galați. Decizia de suspendare temporară a curselor de bac se va menține până la îmbunătățirea condițiilor meteo.

10.20: Nicio cursă nu este anulată pe Aeroportul Internațional Henri Coandă. Reprezentanții CNAB avertizează că se pot înregistra întârzieri

Traficul aerian se desfășoară, vineri dimineața, în condiții de iarnă atât pe Aeroportul Internațional Henri Coandă București, cât și pe Aeroportul Internațional București Băneasa Aurel Vlaicu. Cu toate acestea, nicio cursă nu este anulată, dar unele zboruri pot înregistra întârzieri de aproximativ 30 de minute la decolare, a anunțat Compania Națională Aeroporturi București (CNAB).


 

Citește și: Vremea rea pune stăpânire pe România. Centrul INFOTRAFIC: Ce drumuri sunt închise din cauza zăpezii abundente

Centrul Infotrafic al Poliției Românie informează că, vineri dimineața, la ora 08.45, erau închise, din cauza zăpezii și a viscolului, mai multe drumuri din țară.


 

Potrivit sursei citate, se înregistrează zăpadă troienită de 1,5 — 2 m, vântul bate cu 70 — 90 km/h, iar vizibilitatea este sub un metru.

În Prahova, drumul de acces către Cota 1.400 se va închide din cauza zăpezii. În județul Galați, DN 22 B Galați — Brăila și DN 24 D Galați — Vaslui au fost închise.

 

Călărași: Toate drumurile, inclusiv A2, sunt închise; peste 16.000 de abonați au rămas fără curent

Drumurile naționale și județene din județul Călărași, inclusiv autostrada A2 pe tronsonul București-Fetești, au fost închise, vineri dimineața, iar 23 de localități, cu peste 16.000 de abonați, au rămas fără curent electric, 
din cauza viscolului și a ninsorii abundente.

Purtătorul de cuvânt al ISU Călărași, Ovidiu Tătăranu, a declarat pentru Agerpres că pompierii militari intervin pentru transportarea la spital a unei femei gravide din comuna Vâlcelele, satul Floroaica, precum și pentru deblocarea din trafic a mai multor mașini la Chiseleț și Spanțov.

Județul Călărași se află sub avertizare de cod portocaliu de viscol și ninsoare abundentă. Autostrada A2 este închisă pe tronsonul București-Fetești, de la ora 6.20, deci tot tronsonul Călărași, drumurile naționale și drumurile județene sunt închise de la ora 7.45″, a spus purtătorul de cuvânt al ISU Călărași.

Potrivit sursei citate, la nivelul județului, pompierii militarii au intervenit în ultimele ore pentru a se putea transporta o femeie gravidă la spital, precum și în alte cinci misiuni de scoatere a mai multor mașini din zăpadă, în care se aflau circa 70 de persoane.

`Pompierii militari din cadru ISU „Barbu Știrbei” Călărași au avut, în ultimele ore, șase misiuni de intervenție dintre care una a fost pentru transportarea unei femei gravide și alte cinci misiuni pentru scoaterea mașinilor blocate în zăpadă din cauza viscolului — aproximativ 70 de persoane, iar în acest moment alte trei misiuni sunt în desfășurare”, a mai afirmat purtătorul de cuvânt al ISU Călărași.

În județul Călărași, 23 de localități cu aproximativ 16.200 de abonați au rămas fără energie electrică.

Tulcea: Circulația pe drumurile naționale, suspendată; două localități fără energie electrică

Circulația pe toate drumurile naționale din județul Tulcea a fost suspendată temporar, iar populația din două localități, Slava Rusă și Slava Cercheză, nu are energie electrică, din cauza ninsorii abundente și a viscolului puternic. Decizia privind suspendarea circulației rutiere în județ a fost luată, vineri dimineața, de membrii Comandamentului Județean pentru Situații de Urgență de pe lângă Prefectura județului, pentru a preveni cazurile în care autoturismele rămân blocate între nămeți din cauza viscolului.

Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, vineri dimineața, două localități, Slava Rusă și Slava Cercheză, nu erau alimentate cu energie electrică.Toate urgențele medicale semnalate în noaptea de joi spre vineri au fost preluate de Serviciul Județean de Ambulanță (SJA).

`În noaptea aceasta (de joi spre vineri, n.red.), am preluat o gravidă de 16 ani din localitatea Babadag și am adus-o la Tulcea. De asemenea, am preluat un copil de cinci ani din satul Traianu cu probleme medicale deosebite~, a precizat directorul SJA, Dumitru Vâlcu.

IGPR: Toate drumurile din Ialomița, închise circulației din cauza viscolului

Toate categoriile de drumuri din județul Ialomița au fost închise din cauza vremii nefavorabile, informează Biroul de Presă al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR). Potrivit sursei citate, în județ se înregistrează zăpadă troienită, vântul puternic, iar vizibilitatea este scăzută.

Teleorman: Restricții de circulație pe două drumuri naționale

Circulația rutieră pe DN52 Alexandria — Turnu Măgurele, a fost oprită pe sensul către Alexandria, din cauza fenomenelor meteo înregistrate în ultimele ore, potrivit Centrului INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române. La ora 4.47 Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informa că, din cauza unui utilaj care a derapat, și circulația rutieră pe DN51 Zimnicea—Izvoarele a fost oprită. După aproximativ o jumătate de oră, circulația a fost fost reluată, către Zimnicea, dar pe sensul către Izvoarele nu se circulă din cauza viscolului.

Potrivit meteorologilor, în a doua parte a nopții de joi spre vineri (5/6 ianuarie), începând cu ora 2:00, și în cursul zilei de vineri, până la ora 18:00, în municipiul București și în județele Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Constanța, Tulcea, Galați și Vrancea, temporar, viscolul va fi puternic, rafalele vântului vor atinge 70 — 85 kilometri/oră, reducând vizibilitatea sub 50 de metri și local troienind zăpada.

Buzău: Cinci drumuri naționale, închise din cauza zăpezii și viscolului

Cinci drumuri naționale din județul Buzău sunt închise din cauza zăpezii și viscolului. Potrivit Centrului Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române, sunt închise DN 10 Brașov-Buzău, DN 2B Buzău-Brăila, DN 22 Râmnicu Sărat-Brăila, DN 2(E85) Buzău—Râmnicu Sărat și DN 2C Buzău—Slobozia.

Brăila: Traficul rutier închis pe DN 21, DN 23, DN 2B și DN 22B

Traficul rutier este închis din cauza vântului puternic pe DN 21 Brăila-Bărăganu la limita cu județul Ialomița, pe DN 23 Brăila-Gulianca la limită cu județul Vrancea, pe DN 2B Brăila-Șendreni și pe DN 22B dig Brăila Galați, potrivit informațiilor furnizate AGERPRES de purtătorul de cuvânt al ISU, lt.col. Ștefan Stoian.

În satul Ciocile din comuna Ciocile, pe timpul npoții 781 de consumatori au rămas fără energie electric, iar o echipă a Electrica Brăila acționează pentru remedierea defecțiunii. Pe timpul nopții, 19 echipaje ale IPJ Brăila, 16 de ordine publică și 3 rutiere au patrulat pentru monitorizarea situației operative în urma manifestărilor fenomenelor prognozate.

La trecerea BAC Smârdan (legătura cu jud. Tulcea) circulă doar bacurile de capacitate mare, iar la trecere BAC spre Insula Mare a Brăilei circulă bacurile doar pentru situații de urgență. Un număr de 15 femei gravide au fost internate la maternitatea Spitalului Județean Brăila, iar persoanele care sunt programate pentru dializă în perioada manifestărilor meteo periculoase se află în centrele de dializă sau la rude.

Vrancea: Trei sectoare de drumuri naționale, închise din cauza viscolului

Circulația pe DN 2N în zona Bogza — Dumbrăveni, DN 23A pe sectorul Gologanu — Ciorăști și DN 23B pe segmentul Măicănești — Ciorăști a fost închisă, din cauza ninsorii și a viscolului puternic.

`Circulația se desfășoară cu dificultate pe anumite sectoare de drum și avem drumuri închise. Pentru moment, situația cea mai deosebită este legată de faptul că nu se circulă spre județul Brăila. Avem mai multe mașini care staționează, așteptăm să se lumineze și să vedem cum evoluează vremea și vom găsi soluții pentru șoferii care sunt blocați în trafic. Ținem permanent legătura cu toate structurile implicate. Nu avem, deocamdată, raportate cazuri de persoane bolnave care nu pot fi preluate de ambulanțe~, a declarat, pentru Agerpres, prefectul județului Vrancea, Sorin Hornea.

Județul Vrancea se află sub avertizare cod portocaliu de ninsori și viscol, fiind anunțată posibilitatea emiterii unui cod roșu în zona de Sud-Est a țării.

Constanța: Toate drumurile județene și naționale au fost închise; peste 75 de localități fără curent electric

Autoritățile din județul Constanța au decis, începând cu ora 7,30, închiderea circulației rutiere pe toate drumurile județene și naționale de pe raza județului, a declarat purtătorul de cuvânt al ISUJ Constanța, Anca Chiriță.

`Vântul puternic cu rafale între 75-80 km oră a afectat mai întâi liniile de medie tensiune lăsând fără curent electric peste 75 localități, fiind afectată totodată și distribuția apei potabile~, a declarat purtătorul de cuvânt al ISUJ Constanța, Anca Chiriță

În cursul nopții, autoritățile au decis și suspendarea manevrele navelor maritime și fluviale în porturile Midia, Constanța Nord și Sud, Mangalia. De asemenea, în cursul dimineții s-a decis prelungirea perioadei de închidere a porturilor, fiind închis și Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu.

Brașov: Traficul rutier se desfășoară în condiții de iarnă, cu un strat de zăpadă de circa trei centimetri pe carosabil

Trenuri anulate

CFR a anunțat că va anula 41 de trenuri, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.

„Urmare avertizărilor meteo anunțate, circulaţia trenurilor de pasageri pentru perioada următoare se desfășoară în condiții de iarnă. Comandamentul de iarnă CFR Călători instituit pe raza Sucursalelor din Sudul și Eestul țării și echipele feroviare din unități (revizii, depouri, etc) sunt pregătite pentru intervenție în vederea asigurării condițiilor necesare desfăşurării în siguranţă a călătoriei cu trenul”, a precizat CFR, joi, într-un comunicat de presă remis redacției.

Totodată, reprezentanții CFR au dat asigurări că există suficient combustibil, iar stațiile de preîncălzit vagoane funcționează la parametri normali.

„Au fost pregătite locomotive Diesel de rezervă, au fost suplimentate echipele de intervenție iar garniturile de tren sunt verificate înainte de plecarea în cursă. În situaţia apariţiei unor defecțiuni la instalația electrică/de încalzire, pe fondul temperaturilor foarte scăzute, personalul de tren va redistribui călătorii, în măsura posibilităţilor, în alte vagoane”, a mai precizat CFR.

Potrivit sursei citate, pentru data de 6 ianuarie s-a luat decizia anulării unor trenuri pe ruta București – Constanța și retur, legătura feroviară este menținută cu celelalte trenuri rămase în graficul de circulație.

Puteți verifica aici ce trenuri au fost anulate.

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a transmis, joi, cetățenilor o serie de sfaturi utile pentru a face față viscolului.

„Cîteva sfaturi utile pentru a face față viscolului:

• Ascultaţi la radio, televiziune, buletinele meteorologice şi informaţiile autorităţilor locale responsabile cu gestionarea situaţiilor de urgenţă.
• Mâncaţi regulat şi beţi lichide, dar evitaţi excesul de cofeină şi alcool.
• Evitaţi să vă extenuaţi când curăţaţi zăpada depusă. Efortul fizic în condiţii de frig extrem poate cauza un atac de inimă. Înainte de a ieşi afară pentru a face efort fizic, este necesară o încălzire a organismului.
• Fiţi atenţi la semnele de îngheţ. Acestea includ pierderea simţurilor şi culoarea albă a vârfurilor degetelor de la mâini, de la picioare, urechilor şi nasului. Dacă observaţi astfel de simptome, solicitaţi imediat ajutor medical.
• Fiţi atenţi la semnele de hipotermie. Acestea includ frisoane incontrolabile, pierderea memoriei, dezorientare, incoerenţă, exprimare neclară, somnolenţă şi epuizare aparentă. Dacă observaţi astfel de simptome, duceţi victima într-un spaţiu călduros, îndepărtaţi-i hainele umede, încălziţi-i mai întâi partea centrală a corpului şi, dacă victima este conştientă, administraţi-i băuturi calde non-alcoolice.
• Solicitaţi ajutor medical cât mai urgent posibil.
• Economisiţi combustibilul pentru încălzit, dacă este necesar, menţinând temperatura în casă mai redusă decât în mod normal. Închideţi temporar alimentarea cu căldură în anumite camere”, scrie DSU, pe Facebook.

Tot joi, DSU a lansat o serie de îndemnuri și pentru șoferii pe care iarna îi prinde în trafic.

„Dacă un viscol vă surprinde în mașină, luați următoarele măsuri: 

• Trageţi pe dreapta. Porniţi luminile de avarie şi agăţaţi o cârpă pe antena radio ori la geam.
• Rămâneţi în autoturism până ce forţele de salvare vin să vă salveze.
• Nu ieşiţi dacă nu vedeţi în apropiere o clădire în care aţi putea să vă adăpostiţi.
• Atenţie, distanţele sunt distorsionate de zăpada viscolită! O clădire poate părea aproape, dar poate fi prea departe pentru a merge prin nămeţii mari de zăpadă.
• Porniţi motorul şi sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru a menţine cald în interior.
• Când motorul funcţionează deschideţi uşor o fereastră pentru ventilaţie. Acesta vă va proteja împotriva inhalării monoxidului de carbon.
• Curăţaţi periodic zăpada de pe ţeava de eşapament.
• Mişcaţi-vă pentru a menţine organismul cald, evitând extenuarea.
• Nu adormiţi. O persoană trebuie să fie trează, în orice moment, pentru a vedea forţele de salvare.
• Beţi lichide pentru evitarea deshidratării.
• Aveţi grijă să nu consumaţi bateria autoturismului. Bateria este necesară la menţinerea în funcţiune a luminilor, căldurii şi radioului.
• Porniţi lumina din interior pe timp de noapte pentru ca echipele de salvare să vă observe.
• Dacă vă aflaţi într-o zonă deschisă, şi aveţi posibilitatea, scrieţi mare pe zăpadă „SOS” pentru a atrage atenţia piloţilor care survolează zona în căutarea dumneavoastră.
• Dacă viscolul a încetat şi este absolut necesar, părăsiţi maşina şi continuaţi drumul pe jos”, precizează DSU.

Noul ministru de Interne, Carmen Daniela Dan, a convocat, joi, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență. Ședința va avea loc la ora 15.00, la sediul Ministerului de Interne.

 

Știre în curs de actualizare.


Citește și:

 Departamentul pentru Situații de Urgență: Ce trebuie să facă șoferii pe care îi prinde viscolul în trafic

Sfaturi utile pentru cetățeni, pentru a face față viscolului. Departamentul pentru Situații de Urgență: Fiţi atenţi la semnele de hipotermie și de îngheț

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă