0.4 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialRoboscan, marele premiu la Geneva

Roboscan, marele premiu la Geneva

Romania a castigat marele premiu la cel mai prestigios salon international de inventii, de la Geneva, cu un echipament revolutionar, pus in slujba legii. Inventia premiata este Roboscan 1M, cel mai avansat sistem de radiografiere cu raze gama a camioanelor.

Firma MB Telecom SRL, societate cu capital integral romanesc, a castigat marele premiu cu inventia Roboscan, la cel mai mare salon international in domeniu care s-a desfasurat, in perioada 1-5 aprilie 2009, la Geneva. Roboscan 1M a fost votat in unanimitate. In competitie au fost inscrise aproximativ o mie de inventii din 45 tari, din care echipamentul romanesc a iesit castigator, desi la deschiderea salonului favorita era o firma spaniola.

Roboscan 1M este un sistem mobil pentru radiografierea containerelor si camioanelor, complet robotizat, care poate fi operat de o singura persoana, de la o distanta sigura pentru a evita total expunerea profesionala sau accidentala la radiatia ionizanta. In prezent, Roboscan 1M este singurul sistem din lume care asigura protectia totala a operatorilor impotriva radiatiei ionizante produsa de sistemele de radiografiere, fiind in acelasi timp cel mai automatizat si inteligent, cel mai flexibil si versatil sistem.
Roboscan a fost instalat la Vama Albita in luna octombrie 2008. Sistemul de la Albita este unul dintre cele doua echipamente de acest gen existente in lume, al doilea fiind montat la Vama Giurgiulesti, din judetul Galati.

Echipamentul a inlocuit sistemul american Rapiscan, care a fost redistribuit la Vama Sculeni. Scanerul este flexibil si mobil, nu are nevoie de un sofer, fiind deservit de patru operatori pe tura. Verificarea – a spus Constantin Ralea, directorul Vamii Albita – se face dintr-un punct de comanda, o unitate mobila care opereaza la o distanta de aproximativ 50 de metri fata de masina verificata. "Lucram cu acest sistem revolutionar in special pe camioane, locuri in care se incearca a se ascunde mari cantitati de tigari. Rezultatele sunt foarte bune pana acum, este un echipament fara de care nu am putea avea rezultate in controlul vamal. Suntem in situatia in care in Republica Moldova, Ucraina sau Rusia pretul la tigari e de 6-7 ori mai mic fata de cel din spatiul comunitar, deci si tentatiile de a trece vama cu mari cantitati de produse accizabile este mai mare", a explicat Ralea.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă