3.2 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSpecialReacţia Familiei Regale a României la proiectul de lege privind Casa Regală

Reacţia Familiei Regale a României la proiectul de lege privind Casa Regală

Familia Regală a României a precizat joi că primeşte cu încredere proiectul de lege privind Casa Regală, pus în dezbatere publică de către Guvern. "Iniţiativa prezentată are ca scop consolidarea pe termen lung a rolului Casei Regale a României în societate, prin recunoaşterea personalităţii sale juridice. Această iniţiativă este rezultatul unui dialog constant cu Guvernul României şi întruneşte acordul Familiei Regale, al Guvernului şi al partidelor parlamentare, care au fost consultate de către Custodele Coroanei", a precizat joi, pentru Agerpres, Biroul de Presă al Majestăţii Sale Regelui. 

Casa Majestăţii Sale Regelui invită toţi cetăţenii interesaţi să participe la dezbaterea publică organizată de iniţiatorul proiectului de lege, dezbatere care va fi dezvoltată în procedura din cadrul Parlamentului. Potrivit sursei citate, "reprezentanţii Casei Majestăţii Sale Regelui se află într-o strânsă colaborare cu aparatul tehnic al Guvernului pentru ca, la finalul perioadei de dezbatere publică, să prezinte public clarificări despre aspectele faţă de care cetăţenii îşi exprimă interesul". 

Un proiect de lege iniţiat de Secretariatul General al Guvernului şi publicat pe site-ul acestei instituţii prevede recunoaşterea poziţiei de Şef al Casei Regale a României ca poziţie de demnitate publică, între atribuţiile căruia se află şi adoptarea Statutului Casei Regale a României. 

"Proiectul de lege încadrează predictibil activitatea publică a Casei Regale şi stabileşte o metodă constituţional validă de recunoaştere a Şefului acesteia la momentul intrării în vigoare a legii. Toate aceste activităţi vor fi sub controlul Parlamentului, Şeful Casei Regale depunând anual un raport în acest sens", se arată în expunerea de motive a proiectului normativ. 

De asemenea, se apreciază că măsurile adoptate "sunt necesare pentru continuarea activităţii unei instituţii simbol al cărei conducător a fost şef al statului timp de 81 de ani din istoria constituţională a României iar din 1947 până astăzi reprezintă un reper de moralitate, continuitate şi reprezentativitate a naţiunii şi a valorilor sale". 

Guvernul consideră că impactul social al promovării unui astfel de proiect de lege va fi unul pozitiv, prin faptul că, beneficiind de personalitate juridică şi de mijloace de colaborare mai strânsă cu statul, Casa Regală va putea să-şi continue şi să-şi extindă activităţile publice în folosul României. În expunerea de motive se mai arată că legea e conformă cu Constituţia României "deoarece în conţinutul său normativ nu se instituie privilegii şi nu tinde la revizuirea Constituţiei sub aspectul formei de guvernământ". 

Şeful Casei Regale a României este recunoscut la momentul intrării în vigoare a legii prin Declaraţie a celor două Camere reunite ale Parlamentului, se mai arată în documentul citat.

Cele mai citite

Doar 35% dintre americani au încredere în sistemul judiciar al SUA

Noul sondaj Gallup confirmă că americanii înțeleg pe deplin că instanțele antidemocratice au atins în mod inexplicabil această supremație Lipsa de încredere a americanilor în...

Federația Ospitalității: Eliminarea voucherelor de vacanță va distruge turismul românesc

Reprezentanții a 29 de patronate din domeniul HoReCa atrag atenția că peste 1,7 milioane de persoane vor fi afectate direct Federația Patronatelor din Industria Ospitalității...

Venituri record pentru dezvoltarea de aplicații în 2024, în ciuda scăderii descărcărilor

Dezvoltatorii de aplicații au înregistrat venituri record în 2024, deși utilizatorii au instalat mai puține aplicații decât în ​​anul precedent App Store și Google Play...
Ultima oră
Pe aceeași temă