Dupa patru ore de deliberari, sectia de procurori a CSM si-a insusit concluziile raportului de verificare a Sectiei a II-a din DNA, cu o serie de amendamente. In cateva cazuri punctuale, procurorii au dispus indreptarea unor nereguli minore din activitatea DNA. Totodata, Sectia de procurori a CSM a hotarat sa mai efectueze un control la inceputul anului viitor, pentru a verifica daca lucrurile s-au indreptat. In finalul sedintei, ministrul Chiuariu a insistat pentru revocarea sefului Directiei a II-a, Doru Tulus, cerand repunerea cazului pe rolul Sectiei de procurori a CSM. Daniel Morar a fost sustinut de majoritatea celor prezenti, dar nu au lipsit controversele dintre ministrul Chiuariu, procurorul general Laura Kovesi si Daniel Morar. Dupa ce a demontat acuzatiile inspectorilor, Morar a catalogat controlul ca fiind "tendentios". Votul pentru insusirea raportului a fost unanim, desi mai multe puncte din concluziile acestuia au fost criticate sau chiar desfiintate de procurorii CSM. Cu toate acestea, Chiuariu a minimalizat importanta amendamentelor, sustinand in continuare ca raportul este unul "catastrofal" pentru activitatea DNA.
Intrebat daca va cere si schimbarea lui Daniel Morar, Chiuariu a aratat ca inca nu a cerut acest lucru, dar el este convins ca "problema" se afla in ograda lui Tulus, adica acolo unde are chiar el dosar in cercetare.
Sedinta CSM in care s-a discutat "raportul Tulus" a fost una incinsa si s-a remarcat prin pozitia ostila la adresa ministrului Tudor Chiuariu. Sectia de procurori l-a sustinut pe Daniel Morar, iar schimbul de replici dintre procurorul general, Codruta Kovesi, si ministrul Chiuariu a fost extrem de acid. Deliberarile au durat aproape patru ore. Concluzia: raportul a fost adoptat cu obiectile lui Daniel Morar
seful dna a demontat punct cu punct toate acuzatiile aduse de inspectorii CSM, contrand cu exemple concrete. Morar a inceput cu o critica a controlului efectuat de inspectorii CSM, sustinand ca acesta "pacatuieste" prin disproportia celor trei echipe care au verificat activitatea Directiei. "Acest control a fost ca un vehicul cu greutatea pe o singura roata. Totul pe Sectia a II-a. Din 244 de pagini ale raportului, 244 s-au referit la sectia amintita", a aratat Morar. El a mai apreciat ca inspectorii au depasit limitele legale ale controlului, dezvaluind date secrete din dosare aflate in derulare si a motivat ca s-au inregistrat intarzieri in cercetarea unor cauze deoarece DNA functioneaza cu jumatate din personalul necesar, procurorii axandu-se pe dosarele de mare coruptie.
In ceea ce priveste sesizarile, Morar a aratat ca nu putea inregistra plangerile generice care reclamau intregul Parlament, de exemplu, sau sesizarile impotriva judecatorilor venite din partea celor care au pierdut un proces in instanta.
O alta cauza a intarzierilor inregistrate in instrumentarea unui dosar ar mai fi timpul exagerat de lung in care institutii ale statului raspund solicitarilor DNA. Morar a aratat ca a asteptat un an si cinci luni un raspuns de la Corpul de Control al Guvernului privind dosarul "gripei aviare".
Discutiile s-au aprins cand Morar a adus aminte de reprosul inspectorilor CSM conform carora nu s-a respectat graficul invatamantului profesional. seful DNA a catalogat aceste sedinte drept "o practica invechita" si a aratat ca procurorii din subordine au participat la mai multe seminarii internationale. Atunci a intervenit ministrul Tudor Chiuariu, care a comentat malitios ca legislatia romaneasca nu se invata in Spania. Chiuariu a fost pus la punct printr-o replica cu tinta precisa de procurorul general Laura Kovesi: "Perfectionarea procurorilor este atributia Institutului National al Magistraturii".
Surpriza mare a venit din partea procurorului Liviu Dascalescu, care l-a laudat pe Daniel Morar si si-a exprimat regretul ca presedintele Romaniei nu a participat la aceasta sedinta. "Nu regret absolut deloc votul de incredere pe care i l-am dat lui Morar acum doi ani de zile. Este omul care trebuie sa fie acolo si sa-si faca treaba", a aratat Dascalescu. Ca si alti procurori, Dascalescu s-a aratat deranjat ca raportul a ajuns la o anumita parte a presei si a deplans faptul ca acest control a fost politizat.
De-a lungul discutiilor, interventiile ministrului Justitiei au fost primite extrem de rezervat. Modificarea Legii raspunderii ministeriale fara avizul CSM si scurgerea de informatii dintr-un raport considerat secret au fost "pietrele de moara" care au atarnat ieri la CSM de gatul lui Chiuariu.
CSM si-a Insusit controlul de la DNA
Raportul Tulus a fost adoptat cu unanimitate de voturi, dar multe dintre obiectiile ridicate de procurorul Daniel Morar au fost introduse in concluziile finale. Este vorba de 12 puncte in care se cer eliminarea unor sintagme din raport si corectarea unor cifre, considerate ca neadevarate, cum ar fi cele privind numarul dosarelor solutionate. Concluzia este ca neregulile semnalate nu sunt atat de grave pe cat si-ar fi dorit ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu. Acesta este si motivul pentru care CSM a decis efectuarea unui alt control, in partea a doua a anului 2008, pentru "a se vedea daca s-au eliminat deficientele semnalate". Ministrul Chiuariu a continuat sa afirme ca raportul este "catastrofal" si sa ceara revocarea din functie a procurorului Tulus.