19.3 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialRaportul acorda bile negre Parlamentului si CSM

Raportul acorda bile negre Parlamentului si CSM

Cele 48 de pagini ale proiectului de Raport vazut de „Romania libera” lauda progresele reformei justitiei si activitatea DNA, si trage un semnal de alarma privind pregatirea Romaniei pentru cheltuirea banilor pentru agricultura.
Raportul urmeaza a fi definitivat astazi prin adaugarea ultimelor retusuri si a concluziilor. Reforma bulgareasca a justitiei a realizat „progrese limitate”, in timp ce in cazul Romaniei este apreciata „continuarea progreselor”.

Vedeta DNA

DNA este vedeta incontestabila a acestui Raport. „Au sporit in continuare cantitatea si calitatea investigatiilor impartiale” ale DNA. Sunt mentionate anchetele si rechizitoriile de peste vara ale DNA in cazuri de mare coruptie, dar si faptul ca „nu exista nici o condamnare definitiva”. Raportul arata ca institutia condusa de Morar „a redeschis dosare care fusesera clasate de fosta conducere” si „a lansat noi investigatii in legatura cu vechi scandaluri privind achizitiile publice”.
Cu siguranta, Monica Macovei, tratata cu ostilitate de CSM, se simte razbunata de acest Raport, care acorda atentie sporita Consiliului Superior al Magistraturii. Documentul arata ca „cinci din cei 14 membri alesi ai CSM continua sa fie intr-un potential conflict de interese” deoarece au pozitii importante in instante si parchete. Comisia consemneaza ca CSM nu a abordat inca problema credibilitatii institutiei, ca „atitudinea etic necorespunzatoare a unor membri ai CSM afecteaza negativ reputatia Consiliului ca organ colectiv”. Comisia cere „abordarea problemei lipsurilor manageriale de la Parchetul General”, remarcand ca „nu a fost numit inca un nou procuror general”.
Politicienii sunt cei mai criticati: „Unii actori politici continua sa incerce sa impiedice eficacitatea eforturilor luptei anticoruptie”. Raportul mentioneaza „unele grupuri parlamentare care incearca sa reduca puterea propusei Agentii Nationale de Integritate”, o referire la UDMR si formatiunea lui Voiculescu, care au masacrat alaturi de PSD si PRM proiectul guvernului. La aceleasi partide se refera raportul si cand vorbeste critic de „continuarea tentativelor de schimbare a procedurii de numire a procurorului general si sefului DNA, ceea ce ar conduce la o nesiguranta legala si institutionala suplimentara” in lupta anticoruptie.

Agentia de plati e in aer

Bulgaria sta insa mai bine decat Romania la agricultura. Ambele tari sunt avertizate ca au inca probleme grave cu sistemul de inregistrare si control al parcelelor si fermelor, IACS. Dar ministrul Gheorghe Flutur nu poate fi incantat ca pentru Romania „se mentine riscul ca agentiile de plati sa nu poata functiona corect la data aderarii”, un avertisment care lipseste in cazul Bulgariei. Situatia e cu atat mai grava cu cat, in premiera, Comisia Europeana isi ia masuri de prevedere asigurandu-se ca va putea bloca rambursarea catre statul roman a pana la 25% din platile destinate fermierilor romani daca agentia de plati nu va functiona cum trebuie.

„Mecanism de asistenta si verificare”

La presiunea premierilor Tariceanu si Stanisev, Raportul evita expresia "monitorizare postaderare” . Romania si Bulgaria vor fi ajutate sa-si indeplineasca „obiectivele importante” printr-un „mecanism de asistenta si verificare a progreselor inregistrate”. Vor raporta Comisiei pe 31 mai 2007 si apoi la fiecare sase luni.

Cele mai citite

Florin Tănase, surprins de rezultatul cu RFS: „Nu mă așteptam la un scor așa mare, dar e meritat”

FCSB a obținut o victorie clară cu 4-1 în fața letonilor de la RFS, în primul meci din faza grupelor Europa League, o performanță...

Postecoglou nu e supărat pe Drăgușin după eliminare!

Antrenorul lui Tottenham nu este supărat pe internaționalul român, după eliminarea rapidă. Radu Drăgușin, internaționalul român în vârstă de 22 de ani, a avut un...

Octombrie începe cu vreme rece și ploi abundente, urmată de o încălzire ușoară, conform prognozei ANM

Luna octombrie aduce un debut cu temperaturi mai scăzute decât cele obișnuite și precipitații abundente în mai multe regiuni, potrivit prognozei publicate vineri de...
Ultima oră
Pe aceeași temă