1.1 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSpecialRaed Arafat: Plec ca să pot să-mi spun punctul de vedere. Premierul...

Raed Arafat: Plec ca să pot să-mi spun punctul de vedere. Premierul i-a semnat demisia

UPDATE 2 Raed Arafat şi-a reiterat marţi seara punctul de vedere asupra noii legi a sănătăţii şi a vorbit despre presiuni din partea unor firme private pentru a intra în sistemul medical de urgenţă. Mai mult, medicul a spus că noul proiect de lege nu are o notă de fundamentare completă şi nici studiu de impact privind implicarea operatorilor privaţi în medicina de urgenţă.

Pe de altă parte, unul dintre autorii proiectului noii legi a sănătăţii, preşedintele CNAS Lucian Duţă, a povestit, pentru HotNews.ro, derularea şedinţei tensionate la care au participat Raed Arafat, ministrul Sănătăţii şi consilierii prezidenţiali. Arafat declara că, în timpul acestei întâlniri, participarea sa la scrierea proiectului ar fi fost blocată.

„Mi se pare puţin exagerată expresia de război cu preşedintele statului. Nu poţi avea un război cu o instituţie cum e preşedenţia ţării. Eventual poţi avea un schimb de idei. În privinţa demisiei domnului Arafat, sincer îmi pare rău pentru gestul pe care l-a făcut. Îl cunosc pe Raed de foarte mulţi ani, pe vremea când eram medic la Spitalul Universitar, ştiu că a muncit foarte mult, ştiu că şi-a dorit foarte mult ca acest sistem să funcţioneze, dovadă că el funcţionează în acest moment. În calitate de coleg şi medic îmi pare rău pentru acest gest.”

„Pe de altă parte mi se pare deplasată ideea de a crede că un sistem al statului nu poate merge fără tine. Sau că acel sistem eşti chiar tu. Lucrul acesta duce deja în sfera patologicului, din punct de vedere medical. Domnul Raed Arafat a fost chemat să-şi spună punctul de vedere pe această lege, i s-a oferit inclusiv să scrie legislaţia pe capitolul de urgenţă. Reacţia dânsului a fost în schimb categorică: nu trebuie să se mai scrie nimic, legea este perfectă. Când spui, mai ales despre o lege, că este perfectă, mi se pare puţin exagerat. Ştiţi foarte bine că legile sunt în permanenţă perfectibile.”

Descriind procesul prin care a fost scris proiectul de lege a sănătăţii, Arafat a posvestit la Realitatea TV: „De cel puţin trei luni încerc să vorbesc cu o comisie despre proiectul legii sănătăţii. Din Comisie fac parte Vlădescu, Păunescu şi Duţă. După a doua discuţie am fost blocat de Vlădescu, care nu a mai acceptat ca la nicio discuţie privind proiectul să particip şi eu. La solicitarea lor, a celor trei, nu am mai fost primit la discuţii.”

–-

UPDATE 2 Raed Arafat demisionează din funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, în urma nemulţumirilor privind noile prevederi referitoare la medicina de urgenţă din proiectul Legii sănătăţii şi ca urmare a criticilor formulate la adresa lui de către preşedintele Traian Băsescu.

„Plec ca să pot să spun punctul meu de vedere”, a explicat Arafat, care a completat că este dispus să revină la o astfel de muncă numai alături de specialiştii în domeniu.

„Nu am murit, încă sunt aici şi voi mai fi pentru sistemul de urgenţă. Am primit multe telefoane de la colegi ca să nu îmi dau demisia pentru că din interior pot apăra sistemul. Le mulţumesc, dar să aibă încredere că dacă voi pleca din minister voi putea apăra sistemul mai bine.

Eu nu sunt de acord cu punctul oficial al ministerului privind sistemul de urgenţă. Atrag atenţia că distrugem ceea ce avem fără să fim siguri că vom avea un sistem mai bun sau măcar la fel de bun ca acum. Nu este vorba doar de SMURD, ci de întregul sistem de urgenţă.

Avem un sistem de urgenţă integrat dar inter-dependent. Nu poţi să îmi spui că SMURD-ul nu va fi afectat dacă unităţile de urgenţă sau ambulanţa vor fi afectate. Ajungem la un sistem în care va intra factorul comercial şi care va intra în comepetiţie cu sistemul public, iar sistemul de urgenţă va deveni vulnerabil. Sunt firme concurente, şi nu mai poţi vorbi de un sistem integrat, ci de un sistem dezintegrat.

Sistemul este sudat, dar noua lege în va rupe în două. Aşa cum spune zicala: nu repara, ceea ce nu este stricat. Sistemul de urgenţă este într-o evoluţie pozitivă, dar este fragil.

Persoane oficiale au declarat că SMURD-ul este un ONG care primeşte bani de la stat. SMURD-ul este un serviciu public finanţat din două surse: Ministerul de Interne şi Ministerul Sănătăţii.

Eu plec acasă liniştit în fiecare zi pentru că ştiu că nu am greşit„, a declarat Arafat.

–-

UPDATE Premierul Emil Boc a semnat demisia lui Raed Arafat din funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, după ce acesta şi-a anunţat public decizia de a se retrage din post, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, a declarat, marţi, că a luat la cunoştinţă cu regret de decizia lui Raed Arafat de a demisiona din funcţia de subsecretar de stat la Ministerul Sănătăţii.

„Am luat la cunoştiinţă cu regret demisia subsecretarului de stat Raed Arafat. Este o decizie personală”, a declarat ministrul sănătăţii Ladislau Ritli.

Ministrul a anunţat că Tudor Ciuhodaru va fi consilier onorific de urgenţă. Citeşte aici declaraţia lui Ciuhodaru.

Subsecretarul de stat Raed Arafat nici nu confirmat, nici nu infirmat această ştire până în prezent.

Arafat va avea la ora 14.30 o conferinţă de presă în care va anunţa decizia sa.

Urmăriţi romanialibera.ro pentru a afla noi informaţii.

Raed Arafat a ameninţat că îşi dă demisia, dacă noua lege a sănătăţii va fi aprobată în actuala formă, în ceea ce priveşte serviciile de urgenţă.

Ministrul Ritli Ladislau a declarat, marţi, că dacă subsecretarul de stat Raed Arafat va hotărî să îşi dea demisia îi va respecta decizia.

Doctorul Raed Arafat a fost numit subsecretar de stat la Ministerul Sănătăţii în 23 august 2007, printr-o decizie semnată de premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu.

În cadrul ministerului, Raed Arafat s-a ocupat de medicina de urgenţă.

Raed Arafat este şi coordonator al Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD).

Vezi aici discuţia de la televizor dintre Raed Arafat si presedintele Traian Basescu.

 

 

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă