0.4 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialProteste de Ziua pentru Eliminarea Violenţei. Feministele cer ca violatorii să fie...

Proteste de Ziua pentru Eliminarea Violenţei. Feministele cer ca violatorii să fie cercetaţi în arest

Şase organizaţii non-guvernamentale pentru drepturile femeilor protestează, luni, faţă de violenţa domestică, în contextul Zilei Internaţionale pentru Eliminarea Violenţei asupra Femeilor. Feministele cer ordine de protecţie în regim de urgenţă şi ca violatorii să fie cercetaţi în stare de arest.

Între 100 şi 150 de persoane sunt aşteptate, luni, la miting, a precizat, pentru România Liberă, activista Tudorina Mihai, de la Asociaţia Front.

Citeşte şi: VIDEO. Taxi şi Mihaela Rădulescu luptă împotriva violenţei asupra femeilor 

Protestul, organizat de Activistele din cadrul Asociaţiei Front, Centrului Feminist „Sofia Nădejde”, Centrului Filia, Asociaţiei pentru Libertate şi Egalitate de Gen (A.L.E.G.), E-Romnja (Asociatia pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome) şi Societatăţii de Analize Feministe AnA, va avea loc în Piaţa Unirii din Capitală, de la ora 17.30.

Manifestaţia va dura până la 19.30 şi este autorizată de Primăria Capitalei.

Feministele atrag atenţia că violenţa cu care se confruntă femeile rămâne „un subiect tabu, ţinut sub tăcere în spaţiul public si insuficient asumat şi sancţionat de autoritatile statului”, într-un comunicat remis redacţiei.

 

Activistele cer autorităţilor ratificarea Convenţiei de la Istanbul (care sancţionează violenţa împotriva femeilor), sprijinirea victimelor violenţei domestice, înfiinţarea de adăposturi şi aplicarea ordinului de restricţie în regim de urgenţă.

Citeşte şi: VIOLENŢA DOMESTICĂ în familiile româneşti: Peste 1.000 de persoane au cerut ordin de protecţie în ultimul an

Ele mai vor şi gratuitate la eliberarea certificatului medico-legal pentru victimele violului, violenţei in familie si ale altor forme de violenţa şi eliminarea din Legea Medierii a tuturor infracţiunilor care  se leagă de violenţă  şi înfiinţarea unei linii telefonice non-stop, pentru victime.

Feministele mai vor ca violatorii să fie judecaţi numai în stare de arest şi să fie monitorizaţi şi după ispăşirea pedepsei.

Totodată, activistele mai cer Consiliului Naţional al Audiovizualului să „găseasca mijloacele legale pentru stoparea difuzarii de emisiuni care degradeaza femeile, promoveaza o cultura a violentei si transforma violenta in divertisment”, conform comunicatului. 

Citeşte şi: CONTROVERSĂ. De ce sunt sfătuite victimele VIOLURILOR să-şi IERTE AGRESORUL

Una din trei femei din România este agresată fizic sau sexual în România, arată un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, publicat în luna iunie.

Între anii 2004 si 2012, peste 940 de persoane si-au pierdut viaţa din cauza conflictelor în familie, adică o persoană la fiecare trei zile, arată Fundaţia Sensiblu, care luptă împotriva violenţei domestice.

În 2012, a fost introdus ordinul de protecţie care interzice agresorului să se apropie de victimă. În primele şase luni de la intrarea în vigoare a legii, mai putin de jumătate din cererile pentru ordin de protectie fuseseră acceptate, desi au fost peste 86 000 de solicitari de interventie in cazuri de agresiuni in familie la serviciul 112.

În ultimul an, aproximativ 1.000 de persoane au cerut ordine de restricţie, din cauza violenţei domestice.

Mitingul de astăzi deschide seria de evenimente „16 zile de activism pentru eliminarea violentei asupra femeilor”, prin care activistele vor să îi facă pe oameni să conştientizeze problema violenţei şi să o sancţioneze.

Citeşte şi: Stop VIOLENŢEI DOMESTICE. Activistele le-au cerut autorităţilor să ia măsuri

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă