5.3 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSpecialFoto. Protest cu CIOCNIRI în București contra defrișărilor ilegale. ”Toate partidele ne...

Foto. Protest cu CIOCNIRI în București contra defrișărilor ilegale. ”Toate partidele ne taie pădurile!”

UPDATE: 19.00: Manifestația s-a încheiat după aproximativ două ore. Protestatarii au semnalat că este nevoie de o legislaţie mai puţin permisivă în domeniul silvic, dar şi de sancţiuni mai drastice pentru cei care defrişează pădurile.

Proteste similare au fost în mai multe localităţi, printre care Braşov, Iaşi, Cluj-Napoca şi Craiova. De asemenea, iniţiatorii protestului susţin că astfel de acţiuni au avut loc şi la Madrid, Berlin, Londra şi Montreal.

Persoanele prezente la manifest au spus că vor continua acţiunile de protest până în 5 iunie, atunci când se celebrează Ziua Internaţională a Mediului.

UPDATE 18.15: Primele ciocniri între jandarmi și protestatari, în Piața Universității. Organizatorii protestului au pierdut controlul asupra manifestării, iar protestatarii au înconjurat jandarmii și strigă: ”Jandarmii apără hoția!”.

Jandarmii au început să aplice amenzi, iar oamenii s-au înfuriat și acum se strigă ”România, stat polițienesc!”.

Protestatarii susțin că, dacă se aplică amenzi, viitorul protest va fi în fața Ministerului de Interne.

–-

Peste 300 de bucureșteni s-au adunat, sâmbătă după-amiază, în Piața Universității. Oamenii au venit cu pancarte pe care au scris: ”Uniți salvăm pădurile!”,”Toate partidele ne taie pădurile”, ”Pădurea nu e marfa voastră”, ”Nu corporația face legislația. Codul Muncii=Codul Silvic”.

Citește și: Proiect: Exporturile de buşteni, cherestea şi lemn de foc, SUSPENDATE

Protestatarii îndeamnă cetățenii să semneze petiția conta despăduririlor. 

Pe pagina de Facebook a evenimentului, peste 2.000 de persoane și-au anunțat participarea.

Proteste s-au anunțat și la Brașov, Iași, Craiova, Sebeș, Sf. Gheorghe,Sibiu, Târgu Mureș,Timișoara.

Citește și: Cum au dispărut pădurile: „Romsilva“ PSD-ului aproba, „Frasinul” tăia, buștenii ajungeau la austrieci

În urma protestelor de săptămâna trecută, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a lansat în dezbatere publică un proiect de OUG prin care exporturile de materiale lemnoase, sub formă de buşteni, cherestea şi lemn de foc, vor fi suspendate până la 31 august.

Marţi, proiectul de modificare a Codului silvic, iniţiat în vara anului trecut de 125 de parlamentari PSD şi trimis înapoi la Parlament pentru reexaminare de Iohannis, a intrat în dezbatere la comisiile Camerei Deputaţilor.Deputaţii din comisiile juridică, de agricultură şi mediu au respins însă cererea de reexaminare a proiectului de modificare a Codului silvic. Camera Deputaţilor este forul decizional privind propunerea legislativă.

Totodată,președintele Iohannis a anunțatcă subiectul despăduririlor va fi discutat în ședința CSAT.

Citește și: Afacerea Schweighofer: Întâlniri subterane care pun în pericol pădurile ţării

Joi dimineaţă, Klaus Iohannis a cerut directorului SRI să verifice de ce informaţii beneficia Victor Ponta despre o posibilă întâlnire a unor oameni din anturajul său cu procesatori de lemn, după ce premierul a spus, într-o emisiune televizată, că „lideri din PNL au avut întâlniri private şi pe baza funcţiei publice ocupate anterior cu reprezentanţi ai companiei austriace Holzindustrie Schweighofer pe tema proiectului Codului Silvic, dezinformându-l ulterior pe preşedintele Klaus Iohannis”.

Premierul a mai afirmat că „are informaţii concrete legate de aceste întâlniri, dar nu a dorit să prezinte numele acelor liberali, spunând doar că este convins că instituţiile statului monitorizează situaţia şi vor informa CSAT în reuniunea care va analiza şi problema Codului Silvic şi care a fost programată pentru luna iunie”.

Dcaă noul Cod Silvic seadoptăîn formaactuală, compania austriacă Holzindustrie Schweighofer s-ar putea retrage din România, au precizat reprezentanții companiei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Apple plănuiește lansarea unui model ultra-subțire de iPhone 17

Apple plănuiește lansarea unui model ultra-subțire de iPhone 17, cunoscut sub denumirea de „iPhone 17 Air”, care ar putea deveni cel mai subțire iPhone...

Noi obligații de raportare pentru companiile locale: cifra de afaceri realizată în România, evidențiată separat

Companiile care depun raportări contabile anuale la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) vor fi obligate, începând cu anul 2025, să evidențieze într-o rubrică...

Rezervele valutare ale BNR au crescut cu 4% la finalul anului 2024

La finalul anului 2024, rezervele valutare ale Băncii Naționale a României (BNR) au atins valoarea de 62,13 miliarde euro, înregistrând o creștere de 4%...
Ultima oră
Pe aceeași temă