UPDATE James Cole, procurorul general adjunct al SUA, s-a întâlnit marţi seara cu Traian Băsescu. Potrivit unui comunicat de presă al preşedinţiei, „în cadrul acestei întâlniri au fost abordate teme referitoare la cooperarea bilaterală dintre România şi Statele Unite, în domeniul politic şi economic.”
„James Cole a vorbit despre rolul important pe care îl joacă România în regiune, exprimându-şi, totodată, încrederea că, prin intermediul dialogului, vor putea fi identificate căile adecvate pentru consolidarea parteneriatului strategic dintre cele două ţări, acesta fiind un pilon important pentru menţinerea stabilităţii şi a cooperării,” se arată în comunicat.
––
James Cole, procurorul general adjunct al SUA, a sosit în această seară la Bucureşti pentru a fi alături de ambasadorul Mark Gittenstein. Cei doi oficiali americani vor organiza un eveniment special pentru a ȋntâmpina ȋmpreună rezultatele competiţiei dintre Barak Obama şi Mitt Romney pentru preşedinţia SUA.
Înainte, însă, la ora 19,00, Cole i-a făcut o vizită lui Traian Băsescu, la Cotroceni. Este o ȋntâlnire protocolară în care, ȋn general, subiectul urma să fie axat pe alegerile procurorului general al României şi al procurorului şef DNA. Desigur, probabil nu vor lipsi nici referiri la suspendarea din vara a preşedintelui României, la modul ȋn care actuala putere a ȋncălcat legea fundamentală, Constituţia.
După ȋntâlnirea cu preşedibtele Băsescu, James Cole se va ȋntoarce la Ambasada SUA la Bucureşti pentru a ȋntâmpina ȋmpreună cu ambasadorul Gittenstein, cu ceilalţi diplomaţi şi cu invitaţii lor ȋncheierea alegerilor prezidenţiale din SUA. Ultimele secţii de votare din SUA se vor ȋnchide ȋn jurul orei 06,00 dimineaţa, ora României. La Ambasada SUA la Bucureşti va fi o noapte albă.
Nu este exclus ca mâine Cole să aibă ȋntâlniri cu ministrul de Externe, Titus Corlăţean, cu ministrul Justiţiei Mona Pivniceru şi cu procurorul general interimar Daniel Morar, care, ȋn cele două mandate consecutive de şef DNA, a reuşit condamnarea mai multort parlamentari, judecători, procurori, miniştrii şi chiar al fostul premier Adrian Năstase.
Specialiştii spun că James Cole – fost procuror extrem de meticulos, care a trimis ȋn judecatâ, ȋntre alţii, un membru al Congresului, un judecător districtual şi un procuror federal -, a ȋnţeles deja strategia actualei puteri de la Bucureşti de a alege două marionette ȋn funcţiile de procuror general si de şef DNA deoarece cei doi nominalizaţi de ministrul Justiţiei Mona Pivniceru nu au trimis ȋn toată cariera lor nici un demnitar ȋn judecată.
Specialiştii mai spun că James Cole nu va avea o părere prea bună despre România de azi, unde pot fi nominalizaţi pentru funcţii atât de importante personaje fără rezultate care NU au trimis in judecata demnitari, mai mult, au fost sancţionaţi pentru incompetenţă.
Precizăm că Tiberiu Niţu, nominalizat pentru funcţia de procuror general al României, nu numai că a participat la reprimarea Revoluţiei din decembrie 1989, dar a şi coordonat ȋnmormântarea acestor dosare. În plus, ȋn cariera sa de procuror nu are nici un rechizitoriu notabil, ca să nu mai amintim de faptul că nu a fost recomandat pentru un nou mandat de prim adjunct de procuror general din cauza ineficienţei din primul mandat.
La nominalizarea şefului DNA neregulile sunt şi mai clare: Ion Irimie a fost demis din funcţia de şef de filială anticorupţie Cluj de fostul şef DNA, Daniel Morar, pentru că timp de doi ani la filiala condusă de el NU s-a ȋntocmit nici un rechizitoriu de trimitere ȋn judecată. Practic, n-a existat activitate. Dacă Irimie n-a fost capabil să conducă o filială, oare cum va conduce el structurile DNA din toată ţara?!
Probabil James Cole se va intreba cum de nu au candidat procurorii care au trimis în judecată şi au obţinut condamnări de magistraţi, miniştri si chiar a fostului premier. Specialiştii consultaţi de RL spun că James Cole ştie deja raspunsul, deoarece are obiceiul să se informeze bine când merge în astfel de vizite. Probabil a aflat deja că în România s-a organizat o farsă, nu concurs pentru functiile de procuror general si de sef DNA, aşa cum bine a definit Daniel Morar, un con curs unde nu a existat transparenţă. Acest tip de simulacru de concurs i-a determinat pe procurorii profesionişti, cu rezultate remarcabile, să NU se înscrie la selecţie.
Cine este James Cole
Potrivit Departamentului american de Justiţie, James Cole a preluat funcţia de procuror general adjunct in ianuarie 2011.
Cole a lucrat la Departamentul de Justiţie din 1970, mai intâi ca procuror în Divizia penală şi mai apoi ca procuror-şef adjunct al secţiei de Integritate Publică, care se ocupă cu anchetarea şi trimiterea în judecată a cazurilor de corupţie la nivel înalt. Printre altele, Cole s-a ocupat de trimiterea în judecată a unui judecător districtual, al unul membru al Congresului si a unui procuror federal.