5.3 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSpecialProcurorii DNA cer arestarea președintelui CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, într-un nou dosar

Procurorii DNA cer arestarea președintelui CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, într-un nou dosar

Procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Constanţa au solicitat, la data de 25 august 2014, judecătorului de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Constanţa, luarea măsurii arestării preventiveîn cazul lui Nicușor Constantinescu, pe o durată de 30 zile, de la data punerii în executare a măsurii arestării preventive şi dispunerea emiterii de îndată a mandatului de arestare preventivă, informează DNA.

”Solicitarea a fost formulată în considerarea faptului că inculpatul nu va putea fi judecat în dosarul trimis spre judecare Tribunalului Constanţa la data de 25 aprilie 2014, ulterior eventualei sale extrădări (cerute pentru a fi judecat într-o altă cauză aflată pe rolul Tribunalului Bucureşti), având în vedere dispoziţiile art. 74 din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală și art. 17 din Legea nr. 111/2008 pentru ratificarea Tratatului de extrădare dintre România și SUA. Potrivit dispoziţiilor menţionate, persoana predată ca efect al extrădării nu va fi nici urmărită, nici judecată, nici deținută în vederea executării unei pedepse, nici supusă oricărei alte restricţii a libertăţii sale individuale, pentru orice fapt anterior predării, altul decât cel care a motivat extrădarea”, se arată într-un comunicat DNA.

Citește și: Nicușor Constantinescu, fotografiat la shopping într-un mall din New York

Astfel, prin rechizitoriul procurorilor ce formează obiectul cauzei aflate pe rolul Tribunalului Constanţa, în cameră preliminară, s-a reţinut că inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, în perioada 2009 – 27 noiembrie 2013, cu ştiinţă, în exercitarea atribuţiilor care decurgeau din calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, în mai multe rânduri, nu şi-a îndeplinit sau şi-a îndeplinit în mod defectuos obligaţiile potrivit art.76 din Legea nr.446/2006. Astfel, în raport de funcţia publică deţinută, inculpatul nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, neefectuând reparaţiile necesare la sediul acestuia, dispunând rezilierea contractelor pentru furnizarea de utilităţi şi servicii de pază necesare funcţionării în condiţii normale a Centrului Militar Zonal Constanţa şi încercând de mai multe ori să evacueze instituţia din sediul pe care îl ocupa, fapte care au provocat vătămări ale drepturilor şi intereselor legale ale Ministerului Apărării Naţionale precum şi pagube acestei instituţii.

Citește și: Avocatul lui Nicușor Constantinescu cere CSM să-i verifice pe magistrații care se ocupă de cazul baronului de Constanța

În dosarul aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, în care Nicușor Constantinescu a fost trimis în judecată, sub control judiciar, s-a constatat la data de 12 iunie 2014, că acesta nu se afla în țară (depășind limita teritorială fixată de judecător și nerespectând perioada pentru care a primit încuviințarea de a se afla în afara teritoriului României).Astfel,la solicitarea procurorilor DNA, instanța de judecată a dispus înlocuirea măsurii controlului judiciar față de inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel, cu măsura arestării preventive.

”În acel dosar în care s-a emis mandat de arestare preventivă, inculpatul CONSTANTINESCU NICUȘOR DANIEL fusese trimis în judecată de procurorii Secției de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție, pentru săvârșirea a 3 infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice cu obținerea de foloase necuvenite sub forma complicității și 21 de infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu obținerea de foloase (vezi comunicat nr 664 din 27 mai 2014)”, arată DNA.

Citește și: Nicușor Constantinescu spune că s-au făcut abuzuri asupra lui: Am informat instituții din SUA despre acest lucru

La pronunțarea măsurii înlocuirii măsurii controlului judiciar cu măsura arestării preventive, judecătorul de cameră preliminară a reţinut că inculpatul se află în situaţiile prev. de art.215 alin.7 C.p.p., întrucât – pe durata măsurii controlului judiciar – a încălcat, cu rea-credinţă, obligaţiile care îi revin, respectiv prev. de art.223 alin. 1 lit.a), alin.2 C.p.p., din probe rezultând suspiciunea rezonabilă că acesta a săvârşit o infracţiune şi a fugit, în scopul de a se sustrage de la judecată, iar privarea de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică.

Astfel, judecătorul de cameră preliminară a constatat că şi la acest moment procesual, rezultă din materialul probator administrat în faza de urmărire penală, condiţia existenţei suspiciunii rezonabile că Nicuşor Constantinescu a comis pretinsa activitate infracţională reţinută în sarcina sa, fără a se afecta prezumţia sa de nevinovăţie.

Citește și: UPDATE. Extrădarea președintelui CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, întârziată de autoritățile române (SURSE). Răspunsul Ministerului Justiției

Soluţia dispusă, și anume cea a arestului preventiv, a rămas definitivă prin respingerea contestaţiei formulate de Constantinescu, prin încheierea pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti.

”În acest context, judecătorul delegat din cadrul Tribunalului Bucureşti a formulat cerere de arestare provizorie, având în vedere propunerea de extrădare din data de 8 august 2014 emisă în dosarul Tribunalului Bucureşti, în referire la inculpatul CONSTANTINESCU NICUSOR DANIEL, în vederea punerii în executare a mandatului de arestare preventivă emis de judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Bucureşti. Cererea de arestare provizorie s-a întemeiat pe art.12 din Legea nr. 111/2008 pentru ratificarea Tratatului de extrădare dintre România şi Statele Unite ale Americii”, precizează DNA.

Citește și: VIDEO. Baronul Nicuşor Constantinescu recunoaște că se plimbă și fumează prin New York

În eventualitatea extrădării, legislația prevede că persoana predată ca efect al extrădării nu va fi nici urmărită, nici judecată, nici deținută în vederea executării unei pedepse, nici supusă oricărei alte restricţii a libertăţii sale individuale, pentru orice fapt anterior predării, altul decât cel care a motivat extrădarea.

”Prin urmare, rezultă că judecarea inculpatului CONSTANTINESCU NICUȘOR DANIEL, în cauza aflată pe rolul Tribunalului Constanța, nu se va putea desfășura decât în condițiile existenței unui mandat de arestare distinct față de cel deja dispus, care să se raporteze la starea de fapt din dosarul trimis Tribunalului Constanţa.

Prezenta propunere de arestare preventivă a fost înaintată judecătorului de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Constanța”, mai arată DNA.

Cele mai citite

Mohamed Salah, final de drum la Liverpool. „Ultimul meu an la club”

Mohamed Salah, atacantul celor de la Liverpool, a confirmat că se pregătește pentru ultimul său sezon pe Anfield, întrucât negocierile pentru prelungirea contractului au...

Calendar fiscal pentru ianuarie 2025: Termene importante pentru contribuabili

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat lista termenelor pentru depunerea declarațiilor fiscale în luna ianuarie 2025. Calendarul cuprinde repere esențiale pentru firme...

Rezervele valutare ale BNR au crescut cu 4% la finalul anului 2024

La finalul anului 2024, rezervele valutare ale Băncii Naționale a României (BNR) au atins valoarea de 62,13 miliarde euro, înregistrând o creștere de 4%...
Ultima oră
Pe aceeași temă