Fostul prim-adjunct al directorului SRI, Florian Coldea, a fost angajat conferențiar universitar la Academia SRI, deși dosarul său era „fără acoperire", dezvăluie o anchetă publicată pe site-ul Press One. În replică, rectorul SNSPA, Remus Pricopie, membru al comisiei de concurs, a explicat că generalul în rezervă a avut un dosar „foarte bun”.
UPDATE 20.10: Vicepreşedintele Comisiei parlamentare de control a activităţii SRI, deputatul ALDE Marian Cucşa, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, că nu i se pare normal ca Florian Coldea să revină şi să predea la Academia Națională de Informații, după ce a fost trecut în rezervă, el menţionând că vor fi cerute detalii Serviciului.
„În prima şedinţă a Comisiei SRI vom cere Serviciului detaliile acestui subiect, să vedem cum a fost posibil ca domnul Coldea să revină ca şi conferenţiar universitar, la Universitatea <<Mihai Viteazul>>. Nu mi se pare normal să revină, să predea la Universitate, din moment ce a fost trecut în rezervă”, a spus Cucşa.
El a precizat că solicitările Comisiei către SRI vor privi şi posibilitatea ca Florian Coldea să fie reangajat în Serviciu şi să cumuleze, astfel, pensia cu salariul.
18.55: Fostul prim-adjunct al directorului SRI, Florian Coldea, a dat concurs pentru un post de conferenţiar universitar la Academia Naţională de Informaţii Mihai Viteazul" (ANIMV) a SRI şi a fost admis, a declarat, Remus Pricopie, membru al comisiei de concurs, pentru Mediafax.
„Eu am făcut parte din comisie, consider că dosarul este unul foarte bun, am semnat conform procedurilor şi am acordat punctajul respectiv. După părerea mea, dosarul este unul foarte solid. Ocuparea unui post didactic în învăţământul superior este o procedură destul de complicată. Sunt foarte multe probe şi criterii. Domnia sa a îndeplinit toate aceste criterii. Domnul Coldea nu este pentru prima dată în faţa unei experienţe didactice, predă de ani de zile. Dosarul este unul solid şi nu sunt probleme pentru că, într-o carieră de 20 de ani de semnături, ştiu exact ce semnez şi când semnez", a declarat rectorul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), Remus Pricopie, care a făcut parte din comisia de concurs.
Referitor la informaţiile apărute în spaţiul public, potrivit cărora general Florian Coldea nu ar fi îndeplinit toate condiţiile cerute de legislaţie pentru a ocupa acest post de conferenţiar la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul", Remus Pricopie a precizat: „Toţi oamenii care au făcut parte din comisie sunt oameni cu experienţă didactică. Un om care a lucrat în domeniu aproape 20 de ani şi a predat aproape 10 ani, credeţi că nu face faţă să predea un curs la nivel de excepţie într-o academie de profil? Cine să vină să predea? La arhitectură, predau arhitecţi, la medicină, predau medici", a mai spus el, pentru Mediafax.
Fostul prim-adjunct al directorului SRI, generalul în rezervă Florian Coldea, a fost angajat conferențiar universitar la Academia SRI, deși dosarul său ar fi fost „fără acoperire", dezvăluie o anchetă publicată pe site-ul Press One.
„La doar trei luni după ce Florian Coldea a fost înlăturat din poziția de prim-adjunct al directorului SRI, ANIMV a configurat un post de conferențiar universitar cu dedicație pentru el", precizează sursa citată.
Florian Coldea a candidat la data de 30 iunie 2017 pentru un post de conferențiar universitar la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul" (ANIMV) a SRI și a fost declarat admis, deși n-ar fi îndeplinit toate criteriile obligatorii.
Potrivit Press One, un dosar de concurs, indiferent de gradul didactic vizat, trebuie completat în acord cu Standardele minimale necesare și obligatorii pentru conferirea titlurilor didactice în domeniul Științe militare, informații și ordine publică (Comisia 26), stabilite prin Ordinul de Ministru nr. 6129/2016. Dacă un candidat nu îndeplinește cerințele minimale necesare și obligatorii, acesta este respins.
SRI nu a oferit detalii despre domeniul pe care îl predă, în acest moment, generalul ( r ) Coldea la Academia Națională de Informații. Un indiciu în acest sens poate fi însă faptul că, pe vremea când era prim-adjunct, el a fost remarcat la ceremonia de lansare a unui volum intitulat "Ghidul analistului de intelligence".
Astfel, o neconcordanță între CV-ul lui Florian Coldea și fișa de verificare a îndeplinirii standardelor ar apărea la capitolul Activitate didactică. Candidatul trebuie să aibă publicate minimum două volume, dintre care unul trebuie să fie, în mod obligatoriu, un curs universitar. Potrivit listei de lucrări, Coldea ar fi publicat un singur curs universitar destinat studenților de la ANIMV, curs care are un regim special, fiind clasificat.
Punctajul minim necesar pentru acest domeniu era de 35 de puncte, iar Florian Coldea a declarat că are un punctaj cu puțin peste limită, adică 36,076.
Pe 17 ianuarie 2017, Serviciul Român de Informaţii anunţa că Florian Coldea a cerut trecerea în rezervă. Decizia a fost luată chiar dacă verificările demarate în urma dezvăluirilor lui Sebastian Ghiţă au arătat că Florian Coldea nu a încălcat legea, Serviciul Român de Informaţii propunând la acea vreme repunerea în funcţie. Verificările în cadrul SRI au fost demarate după ce Sebastian Ghiţă a publicat fotografii şi înregistrări video în care ar apărea cei doi şi familiile acestora, precizând că au avut o relaţie de prietenie.