Președinta ÎCCJ ironizează operele deținuților

de Andra Dumitru , 25 februarie 2016 - stire actualizata la ora 17:47, 25 februarie 2016
Președinta ÎCCJ ironizează operele deținuților

Președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu, a ironizat, joi operele scrise de deținuți în închisoare pentru a scăpa mai repede de pedepse, scrie Agerpres.

"În mai puțin de doi ani s-au scris 440 de lucrări de către 220 de condamnați definitiv. Oare acest lucru nu ar trebui să ne pună mari întrebări? Oare nu aveau dreptate britanicii când ne spuneau că în Romania, în penitenciare, există campioni ai oamenilor de știință? În fața operelor scrise de acești campioni ar trebui să se încline până și Balzac", a declarat Livia Stanciu.

Președinta ÎCCJ a susținut că ușurința cu care persoanele condamnate la închisoare pentru fapte grave de corupție beneficiază de reduceri de pedeapsă, ca urmare a scrierii unor lucrări cu caracter științific îndoielnic este cauzată de o lipsă de fermitate în punerea în executare a hotărârilor judecătorești.

Șefa ÎCCJ a adăugat că această lipsă de fermitate se manifestă și în cazul dispozițiilor care vizează recuperarea prejudiciilor ori indisponibilizarea sau sechestrarea bunurilor provenite din infracțiuni.

"Oare nu este necesar pentru noi, ca societate, să ne recuperăm prejudiciile, pagubele care au fost produse prin faptele săvârșite de cei care au comis infracțiuni de corupție? Fără această ultimă componentă a mecanismului de tragere la răspundere a persoanelor care au săvârșit fapte de corupție întregul demers judiciar desfășurat de oamenii legii, de procurori, de judecători, nu va rămâne decât o simplă zbatere lipsită de nivelul acela de eficiență ce trebuie atins pentru a putea eradica acest fenomen extrem de grav care este fenomenul corupției. Iată de ce consider că societatea românească trebuie să conștientizeze această capcană, spre care este atrasă, să înțeleagă ce se urmărește prin diverse activități desfășurate personal sau prin intermediul altor persoane de către cei care intră în impact cu legea penală săvârșind fapte de corupție", a mai spus Livia Stanciu.

Președintele instanței supreme a arătat că persoanele corupte fac eforturi uriașe pentru a se "erija în victime, încercând să transforme în ochii publicului neavizat acțiunile întreprinse de justiție în acțiuni presupus abuzive împotriva lor, exercitate de către organele statului".

"Iată de ce trebuie să nu rămânem niciodată nepăsători, să nu ne fie teamă, să luăm poziție ori de câte ori constatăm că sunt stigmatizați public, în mod nejustificat, colegi procurori sau judecători, care își asumă răspunderea instrumentării acestui gen de infracționalitate. Să nu-i lăsăm niciodată singuri și să venim în sprijinul lor, pentru că încrederea în organele statului, încrederea în general, este piatra de temelie pe care se bazează fundamentele unei societăți democratice și, cu atât mai mult, fundamentele sistemului judiciar", a mai spus șefa ÎCCJ.

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design