4.2 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăSpecialUPDATE. INUDAȚII. Premierul Cioloș: Sute de comunităţi sunt afectate. Trebuie evaluate pagubele,...

UPDATE. INUDAȚII. Premierul Cioloș: Sute de comunităţi sunt afectate. Trebuie evaluate pagubele, pentru a-i putea ajuta pe oameni

Dacian Cioloş a convocat pentru marţi, începând cu ora 8.30, o videoconferinţă cu prefecţii şi autorităţile responsabile pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă ca urmare a inundaţiilor din ţară. Premierul a spus că sute de comunităţi sunt afectate de inundaţiile şi furtunile din ultimele zile şi că sunt oameni care şi-au pierdut viaţa, de aceea trebuie evaluate pagubele, pentru a-i putea ajuta pe oamenii ale căror gospodării au fost afectate, o analiză urmând să fie făcută pentru a evita, pe viitor, victimele umane şi pagubele materiale.

UPDATE. “Intemperiile cu impact major în unele localităţi deja au loc de câteva săptămâni în diferite zone din ţară. Am vrut să facem o analiză a situaţiei în care ne aflăm în momentul de faţă, cum au evoluat lucrurile acolo unde au avut loc deja intemperii cu pagube în urmă cu câteva săptămâni şi să vedem care sunt prognozele pentru perioada imediat următoare”, a spus Dacian Cioloş în videoconferinţă, potrivit News.ro.

––

”Tema videoconferinţei este evaluarea pagubelor produse de inundaţii şi de fenomenele meteorologice periculoase din ultimele zile, precum şi a măsurile luate de autorităţile responsabile pentru protejarea cetăţenilor şi a bunurilor acestora. Premierul Dacian Cioloş este informat în permanenţă despre monitorizarea şi desfăşurarea intervenţiilor în teren de către ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, care a activat Centrul Naţional de Conducere Integrată al MAI”, a anunţat luni Guvernul prin intermediul unui comunicat de presă.

Citește și: Cod PORTOCALIU de INUNDAȚII în mai multe zone din țară: Doi morți și zeci de persoane evacuate

Dacian Cioloș a spus că trebuie să se evite pe cât posibil, în primul rând victime umane şi apoi pentru a evita pagube materiale atât în infrastructură, cât şi la gospodăriile oamenilor. 

”După această videoconferinţă şi cu prefecţii, o să vreau să rămân cu domnii miniştri şi să vedem în ce fel putem ajuta aceste comunităţi, (…) comunele au această responsabilitate de a ajuta oamenii să-şi refacă gospodăriile şi aş vrea să vedem cum putem stimula acest lucru, inclusiv cu participare de la Guvern dacă e cazul”, a spus Cioloş, în debutul videoconferinţei cu prefecţii. 

„Am vrut să avem această întâlnire ca să vedem cum stau lucrurile, pentru că fenomenele acestea, intemperiile cu impact major în unele localităţi, deja au loc de câteva săptămâni în diferite serii şi în diferite zone din ţară şi am vrut să facem o analiză a situaţiei în care ne aflăm în momentul de faţă, cum au evoluat lucrurile acolo unde au avut loc deja intemperii cu pagube în urmă cu câteva săptămâni şi să vedem care sunt prognozele pentru perioada imediat următoare. E în primul rând regretabil că sunt oameni care şi-au pierdut viaţa. Ştiu că au fost cazuri izolate şi situaţii particulare, dar, oricum, asta e cel mai regretabil. Sper să fim în măsură să ne organizăm în aşa fel încât şi pe viitor să evităm pe cât posibil astfel de situaţii”, a adăugat Cioloş. 

La videoconferinţa cu prefecţii au participat vicepremierul Vasile Dîncu, ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, ministrul Apărării, Mihnea Motoc, şi şeful Cancelariei premierului, Dragoş Tudorache.

“În perioada 17-21 iunie, România a continuat să fie afectată de un nou val de precipitaţii, unele dintre ele însemnate cantitativ, însoţite de intensificări ale vântului, care au determinat scurgeri importante de apă de pe versanţi în zonele de deal şi de munte. Am înregistrat 96 de atenţionări sau avertizări meteo, dintre care 82 meteo şi 14 avertizări hidrologice. În momentul de faţă, mai avem în vigoare o atenţionare cod galben de instabilitate atmosferică”, a spus ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă.

Până marţi, la ora 14.00, sunt sub avertizare cod galben râurile Vişeu, Iza, Lăpuş (judeţul Maramureş), Tur (judeţul Satu Mare), Crasna (judeţele Sălaj şi Satu Mare), Someşul Mare (judeţul Bistriţa-Năsăud), Someşul Mic, afluenţii mici ai Someşului, aferenţi sectorului aval S.H. Dej (judeţele Cluj, Maramureş, Sălaj şi Satu Mare), Barcău (judeţele Sălaj şi Bihor), Crişul Negru (judeţele Bihor şi Arad), bazinele  superioare şi afluenţii râurilor Crişul Repede (judeţele Cluj şi Bihor), Crişul Alb (judeţele Hunedoara şi Arad), Mureş – în bazinul superior (judeţele Harghita şi Mureş) şi afluenţii săi din judeţele Harghita, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Alba, Cluj, Hunedoara şi Arad), Bega Veche, Bega (judeţul Timiş), Timiş (judeţele Caras-Severin şi Timiş), Bârzava, Moraviţa (judeţele Caraş-Severin şi Timiş), Caraş, Nera (judeţul Caraş-Severin), Cerna (judeţele Gorj şi Caraş-Severin), Jiu superior şi afluenţii săi (judeţele Hunedoara, Gorj şi Mehedinţi).

Sub avertizare cod galben au fost, până marţi, la ora 09.00, râurile din bazinele  hidrografice Bistriţa – bazinul superior aferent judeţului Suceava, Moldova – bazinul superior aferent judeţului Suceava şi râul Suceava (judeţul Suceava).

 

 

Cele mai citite

Eugen Sechila a fost luat din trafic de polițiști și dus la audieri la Parchetul General

Eugen Sechila, bodyguardul lui Călin Georgescu, a fost ridicat joi de pe stradă de polițiști. El a fost dus la audieri, la Parchetul General,...

The Telegraph: ”De la o viață privilegiată în Londra la exilul în Rusia: Povestea dramatică a Asmei al-Assad”

Fosta Primă Doamnă a Siriei, odinioară simbol al emancipării feminine, trăiește acum în umbra unui regim sângeros și se confruntă cu consecințele unei alegeri...

Un milion de cărți din domeniul public disponibile pentru AI, cu ajutorul Harvard și Google

Harvard University, în colaborare cu Google, se pregătește să lanseze un set de date format din aproximativ 1 milion de cărți din domeniul public,...
Ultima oră
Pe aceeași temă