» Presedintele SUA intinde o mana Rusiei.
» Croatia, Albania si Macedonia merita sa fie primite in NATO, iar portile integrarii sunt deschise si pentru Serbia.
Inaintea Summitului NATO, presedintele SUA, George W. Bush, a prezentat intr-un discurs sustinut la Palatul CEC din Bucuresti agenda americana. SUA isi mentin ferm pozitia in privinta extinderii Aliantei, la care merita sa adere "toate noile democratii din Europa, de la Marea Baltica la Marea Neagra".
In acest sens, Bush a anuntat ca de la Summitul de la Bucuresti se asteapta invitarea Croatiei, a Macedoniei si a Albaniei in NATO, dar si un semnal clar ca "portile pentru integrare sunt deschise si altor natiuni aspirante" din regiune, preconizandu-se inceperea unui "dialog intensificat" cu Bosnia-Hertegovina si cu Muntenegru. "Portile sunt deschise si unei colaborari cu Serbia", a precizat presedintele american.
In discursul sau, Bush nu a ocolit o tema care provoaca disensiuni in randul aliatilor: acordarea MAP (Planului de Actiune in vederea Aderarii) pentru Ucraina si Georgia. Cele doua tari ar trebui sa fie rasplatite pentru revolutiile lor democratice, roz si portocalie, care "au inspirat lumea", ca si pentru eforturile lor de "a-si consolida castigurile democratice si independenta". Mai mult, un raspuns pozitiv care le-ar fi dat ar constitui "un semnal puternic" pentru cetatenii celor doua tari si pentru intreaga regiune, a subliniat Bush. Presedintele SUA nu a facut in discursul sau nici o referire la opozitia Frantei si Germaniei fata de acordarea MAP pentru Georgia si Ucraina, motivata de temerile ca acest gest ar tensiona si mai mult relatiile cu Rusia.
Bush a raspuns insa indirect acestor temeri, subliniind ca "Razboiul Rece s-a incheiat", iar "Rusia nu este inamicul nostru", fiind necesara "o noua relatie de securitate cu Rusia". El si-a exprimat convingerea ca in dialogurile pe care le va avea cu presedintele Rusiei, Vladimir Putin, la Bucuresti si la Soci, va reusi sa il convinga pe acesta ca planurile SUA si ale NATO nu sunt ostile Moscovei si chiar a invitat Rusia sa participe la scutul antiracheta, pentru a proteja intreaga Europa de o amenintare indreptata impotriva tuturor: rachetele iraniene.
Un alt subiect sensibil pentru aliati il constituie misiunea din Afganistan: "Nu ne putem permite sa pierdem in Afganistan. (…) Daca nu ii invingem pe teroristi in Afganistan, ne vom confrunta cu ei la noi acasa. Civili nevinovati din Europa si din America de Nord vor plati", a avertizat liderul american.
Aurel Marcu, exemplu de curaj
Presedintele SUA, George W. Bush, a vorbit in termeni elogiosi despre contributia Romaniei la misiunile NATO, in special pe frontul din Afganistan. El a evocat exemplul de eroism dat de sergentul major Aurel Marcu si de camarazii sai din Batalionul 33 Vanatori de Munte "Posada". "Exemplul sau este o sursa de inspiratie pentru noi toti", iar sotia sa (care a asistat la discursul de la Palatul CEC) merita recunostinta poporului american. Bush a salutat si decizia presedintelui Frantei, Nicolas Sarkozy, de a suplimenta efectivele franceze din Afganistan si a subliniat necesitatea ca Alianta sa se adapteze pentru a raspunde provocarilor secolului XXI si cerintelor presupuse de noul sau caracter, de forta expeditionara.