Poliţiştii răniţi în misiuni mai au o şansă în carieră. Un proiect al Ministerului de Interne le dă posibilitatea să fie reîncadraţi în sistem, la cerere, pe funcţii unde îşi pot valorifica experienţa profesională.
Doi dintre poliţiştii răniţi în timpul serviciului nu s-au dat bătuţi şi s-au întors în sistem, cu toate că meseria le-a adus numai necazuri.
Unde lucrează Georgian Cristian Dobrilă, poliţistul spulberat de un BMW pe DN22 C
În urmă cu doi ani a fost la mai puţin de un pas de moarte, Georgian Cristian Dobrilă, poliţistul de la Serviciul Rutier Constanţa care a fost spulberat de un BMW pe DN22 C în timp ce urmărea un alt bolid care circula cu viteză prea mare, acum îşi continuă cariera de poliţist. El este încadrat tot la Serviciul Poliţiei Rutiere, din cadrul IPJ Constanţa, la Biroul Implementări Abateri Rutiere. Este în scaun cu rotile dar se descurcă şi reuşeşte să dea dovadă de profesionalism în continuare.
Accidentul care i-a schimbat viaţa, la numai 30 de ani, s-a produs pe DN 22C, în iulie 2011, între localităţile Castelu şi Medgidia. Urmărea cu motocicletă a Poliţiei o maşină Mecedes S Clase, dinspre Constanţa spre Medgidia, care circula cu viteză foarte mare şi nu a oprit la semnal. La volan se afla fiul unui om de afaceri şi un cunoscut fotomodel.
La data producerii accidentului Georgian era detaşat temporar (în sezon estival) la Constanţa, el făcând parte din cadrul BPR Brăila.
Gabriel Florescu, la Biroul de Accidente
Gabriel Florescu a fost rănit grav în data de 12 decembrie 2009,în timp ce făcea cercetarea la faţa locului (CFL) în cazul unui accident produs între localităţile Pietreni şi Viişoara.
Deşi locul era semnalizat corespunzător, un şofer neatent l-a izbit de maşina Poliţiei, strivindu-i piciorul stâng. Medicii i-au amputat piciorul pentru a-i salva viaţa.
Poliţistul nu a stat sa-şi plângă de milă şi a ales să facă munca pentru care s-a pregătit. Lucrează la Biroul Accidente din cadrul Serviciului Rutier Constanţa. Constată şi soluţionează accidentele.
Purtătorul de cuvânt al IPJ Constanţa a declarat pentru România Liberă că cei doi poliţişti vin la serviciu conducând maşini adaptate. ”Este un câştig pentru poliţie, faptul că ei au ales să se întoarcă la muncă, deoarece putem să beneficiem de pregătirea lor. Şi pentru ei este un câştig pentru că nu se simt excluşi”, a declarat Carmen Şerbănescu.
Darius Perhaita, poliţistul rănit într-o explozie la Maramureş, încă la spital
Ofiţerul criminalist Darius Perhaita surprins într-o explozie, în timp ce făcea cercetări la un club Sighetu Marmaţiei, este în continuare în recuperări, la spital.
Medicii i-au dat puţine şanse de supravieţuire însă acum, după aproape doi ani de la accidentul de muncă, speră ca viaţa lui să-şi continue cursul şi că va putea merge din nou la muncă.
De sărbători ar putea fi însă externat. Reprezentanţii Ministerului de Interne spun că după 1 ianuarie, în funcţie de cât de bine se va recupera, se va pune în discuţie găsire unei funcţii neoperative, în sistem.
Familiile poliţiştilor decedaţi, protejate de MAI
Şi familiile poliţiştilor decedaţi beneficiază de sprijin din partea Ministerului Afacerilor Interne. Potrivit proiectului, copii aflaţi în întreţinerea poliţistului decedat sau încadrat într-un grad de invaliditate, ca urmare a rănirii acestuia într-un accident de muncă, vor putea fi înmatriculaţi sau transferaţi în instituţiile de învăţământ ale MAI, conform reglementărilor legale în vigoare.
În ceea ce priveşte înscrierea copiilor poliţistului într-o unitate de învăţământ a MAI, aceasta se poate realiza printr-o cerere adresată ministrului Afacerilor Interne.
Înmatricularea se realizează dacă copilul îndeplineşte cumulativ mai multe condiţii, astfel: condiţiile generale şi criteriile specifice pentru admiterea într-o instituţie de învăţământ a MAI, conform reglementărilor legale în vigoare, promovează probele eliminatorii organizate la unităţile teritoriale – examinarea medicală şi evaluarea psihologică, promovează probele eliminatorii la concursul de admitere – contravizita medicală şi verificarea aptitudinilor fizice.
În cazul transferului, copilul trebuie să promoveze şi examenele de diferenţă, dacă este cazul.
Copiii poliţistului sunt scutiţi de la plata taxelor prevăzute pentru înscrierea, admiterea şi înmatricularea în instituţiile de învăţământ ale MAI
Totodată, copiii poliţistului, precum şi soţul poliţistului pot fi numiţi în funcţii de poliţist sau angajaţi ca personal contractual, fără examen sau concurs, în unităţi ale MAI, dacă îndeplinesc condiţiile legale.
De asemenea, actul normativ vizează şi realizarea tuturor premiselor pentru angajarea în funcţii de poliţist sau personal contractual, în unităţi ale Ministerului Afacerilor Interne, la cerere, a copiilor aflaţi în întreţinerea poliţistului decedat sau încadrat într-un grad de invaliditate ca urmare a rănirii sale în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu. Aceste măsuri de protecţie sunt aplicabile şi soţului, respectiv soţiei poliţistului.
Angajarea, în acest caz, se va face cu respectarea cerinţelor legale pentru postul respectiv, cu precădere a cerinţelor generale pentru dobândirea calităţii de poliţist sau a celor de studii.
Proiectul de act normativ asigură transpunerea într-un cadru legal a prevederilor stipulate de Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare, privind protecţia specială de care poate beneficia un poliţist în activitate.
Scopul proiectului este acela de a asigura o protecţie suplimentară poliţiştilor şi familiilor acestora, în cazul decesului poliţistului sau al încadrării sale într-unul din gradele de invaliditate prevăzute de legislaţia românească.
Proiectul a fost supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului de Interne.