-0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialPeste 100 de percheziții în Capitală și 9 județe. Anchetatorii vizează o...

Peste 100 de percheziții în Capitală și 9 județe. Anchetatorii vizează o rețea care vindea alcool contrafăcut în hipermarketuri. Prejudiciul, 5 milioane de euro

DIICOT și polițiștii de la combaterea crimanlității organizate fac, marți dimineață, peste 100 de percheziţii în Bucureşti şi 9 judeţe, la sedii de firme şi la 150 de persoane suspectate că au contrafăcut alcool etilic, prin filtrarea alcoolului sanitar, a unor loţiuni cosmetice şi soluţii pentru parbrize. Băutura rezultată era vândută în magazine. Prejudiciul este de cinci milioane de euro. 

”Procurorii DIICOT – ST Galați, împreună cu polițiștii BCCO Galați și inspectori ai Direcției Generale Antifraudă Fiscală și Direcția Generală a Vămilor, efectuează  astăzi, 21 octombrie, 110 percheziţii (domiciliare şi la sediile unor societăţi comerciale) în vederea destructurării unor grupuri infracţionale organizate, specializate în comiterea infracţiunilor de: evaziune fiscală; de producere şi deţinere de bunuri accizabile în afara unor antrepozite fiscale; spălare de bani.

    Percheziţiile sunt efectuate pe raze judeţelor: Brăila, Constanţa, Tulcea, Bacău, Harghita, Covasna, Braşov, Mureş, Maramureş şi a municipiului Bucureşti.

    De asemenea, peste 150 de persoane urmează să fie conduse la audieri la sediul DIICOT – ST Galați”, informează DIICOT.

    În urma investigaţiilor efectuate s-a stabilit că mai multe persoane de pe raza municipiului Brăila (L.M., L.T., P.L., V.D., D.M.C., A.M.C.) au constituit un grup infracţional organizat în vederea determinării şi înlesnirii comiterii de către alte nuclee infracţionale organizate a infracţiunilor de evaziune fiscală şi de deţinere şi producere, în afara unor antrepozite fiscale, a unor bunuri supuse accizării.

Băuturi fine din spirt și soluție de parbriz, în hipermarketuri

    Astfel, aceştia desfăşoară etapizat activităţi de determinare şi înlesnire a unor activităţi economice evazioniste de mare amploare în domeniul comercializării nefiscalizate a alcoolului etilic şi produselor derivate, începând cu denaturarea ilicită (parţială cu încălcarea normelor legale în materie) a alcoolului etilic, urmată de livrarea disimulată a acestuia sub apartenenţa unor diverse produse (alcool sanitar, loţiuni cosmetice, soluţie spălare parbriz etc.) prin intermediul unor lanţuri de magazine de tip hipermarket către diverşi producători de băuturi contrafăcute, în baza unor înţelegeri prealabile cu aceştia.

    Ulterior achiziţionării en-gross a acestor produse, cei în cauză recurg la „renaturarea” lor ilicită (prin filtrări succesive şi alte procedee empirice) şi comercializarea clandestină a alcoolului etilic astfel (re)obţinut sub formă de băuturi alcoolice, bugetul de stat fiind prejudiciat în urma sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale cu titlul de accize.

    În urma cercetărilor efectuate au fost identificate nucleele infracţionale aflate în diverse zone ale ţării care s-au aprovizionat, de la grupul de firme utilizat de membrii grupului infracţional din municipiul Brăila, cu importante cantităţi de alcool medicinal, pe care ulterior le-au supus procedeelor de „renaturare”.

    Procurorii DIICOT – ST Galați au identificat astfel de nuclee infracţionale, ce acţionează, în mod conjugat, în vederea obţinerii de alcool etilic, prin filtrarea alcoolului medicinal, în următoarele judeţe ale ţării:

    1.    Tulcea şi Constanţa (grup infracţional condus de numiţii S.T. şi S.D.),

    2.    Braşov (grup infracţional condus de numitul V.M.G.),

    3.    Covasna (grup infracţional condus de numitul K.F.G.),

    4.    Harghita (grup infracţional condus de numitul C.I.C.),

    5.    Mureş (grup condus de numitul C.M.T.).

    De asemenea, membrii grupului infracţional din municipiul Brăila au interacţionat, pe linie infracţională, cu o altă grupare constituită pe raza judeţului Maramureş (condusă de numitul P.I.V.). Această colaborare cu ramura infracţională din judeţul Maramureş a început în momentul în care Direcţia Generală a Vămilor a retras autorizaţia de producţie a alcoolului etilic emisă pentru societatea producătoare de alcool din municipiul Brăila.

    Astfel, alcoolul sanitar produs de SC Marex SA Brăila a fost livrat prin intermediul SC Stejar Prodimpex SRL Bucureşti, SC Larlexmar SRL Brăila şi Vidiavi Company SA Brăila către nucleele infracţionale enumerate mai sus – fie în mod direct, fie prin intermediul unor societăţi comerciale de „tip fantomă”, ori prin intermediul unor retaileri – alcool sanitar în cantități mari, care apoi a fost filtrat de membrii grupurilor infracţionale „beneficiare”, fiind obţinut astfel alcool etilic, care a fost valorificat de aceste din urmă grupuri infracţionale către diferite persoane. Cumpărătorii alcoolului etilic obţinut prin filtrarea alcoolului sanitar, produs de SC Marex SA Brăila şi valorificat prin intermediul societăţilor intermediare, a fost utilizat prin înglobarea în diferite băuturi alcoolice care au fost puse în vânzare către populaţie.

    Totodată a fost identificat şi un mecanism de spălare a banilor ce constă în preluarea şi transferul activelor societăţilor comerciale implicate în activităţile de evaziune fiscală de către un grup infracţional organizat, în scopul asigurării foloaselor materiale obţinute în mod ilicit.

    Prejudiciul calculat până la acest moment procesul este de peste 5.000.000 euro.

    La activităţi participă lucrători din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, precum şi lucrători din structurile teritoriale de combatere a criminalităţii organizate, respectiv B.C.C.O. Constanţa, B.C.C.O. Bacău, B.C.C.O. Braşov, B.C.C.O. Mureş și B.C.C.O. Cluj. Aceştia sunt sprijiniţi de lucrători din cadrul inspectoratelor judeţene de poliţie şi de lucrători ai Jandarmeriei Române.

    Instrumentarea cauzei s-a realizat cu sprijinul tehnic şi informativ al Serviciului Român de Informaţii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă