19.8 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialUn nou dosar penal loveşte la vârful Ministerului Educaţiei

Un nou dosar penal loveşte la vârful Ministerului Educaţiei

UPDATE

Perchezițiile DNA de la Ministerul Educației au fost demarate în urma unui denunț potrivit căruia peste 18 milioane de lei din proiecte  POSDRU, destinate, între altele,  elevilor rromi,au fost cheltuite fără a se face nimic concret Din echipa de management a proiectelor, vizată de procurorii anticorupție, au făcut parte Bruss Rodica, Florin Fleican, Dobrican Andrea, Popescu Liviu Ionuţ, Fache Florentina, Vlădăreanu Raluca, Economu Rosemarie, Onaca Adrian Alin, Amarandei Mirabela, Roşca Ingrid Magda, Cristian Rodica, spun surse judiciare. Există, de asemenea indicii cu privire la implicarea secretarului general al Ministerului Educației, Ispas Gabriel Liviu.

Surse bine informate susțin că există indicii potrivit cărora s-a depus doar o singură cerere de rambursare. De asemenea, că nu există documente justificative pentru cheltuielile efectuate și pentru cererea de rambursare făcută. În plus, doi funcționari din minister au vrut să fure laptopurile pentru a modifica datele.
Asupra expertului Pașa Policov, care trebuia să valideze corectitudinea derulării proiectelor, s-au făcut presiuni pentru a modifica actele, spun sursele României Libere.

_ _ _

CITEŞTE ŞI  Un nou dosar penal loveşte la vârful Ministerului Educaţiei

Perchezițiile DNA de la Ministerul Educației de ieri au adus în atenția opiniei publice fraudarea a cel puțin 18 milioane de lei, din care 15,92 de milioane fonduri europene nerambursabile, bani destinați unui program POSDRU pentru educarea copiilor din comunitățile rrome și prevenirea părăsirii școlii. Însă, în atenția procurorilor ar fi mai multe astfel de programe.

În timpul perchezițiilor, funcționari din minister ar fi încercat să scoată din sediul ministerului și să ascundă două laptopuri în portbagajul unei mașini. Scopul ar fi fost tentativa de a completa/modifica datele folosite pentru decontarea cheltuielilor. Procurorii ar avea indicii că nu ar exista documente justificatoare pentru cheltuielile făcute și pentru decontarea acestor cheltuieli.

Fraudele s-ar produs între anii 2008-2010, spun  surse judiciare. În 2008, cel care a semnat demararea proiectelor a fost Remus Pricopie, actualul ministru al Educației; în 2009 responsabilitatea i-ar fi revenit fostului ministru Ecaterina Andronescu, iar în 2010- lui Daniel Funeriu.

Perchezițiile DNA  au vizat încăperile Unității de Management al Proiectelor cu Finanțare externă și în birourile Organismului Intermediar- Centrul Național de Dezvoltare a învățământului Profesional și Tehnic din municipiul București.

DNA ar viza direct conducerea și funcționari de la aceste unități de management, subordonate direct ministrului Educației, potrivit unei hotărâri de guvern din ianuarie 2009.

 Membri conducerii unițăților de management au fost nominalizați prima dată în 2009 de către fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, după cum impunea hotărârea de guvern.

 Astfel, potrivit hotărârii de guvern din ianuarie 2009, “(5) Structura organizatorică, numărul de posturi şi regulamentul de organizare şi funcţionare ale unităţilor de management se stabilesc prin ordin al ministrului educaţiei, cercetării şi inovării; (6) Ministrul Educaţiei, Cercetării şi Inovării numeşte personalul unităţilor de management, în condiţiile legii, şi stabileşte competenţele directorului”.

Potrivit paginii de Internet al Ministerului Educației, din conducere ar fi făcut parte Ella Ștefan ( director), Dorina Dumitra Zlota ( șef serviciu selecție și contractare), Adina Maria Colțescu ( șef serviciu verificare proiecte finanțate) Mihaela Vizitiu ( șef serviciu managementul Calității) , Valentin Dinu ( consilier juridic –constatare nereguli).

Funcțiile deținute în aceste unități de management au crescut averea consilierilor superiori-directori.

Spre exemplu, Ella Ștefan, (consilier superior IO-POSDRU), in declarația de avere din 2009 avea două apartamente în București, o casă de 500 mp în Costinești , o mașină , mai multe terenuri și un cont bancar de 50.000 lei, iar în 2014 si-a mai adăugat la avere o casă în București de 127 mp, iar conturile bancare s-au mărit cu peste 450.000 lei. DNA nu a confirmat că s-a început urmărirea penală față de aceste persoane.

Ce proiecte au fost fraudate

Proiectele suspectate a fi fost fraudate  ar fi  „Toţi la grădiniţă, toţi în clasa I. Programe integrate pentru creşterea accesului la educaţie şi a nivelului educaţional al copiilor din comunităţi defavorizate, cu precădere romi, în anul 2008 -2009”; Axa prioritară 2 – „Învățare pe tot parcursul vieţii”; DMI 2.2 – „Prevenirea şi corectarea părăsirii timpurii a şcolii”. De asemenea, anchetatorii ar fi fost interesați și de Direcția Generală de învățământ în Limbile Minorităților.

Procurorii au refuzat să dea publicității detalii despre cei implicați în fraude. Se știe doar că s-a început urmărirea penală “in rem” ( pentru fapte). S-au vehiculat mai multe nume de suspecți de la foștii miniștri Ecaterina Andronescu și Daniel Funeriu,  la responsabilii de proiect ca Ella Ștefan, Rodica Bruss, Andreea Dobrican, Ingrid Roșca, Liviu Popescu, Raluca Vlădăreanu, Rosemarie Economu, Adrian Onaca, Mirabele Amarandei.

De asemenea, că între suspecți ar figura și Gabriel Ispas, secretarul general al ministerului.

Contactat telefonic, Gabriel Ispas a declarat pentru România Liberă că el nu este implicat în aceste proiecte și, în concluzie, nu ar putea fi suspectat de DNA.

 

Cele mai citite

Negociatorii Hamas sunt la Cairo pentru un armistițiu. Acolo se află și directorul CIA

Negociatori ai Hamas au mers la Cairo pentru discuții privind încetarea focului în Fâșia Gaza. Directorul CIA a ajuns și el la Cairo, relatează...

VIDEO. Marco Reus părăsește echipa unde a petrecut 12 ani

Marco Reus, în vârstă de 34 de ani, se pregătește să părăsească Borussia Dortmund la finalul acestui sezon, după o colaborare de 12 ani...

METEO. Mai multe județe afectate de vânt puternic

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben pentru intensificări ale vântului, valabilă în următoarele ore, pentru nouă județe și Municipiul...
Ultima oră
Pe aceeași temă