0.4 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialOpoziţia italiană îl acuză pe Silvio Berlusconi că a pus ţara sub...

Opoziţia italiană îl acuză pe Silvio Berlusconi că a pus ţara sub „tutelă”

O „scrisoare secretă” trimisă de BCE lui Silvio Berlusconi, prin care îşi dictează condiţiile, în schimbul susţinerii datoriei italiene, provoca o polemică în Italia, opoziţia acuzându-l pe „Il Cavaliere” că a plasat ţara sub „tutela” puterilor străine, relatează Mediafax.

Scrisoarea, dezvăluită luni de Corriere della Sera, prezintă o listă de măsuri (liberalizarea, privatizarea societăţilor municipale care gestionează gunoaie, transport sau distribuţie de electricitate şi reforma pieţei muncii) pe care Guvernul trebuie să le adopte „cât mai repede” posibil, în schimbul susţinerii de către Banca Centrală Europeană (BCE) a datoriei italiene.

Potrivit cotidianului, scrisoarea, semnată de guvernatorul Jean-Claude Trichet şi succesorul său desemnat, Mario Draghi, îi sugerează lui Berlusconi inclusiv instrumentele legislative pe care să le utilizeze, şi anume decrete guvernamentale, mai degrabă decât proiecte de lege, al căror vot, în Parlament, este mai lung.

Opoziţia de stânga a cerut Guvernului clarificări.

„Ce ne cer cu adevărat BCE şi instituţiile internaţionale? Un Guvern neputincios, total discreditat şi, de-acum, sub tutelă, trebuie să spună cel puţin care este situaţia reală”, a declarat, pentru presă, liderul Partidului Democrat (PD, de stânga), Pierluigi Bersani.

Fostul comisar european Mario Monti, personalitate apreciată în egală măsură de stânga şi dreapta, a deschis seria criticilor, duminică, apreciind, într-un editorial, publicat în Corriere della Sera, că Italia este condusă de un „podestat străin”.

În opinia acestui economist, Italia şi-a pierdut „demnitatea”, clasa sa politică este „decăzută”, „timpul pierdut” cu subestimarea problemelor se traduce printr-un program de austeritate sever, iar creşterea va fi „penalizată”, pentru că „hotărârile impuse de pieţe şi Europa vor face ca stabilitatea să prevaleze asupra creşterii”.

După o săptămână de scădere a Bursei din Milano şi de creştere a ratei obligaţiunilor, Guvernul a anunţat, în mod surprinzător, o anticipare a echilibrului bugetar până în 2013, în loc de 2014.

Miercuri, Executivul urmează să aibă întâlniri cu partenerii sociali, iar noile măsuri de austeritate vor fi prezentate joi, în faţa Parlamentului, care, în mod excepţional, nu va intra în vacanţă în luna august.

În opinia lui Guido Compagna, editorialist politic al site-ului de infromaţii economice Firstonline.info, declaraţia franco-germană de duminică şi anunţurile de susţinere din partea BCE dovedesc că „Guvernul italian a fost, de facto, pus sub tutela celor care contează în Europa”.

Silvio Berlusconi acceptă această situaţie „fără tragere de inimă, pentru că vede în ea singura posibilitate ca Guvernul său să dureze, dacă se poate, până la sfârşitul legislaturii”, potrivit acestui expert.

În plan politic, Berlusconi nu reuşeşte să îşi revină după cele două înfrângeri succesive suferite înaintea verii, în alegerile municipale şi la referendumuri, dar şi din cauza scandalurilor de corupţie, care îi afectează majoritatea.

„Nu este nicio punere sub tutelă a Italiei”, care se „supune doar (…) unui context economic şi financiar foarte dificil”, a declarat luni Fabrizio Cicchitto, liderul grupului deputaţilor PdL, partidul lui Berlusconi.

Umberto Bossi, liderul Ligii Nordului şi aliatul-cheie al lui Berlusconi, a apreciat ca „pozitiv” faptul că Italia este „condiţionată de Europa şi BCE”, pentru că, „prea mult timp, ţara a trăit peste mijloacele sale”.

În opinia lui Carlo Maria Pinardi, profesor în cadrul prestigioasei Universităţi Bocconi, „Italia a avut mereu nevoie să ajungă pe malul prăpastiei pentru a acţiona”, iar „slăbiciunea Guvernului a contribuit la deteriorarea economică şi financiară a ţării, necesitând presiuni externe mai puternice”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă