30 C
București
vineri, 28 iunie 2024
AcasăSpecialOmul de afaceri Florin Măran, reţinut de DNA într-un dosar de evaziune...

Omul de afaceri Florin Măran, reţinut de DNA într-un dosar de evaziune fiscală

Omul de afaceri timişorean Florin Măran şi alte cinci persoane au fost reţinuţi, în noaptea de marţi spre miercuri, de procurorii DNA, pentru evaziune fiscală, spălare de bani și aderare la grup infracțional, în urma percheziţiilor din Bucureşti şi judeţele Timiș, Mehedinți, Olt, Argeș și Iași.

Mai multe persoane, între care şi omul de afaceri Florin Măran, au fost duse, marţi, la audieri, la sediul DNA Timişoara, în urma percheziţiilor din Bucureşti şi cinci judeţele, într-un caz de evaziune fiscală şi spălare de bani.

După mai multe ore de audieri, Florin Măran şi alte cinci persoane au fost reţinuţi pentru 24 de ore de procurorii anticorupţie, pentru evaziune fiscală, spălare de bani și aderare la grup infracțional organizat.

Cei șase urmează să fie prezentați, miercuri, instanței cu propunere de arestare preventivă.

Procurorii DNA Timişoara au făcut, marţi, 37 de percheziţii în București și în județele Timiș, Mehedinți, Olt, Argeș și Iași, într-un dosar penal de evaziune fiscală, spălare de bani și aderare la un grup infracțional organizat.

În județul Timiș perchezițiile au avut loc în mai multe localități din zona Lugoj și Făget, dar și la locuința omului de afaceri Florin Măran din localitatea Dumbrăvița, precum şi la firme deţinute de acesta. Florin Măran deține firmele Tehnocer și Dateco.

Potrivit unor surse judiciare, percheziţiile din Mehedinţi au avut loc în Strehaia, la persoane suspectate că ar fi falsificat facturi pentru oameni de afaceri.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor obținute de MEDIAFAX, în perioada 2010-2012, firma SC Tehnocer SRL, la care Florin Măran este asociat şi administrator, ar fi înregistrat facturi false emise de mai multe societăți comerciale cu sedii în Mehedinți, Iași, Botoșani şi Hunedoara, care cuprindeau date nereale privind livrarea de diferite bunuri și servicii. Acest fapt a determinat diminuarea profitului obținut de firmele lui Măran şi implicit a impozitului pe profit datorat statului, pe de o parte, iar pe de altă parte a fost mărită artificial TVA deductibilă.

O parte din aceste așa-zise tranzacții au fost înregistrate în documentele depuse de către firmele furnizoare la Administrația Financiară și "există indicii rezonabile potrivit cărora şi acestea sunt fictive, că s-au realizat doar pentru deducerea de TVA de către cumpărător şi că sumele ce fac obiectul acestor tranzacţii fictive au fost însuşite de reprezentanţii societăţilor implicate în aceste operaţiuni economice", se arăta în documentul citat.

Totodată, conform sursei citate, o parte din bani, reprezentând contravaloarea facturilor fictive, au fost plătiți din conturile firmei lui Florin Măran prin virament bancar către reprezentanții legali ai firmelor furnizoare, cu drept de semnătură în bancă. Aceștia, după ce ridicau banii, își însușeau o parte din sumă, iar restul o transferau fie direct, fie prin transfer bancar, furnizorilor de facturi falsificate.

În urma unei inspecții fiscale făcute de reprezentanții ANAF, s-a constatat că au avut astfel loc mai multe operațiuni comerciale frauduloase și a fost calculat un prejudiciu cauzat statului român de 14.724.026 de lei, din care 8.068.947 de lei – TVA şi 5.445.208 de lei – impozit pe profit.

Potrivit documentului citat, ulterior, un specialist din cadrul DNA a stabilit că, din prejudiciul cuprins în actul de verificare întocmit de ANAF, suma de 7.542.268,97 lei, din care TVA de 5.167.814,78 lei şi impozit pe profit de 2.374.454,19 lei, reprezintă prejudiciul cauzat bugetului statului prin evaziune fiscală, prin facturile falsificate. Totodată, reprezentantul DNA a stabilit că operațiunile frauduloase ar fi fost făcute doar cu o parte din firmele pe care ANAF le-a găsit implicate în acest caz.

Cele mai citite

Cacealmaua loviturii de stat din Bolivia

După ce trupele militare ale generalului Juan José Zúñiga au luat cu asaltMurillo din La Paz, iar un tanc a intrat în Palatul prezidențial,...

Primul Consiliu UE după alegeri: Agenda strategică, locuri de muncă de top și Zelensky, pe masa discuțiilor

Liderii UE s-au adunat la Bruxelles joi și vineri pentru primul summit după scrutinul de alegeri în care să numească oficiali de rang înalt...

Anchetă: câți copii consumă droguri și tutun – date

Trei din 10 copii știu pe cineva care a consumat substanțe psihoactive / droguri, în general din proximitate; Aproape unu din trei adolescenți afirmă că...
Ultima oră
Pe aceeași temă