5.1 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialO firmă din FRANŢA vinde binocluri la SRI. Ce SCANDAL a produs...

O firmă din FRANŢA vinde binocluri la SRI. Ce SCANDAL a produs licitaţia

Institutul de Tehnologii Avansate, subordonat Serviciului Român de Informaţii, este suspectat că a organizat o „licitaţie cu dedicaţie”, care a favorizat o firmă din Franţa.

Potrivit unui anunţ postat pe Internet, Institutul de Tehnologii Avansate a cumpărat prin licitaţie opt kituri (seturi) de binocluri.

În caietul de sarcini elaborat de ITA, produsele sunt denumite „echipamente pentru observare binoculară în câmpul tactic, model JIM-LR sau echivalent”.

Valoarea estimată a celor opt seturi de binocluri era de 1,840,000 de lei, dar valoarea finală, stabilită în urma licitaţiei, a urcat la 2,005,600 de lei.

Citeşte şi: Compania Oracle va oferi licenţa PULA. Ce beneficii vor avea utilizatorii

La licitaţie a trimis ofertă o singură firmă, denumită RSI ELECTRO S.R.L., cu sediul în Bucureşti, care, în final, a fost declarată câştigătoare a licitaţiei.

Dar înainte de închiderea licitaţiei, o altă firmă a trimis o notificare către viitorul cumpărător, ITA. Notificarea reclama faptul că datele tehnice ale binoclurilor solicitate de ITA, impuse prin caietul de sarcini al licitaţiei, sunt identice cu ale unor produse fabricate de o singură firmă, cu sediul central în Franţa.

“Prin însăşi detaliile tehnice incluse în Specificaţia Tehnică a produsului, sunt exprimate foarte clar cerinţele constructive şi funcţionale ale binoclului ce face obiectul achiziţiei, producătorii de astfel de dispozitive fiind în măsură să identifice foarte uşor despre ce tip de dispozitiv este vorba. Mai mult, cerinţele funcţionale sunt exact cele ale dispozitivului JIM LR al firmei elveţiene Vectronix, parte a grupului Sagem din Franţa”, subliniază notificarea adresată ITA.

Citeşte şi: Exclusiv RL: Ce dotări MINIME de siguranţă NU avea PLANORUL dispărut în munţi

În notificarea adresată ITA, firma nemulţumită de caietul de sarcini precizează că “după o activitate de cercetare de piaţă de aprox.3 săptămâni, în urma căreia au fost interogate aprox. 30 de firme de profil din UE, Statele Unite, Canada, China şi Orientul Mijlociu, am primit două oferte de produse „similare”. Însă nicio firmă nu a putut confirma existenţa în portofoliul de produse proprii a unui dispozitiv exact ca în specificaţia tehnică din Documentaţia de Atribuire, indicându-se de către unii producători chiar faptul că specificaţia tehnică este în fapt o reproducere a celei aparţinând firmei Vectronix”.

Interesant este faptul că ITA a dat dovadă de transparenţă, publicând pe Internet atât contestaţia pe care a primit-o (din care am citat mai sus), cât şi răspunsul pe care l-a trimis la această contestaţie.

“Raportat la atribuţiile specifice Serviciului Român de Informaţii, considerăm că doar tipul de produs având specificaţiile prevăzute în caietul de sarcini poate servi activităţii de securitate naţională”, răspunde ITA.

Răspunsul ITA, trimis la data de 15 iunie 2015, este intitulat „Clarificare binocluri” şi poartă semnătura “Director, dr. ing. Sorin Chiţu”.

Citeşte şi: FOTO. Armata a lansat prima DRONĂ subacvatică de construcţie românească

Ulterior, la data de 17 august 2015, ITA a anunţat pe Internet că licitaţia s-a finalizat, fiind declarată câştigătoare singura ofertă primită. Oferta câştigătoare a fost aceea a firmei RSI ELECTRO S.R.L.

SAGEM a cumpărat „consultanţă pentru piaţa română”

Pe Internet, site-ul acestei firme include şi o rubrică intitulată “Referinţe”, unde apar numele unor companii care au avut contracte cu RSI ELECTRO.

Ultimul pe lista de referinţe este un client denumit „SAGEM-Security & Defence-Franţa”. Acestui client, firma RSI ELECTRO i-a oferit, în anul 2007, “Consultanţă comercială pentru piaţa română şi Asistenţă tehnică pentru puneri în funcţiune şi montaj echipamente”.

Iar în anul 2015, RSI ELECTRO a câştigat licitaţia prin care vinde către ITA produse ale firmei elveţiene Vectronix, parte a grupului SAGEM din Franţa.

Citeşte şi: Ce făcea OSAMA Ben Laden înainte să devină DUŞMANUL Occidentului. A fost DESCIFRATĂ colecţia de înregistrări audio Al Qaida

 

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Guvernul Ciolacu nou învestit a dat prima OUG. Ce măsuri prevede la nivelul administraţiei publice centrale

Guvernul a aprobat, în şedinţa de luni seara, Ordonanţa de urgenţă privind stabilirea unor măsuri la nivelul administraţiei publice centrale, care transpune în legislaţie...

Familia Regală petrece Crăciunul în mijlocul românilor la Săvârșin

Majestatea Sa Margareta a oferit, ca în fiecare an, daruri de Crăciun săvârșinenilor aflați în nevoie sau în suferință. Majestatea Sa a fost...

Aterizare de urgență a unui avion al companiei Swiss ce zbura de la București la Zurich. Fumul a ajuns în cabină

Un avion al companiei aeriene elveţiene Swiss, care zbura între Bucureşti şi Zurich, a fost nevoit să aterizeze de urgenţă luni la Graz, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă