Specialiştii Centrului de Cercetare Ştiinţifică pentru Forţele Navale, cu sediul la Constanţa, au trimit în mare primul robot subacvatic proiectat şi construit în România.
Robotul a fost realizat în cadrul proiectului denumit „Sistem pentru detecţia, clasificarea şi identificarea factorilor subacvatici locali generatori de riscuri de securitate – SECRIS”.
Centrul de la Constanţa face parte din Agenţia de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare (ACTTM), subordonată Departamentului pentru Armamente al Ministerului Apărării Naţionale..
Specialiştii români au conceput robotul drept o platformă subacvatică autonomă şi i-au prezentat calităţile într-o demonstraţie care a avut loc în Portul Militar Mangalia.
Robotul românesc este telecomandat de un operator uman, prin intermediul unei console. Comenzile se transmit pe frecvenţa de 900 MHz. Robotul are în plus la bord un sistem GPS, care îi permite să se orienteze, precum şi o cameră video.
Pe plan internaţional, aceste vehicule sunt denumite AUV (Autonomous Underwater Vehicle).
Primul AUV românesc va putea realiza studii si inspectii hidrografice, localizarea si cartografierea zonelor cu epave, monitorizarea unor zone marine protejate, operatiuni de căutare si salvare, precum şi experimentarea de senzori subacvatici.
Ca utilizare pur militară, robotul va servi la simularea prezenţei unui submarin, în cadrul unor misiuni de antrenament pentru lupta antisubmarin.
În statele occidentale, asemenea vehicule fără echipaj uman sunt proiectate şi pentru a realiza misiuni de atac sub nivelul mării.
Citeşte şi: VIDEO. SUA au lansat cea mai UCIGĂTOARE armă din adâncuri. Vezi caracteristicile