2 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSpecialFOTO. Armata a lansat prima DRONĂ subacvatică de construcţie românească

FOTO. Armata a lansat prima DRONĂ subacvatică de construcţie românească

Specialiştii Centrului de Cercetare Ştiinţifică pentru Forţele Navale, cu sediul la Constanţa, au trimit  în mare primul robot subacvatic proiectat şi construit în România.

Robotul a fost realizat în cadrul proiectului denumit „Sistem pentru detecţia, clasificarea şi identificarea factorilor subacvatici locali generatori de riscuri de securitate – SECRIS”.

Centrul de la Constanţa face parte din Agenţia de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare (ACTTM), subordonată Departamentului pentru Armamente al Ministerului Apărării Naţionale..

Specialiştii români au conceput robotul drept o platformă subacvatică autonomă şi i-au prezentat calităţile într-o demonstraţie care a avut loc în Portul Militar Mangalia.

Robotul românesc este telecomandat de un operator uman, prin intermediul unei console. Comenzile se transmit pe frecvenţa de 900 MHz. Robotul are în plus la bord un sistem GPS, care îi permite să se orienteze, precum şi o cameră video.

Pe plan internaţional, aceste vehicule sunt denumite AUV  (Autonomous Underwater Vehicle).

Citeşte şi:  FOTO. Cea mai puternică ARMĂ din istorie, avionul F-35, e gata de LUPTĂ.  Cine îl va folosi

Primul AUV românesc va putea realiza studii si inspectii hidrografice, localizarea si cartografierea zonelor cu epave,  monitorizarea unor zone marine protejate,  operatiuni de căutare si salvare, precum şi experimentarea de senzori subacvatici.

Ca utilizare pur militară, robotul va servi la simularea prezenţei unui submarin, în cadrul unor misiuni de antrenament pentru lupta antisubmarin.

În statele occidentale, asemenea vehicule fără echipaj uman sunt proiectate şi pentru a realiza misiuni de atac sub nivelul mării.

Citeşte şi:  VIDEO. SUA au lansat cea mai UCIGĂTOARE armă din adâncuri. Vezi caracteristicile

 

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

FIFA menține sancțiunile! Rusia exclusă de la tragerea la sorți pentru Mondialul din 2026

Naționala Rusiei nu va participa la preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2026, după ce FIFA a decis să prelungească interdicția aplicată în urma invaziei...

Xi Jinping i-a solicitat lui Olaf Scholz să rezolve problema tarifelor impuse de UE asupra vehiculelor electrice din China

Președintele Chinei, Xi Jinping, a solicitat marți sprijinul cancelarului german Olaf Scholz pentru a rezolva problema tarifelor impuse de Uniunea Europeană asupra vehiculelor electrice...

Pariul lui Musk pe realegerea lui Trump, posibil cea mai de succes poziționare politică din istoria pieței de capital a SUA. Evoluția Tesla, un...

Acțiunile Tesla pot fi văzute și ca un simbol accesibil și cuantificabil al pariului îndrăzneț și câștigător al lui Elon Musk în favoarea realegerii...
Ultima oră
Pe aceeași temă