12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialO fetiță de doar 11 ani, din Moldova, a murit la săniuș,...

O fetiță de doar 11 ani, din Moldova, a murit la săniuș, dar a salvat viața altor cinci persoane

O fetiță de doar 11 ani a avut parte de un sfârșit tragic după ce s-a lovit la cap, la săniuș. Fetița nu a acuzat dureri, așa că părinții Ei nu au dus-o la medic. Dar când durerile au început, deja era prea târziu: fetița a intrat în moarte cerebrală. Jurnaliștii de la Ziarul de Iași susțin că ea a devenit donator de organe, părinții săi fiind de acord să salveze viața altor cinci persoane.

Copila din comuna vasluiană Puiești a fost declarată în moarte cerebrală după ce a suferit complicații severe în urma unui banal accident petrecut la săniuș. O echipă de medici din Iași și din București au prelevat miercuri, în cadrul Centrului Regional de Transplant Iași (CRT), ficatul, rinichii și corneea copitel. Doi pacienți de pe listele de așteptare au fost deja transplantați la Iași, primind organele prelevate.

„De la copilul de 11 ani de la care s-au prelevat rinichii, ficatul şi cornee. Cornee a rămas la Iaşi, pentru transplant în clinica de oftalmologie, un rinichi a fost trimis la «Spitalul Parhon», unde s-a făcut transplantul în cursul zilei de ieri, ficatul şi celălalt rinichi au fost trimise la Bucureşti, pentru că noi nu avem pe lista de aşteptare, la transplantul hepatic, un pacient atât de mic. A fost o intervenţie complexă, cu chirurgi ieşeni şi bucureşteni, cu anestezist de la Spitalul «Sfânta Maria»“, a arătat dr. Raluca Neagu, medic coordonator al CRT.

Fetiţa de la care s-au prelevat organele a ajuns la Iaşi sâmbătă seara, pe 21 ianuarie. Copila a fost transferată de la Spitalul din Bârlad la Spitalul de Neurochirurgie Iaşi, cu un traumatism cranian sever. În timpul zilei minora a intrat cu sania într-un stâlp de electricitate, dar, nesimţindu-se rău, nu a fost adusă de familie la spital. Abia seara, când copila a început să acuze dureri mari, familia a solicitat ambulanţa. Din nefericire, miercuri fetiţa a fost declarată în moarte cerebrală, părinţii acceptând să-i doneze organele. Prelevarea de organe a avut loc la Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi.

Potrivit coordonatoarei CRT, a mai fost identificat un potențial donator minor, un minor de 15 ani din Bacău. Familia sa a acceptat să-i doneze organele, dar o echipă medicală nu a ajuns la timp la spital, pentru prelevare.

 

 

Cele mai citite

Președintele clubului Rapid, Daniel Niculae, urmărit penal! Acuzațiile care i se aduc

Preşedintele clubului Rapid, Daniel Niculae, a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru că l-a plătit şi ajutat...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă