Una din cele mai temute afectiuni ale ficatului, hepatita B, va reprezenta in urmatorii ani o amenintare pentru Europa din cauza cresterii numarului de imbolnaviri. Se estimeaza ca anual un milion de persoane sunt infectate cu virusul hepatitic B.
Prof. dr. Mihai Voiculescu, presedintele Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului, a declarat ca in Romania nu sunt studii epidemiologice, dar se estimeaza ca prevalenta hepatitei de tip B este de 6- 7%, iar a celei de tip C – de aproximativ 6%, fata de 8-12% cat era in urma cu cativa ani. Specialistul a subliniat ca scaderea numarului de imbolnaviri in cazul hepatitei de tip B se datoreaza programului de vaccinare. Prof. dr. Mihai Voiculescu a declarat ca ar trebui sa mai treaca 20 de ani pana cand numarul persoanelor afectate de cancer hepatic va inregistra o scadere. Presedintele ARSF a explicat ca dintre cei afectati de virusul hepatitic C 80% se cronicizeaza, iar dintre cei infectati cu virus B – doar 6%. Pe de alta parte, foarte putine persoane sunt diagnosticate cu aceste boli (care evolueaza uneori fara simptomatologie specifica) si mult mai putine beneficiaza de tratament adecvat din cauza finantarii insuficiente.
Prof. dr. Mihai Voiculescu atrage atentia ca patru din cinci imbolnaviri sunt asimptomatice. O cincime imbraca aspecte inselatoare, "mimand" boli ale cailor biliare sau ale stomacului. Nu in multe cazuri apar icterul (ingalbenirea tegumentelor si ochilor), urina inchisa la culoare sau scaune decolorate. Cel mai frecvent simptom este starea de oboseala (astenie fizica), in mod eronat acesta fiind atribuit altor factori. Prof. dr. Mihai Voiculescu a mai spus ca nu pot fi tratati toti pacientii, "acest lucru nefiind posibil nicaieri in lume din cauza costurilor foarte mari". Tratamentul pentru un pacient cu virusul B costa 450 de euro pe luna. In prezent, in Romania exista ghiduri de tratament adaptate celor europene, la a caror elaborare au contribuit si membrii Societatii de Gastroenterologie si ai Asociatiei pentru Studiul Ficatului.
Din cauza pericolului ce-l reprezinta in lume, hepatita cronica B va fi unul dintre subiectele fierbinti care vor fi dezbatute cu prioritate la al 18-lea Congres National de Hepatologie de la Bucuresti (19-20 septembrie) si primul congres balcanic in acest domeniu. Alaturi de medicii romani, in Capitala se vor afla si personalitati recunoscute in domeniul hepatologiei, cum sunt prof. Alfredo Alberti (Italia), prof. Cihan Yurdaydin (Turcia) si Harry Janssen (Olanda), dar si din SUA, Canada, Franta, Grecia etc. Acestia vor aborda, pe parcursul a trei zile, teme vizand incidenta hepatitei cronice B in Europa, impactul afectiunii asupra calitatii vietii pacientilor si imbunatatirea optiunilor terapeutice.
Orice persoana trebuie sa-si verifice ALT (n.r. – transaminazele), analiza care in faza acuta a bolii creste de 5-10 ori, iar in faza cronica creste de 1,5-2 ori. Uneori, si nu rar, este chiar normala. Este vorba de hepatita cronica cu transaminaze normale.