1.1 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialMotivare CAB: De ce i-au diminuat judecătorii pedeapsa fostului baron de Argeș,...

Motivare CAB: De ce i-au diminuat judecătorii pedeapsa fostului baron de Argeș, Constantin Nicolescu

Curtea de Apel București motivează decizia de a-i aplica o pedeapsă mai mică fostului președinte al Consiliului Județean Argeș, Constantin Nicolaescu, prin vârsta și starea de sănătate a acestuia. El a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare, într-un dosar privind ilegalități comise cu ocazia construirii unui pod, informează Agerpres.

Aceleași criterii au fost avute în vedere de judecători și în cazul lui Grigore Dobre, o altă persoană condamnată în dosar.

„Cu privire la inculpații Nicolescu Constantin și Dobre Grigore, Curtea constată că aceștia se află deja în executarea unor pedepse privative de libertate, pentru fapte similare, astfel că este exclusă aplicarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere. De asemenea, executarea pedepselor se impune a avea loc în regim de detenție și având în vedere gradul de contribuție al inculpaților la săvârșirea faptei, urmările produse și scopul urmărit. Singurul aspect favorabil în privința celor doi inculpați îl constituie vârsta și starea de sănătate, motiv pentru care pedepsele ce vor fi aplicate vor fi într-un cuantum îndreptat spre minimul special", se arată în motivare Curții de Apel București.


 

În 5 mai 2017, Curtea de Apel București l-a condamnat pe Constantin Nicolescu la opt ani de închisoare, într-un dosar de corupție trimis spre rejudecare de Înalta Curte de Casație și Justiție.

„În baza art. 33, 34 lit. b Cp 1969, contopește pedepsele aplicate prin prezenta și pedepsele aplicate prin sentința penală nr. 453/28.05.2013, pronunțată de Tribunalul București — Secția a II Penală în dosarul nr. 2541/109/2011, definitivă prin decizia penală nr. 176A/05.02.2015, pronunțată de Curtea de Apel București — Secția I Penală, inculpatul urmând a executa pedeapsa cea mai grea, respectiv 6 ani închisoare, sporită cu 2 ani, în final inculpatul Nicolescu Constantin execută pedeapsa rezultantă de 8 ani închisoare și 5 ani interzicerea exercitării drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a, b și c Cp 1969 (lit c — dreptul de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public)", informează sursa citată.

În același dosar, au fost condamnați Iuliana Mioara Pintilie — trei ani de închisoare cu suspendare, Grigore Dobre — cinci ani de închisoare, Aurelia Mirela Florescu — trei ani cu suspendare, Sabina Elena Bocioacă — trei ani cu suspendare, Codruța Lavinia Mercea — patru ani și cinci luni de închisoare, Mihail Gabriel Nicoară — patru ani și cinci luni de închisoare și Ecaterina Pletoiu — șase luni cu suspendare. Inculpații Ionel Didea, Olga Stancu și Cristina Dobre au fost achitați de judecători.

Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la ÎCCJ.

Tribunalul Argeș a dispus, pe 29 mai 2017, punerea în libertate a fostului președinte al CJ Argeș, aflat în detenție din anul 2015 în urma unei condamnări pentru fapte de corupție. El solicitase liberarea condiționată după executarea unei treimi din pedeapsă, legea permițând acest lucru în cazul persoanelor de peste 60 de ani. Constantin Nicolescu a fost încarcerat la Penitenciarul Colibași pe 5 februarie 2015, după ce a fost condamnat definitiv la șapte ani și opt luni de închisoare cu executare într-un dosar privind, printre altele, fraude cu fonduri europene. El a primit atunci și o pedeapsă complementară de interzicere a unor drepturi, pe o perioadă de cinci ani.

Cele mai citite

Răzvan Marin, aproape de despărțirea de Cagliari! Dorit în Bundesliga și Anglia

Răzvan Marin, unul dintre cei mai importanți jucători ai naționalei României în 2024, se pregătește de o mutare importantă. Mijlocașul, aflat sub contract cu...

Begu – Ruse, derby 100% românesc la Australian Open! Inteligența artificială preconizează o favorită clară

Irina Begu și Gabriela Ruse se vor confrunta într-un duel 100% românesc în primul tur al Australian Open 2025. Analizată de inteligența artificială, partida...

Riscul de apariție a demenței în rândul populației din Statele Unite este într-o continuă creștere

Riscul de apariție a demenței în rândul populației din Statele Unite este într-o continuă creștere, pe măsură ce populația îmbătrânește, iar estimările sugerează că...
Ultima oră
Pe aceeași temă