15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialMoldova, mustrata aspru de la Bucuresti

Moldova, mustrata aspru de la Bucuresti

Romania cere incetarea abuzurilor de la frontiera cu Republica Moldova. Ministrul Cristian Diaconescu a exprimat dezamagirea Bucurestiului fata de incalcarea de catre Chisinau a acordurilor cu Uniunea Europeana.

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a explicat ca potrivit tuturor acordurilor semnate de autoritatile de la Chisinau atat cu Romania, cat si cu Uniunea Europeana, cetatenii romani nu au nevoie decat de pasaport ca sa calatoreasca in Republica Moldova. Orice alta solicitare este un abuz. Conform politiei de frontiera romane, in ultimele patru zile, aproape 300 de cetateni romani au fost intorsi de la punctele de trecere a frontierei cu Republica Moldova. Unora li s-a spus ca n-au invitatii, altora ca nu au bani suficienti, ca nu au asigurari medicale, ba chiar ca nu pot face dovada ca nu sunt infectati cu HIV.

Cristian Diaconescu spune ca Republica Moldova nu a raspuns notelor verbale si dialogului consular prin care Romania a cerut explicatii, astfel ca ministrul de Externe a decis sa ceara "public si oficial" celor de la Chisinau "incetarea abuzurilor contra cetatenilor romani". Au existat si cazuri in care cetateni romani au fost retinuti abuziv. Bucuresteanul George Simion era gazduit la Chisinau de catre Eugen Rusu, unul dintre membrii organizatiei "Noii Golani" din Basarabia. Joi seara, pe cand se intorceau la casa acestuia, au fost arestati de politisti in civil: "Politistii au sarit pe noi si tot ce ne-au spus a fost ca ne duc la Comisariatul Botanica pentru ca in zona a avut loc un jaf. Acolo am fost dusi in beci, in camera de arest. Ne-au luat telefoanele, banii si curelele, nu ne-au lasat sa telefonam nici familiilor, nici macar la ambasada. Timp de 12 ore nu ne-au lasat nici la toaleta, ca sa nu mai spun de un pahar cu apa! Este cumplit sa nu ti se spuna nimic legat de soarta ta, sa stai in intunericul comunismului si la propriu, si la figurat".

 

El a fost eliberat pana la urma si a ajuns in Romania vineri seara. Dar nu inainte de a asista la un proces demn de Kafka. Dusi in instanta fara avocat, George Simion si prietenul sau basarabean au aflat ca sunt acuzati de huliganism. Martorii, de origine turca si fara sa stie limba romana, au declarat in ruseste ca ar fi fost de fata cand cei doi tineri i-ar fi injurat pe politisti. Judecatorul a hotarat o amenda de 140 de lei moldovenesti, pe care George Simion o va contesta, fapt pentru care a si contactat un avocat. George Simion este cel de-al treilea cetatean roman expulzat in ultima saptamana. Prietenul sau Eugen Rusu a fost eliberat abia ieri. Pedeapsa lui pentru "huliganism" a fost de 48 de ore de inchisoare, mai drastica decat amenda colegului din Uniunea Europeana. Restrictiile de la frontiera si diverse alte gesturi antiromanesti coincid cu campania electorala tensionata pentru alegerile de la 5 aprilie, cu un puseu in jurul datei de 27 martie, cand se celebreaza Unirea Basarabiei cu Romania in 1918.

 

Bucurestiul a respins orice implicare in controversele electorale. Dar cum cele mai importante partide de opozitie au o orientare proromaneasca si proeuropeana, autoritatile moldovenesti lanseaza semnale contrare inclusiv pe spezele unor cetateni romani care au vrut sa ajunga in Basarabia in aceste zile. Cristian Diaconescu a avertizat ca "restrictiile privind libera circulatie denota lipsa unei reale angajari in parcursul european, sustinut energic de Romania". El a spus si ca observatorii OSCE la alegerile din 5 aprilie vor inregistra astfel de incidente in evaluarea procesului electoral. Pe de alta parte, Romania s-a delimitat clar de consecintele semnarii la Moscova, pe 18 martie, a unui  document de catre Voronin si Smirnov, sub patronajul Rusiei, in privinta negocierilor pentru Transnistria. "Singura formula agreata este cea de 5±2 convenita cu Uniunea Europeana", a declarat Cristian Diaconescu.

Cele mai citite

Comisia Europeană ajută Apple să se conformeze obligațiilor de interoperabilitate

Comisia Europeană a inițiat pe 19 septembrie două proceduri oficiale pentru a ajuta Apple să se conformeze obligațiilor de interoperabilitate prevăzute în Regulamentul privind...

Kevin de Bruyne s-a accidentat și e incert pentru derby-ul cu Arsenal!

Căpitanul lui Manchester City, Kevin De Bruyne, a suferit o nouă accidentare în meciul din Liga Campionilor contra lui Inter Milano, reluând un șir...

Aproximativ 6.000 de incidente de securitate zilnice la domeniile „.ro”. Digitalizarea și AI, esențiale pentru viitor

Aproximativ 6.000 de incidente de securitate cibernetică au loc zilnic la domeniile ".ro", a anunțat miercuri Victor Vevera, directorul general al Institutului Național de...
Ultima oră
Pe aceeași temă