17.8 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialMinistrul Muncii s-a speriat de protestul pensionarilor

Ministrul Muncii s-a speriat de protestul pensionarilor

De frica sa nu aiba pe constiinta vreun batran care sa se prapadeasca din cauza caldurii excesive de ieri, ministrul Muncii s-a intalnit de urgenta cu protestatarii.
Pentru prima data in 17 ani, pensionarii au reusit sa-si coordoneze actiunile de protest la Camera Deputatilor, Guvern, Ministerul Muncii, precum si in majoritatea prefecturilor din tara.

Prezenta a 100 de pensionari la Camera Deputatilor pentru a urmari modul de dezbatere a unui proiect legislativ ce prevede majorarea punctului de pensie de la 31 la 45% din salariul mediu brut pe tara a fost urmata de protestul din fata Guvernului, unde reprezentantii Federatiei Pensionarilor au depus un memoriu cu mai multe revendicari. Concomitent, la Brasov, Suceava, Galati, Botosani, Giurgiu, Vaslui, Slatina, Iasi, Giurgiu, Resita s.a., sute de varstnici au pichetat prefecturile pentru a protesta impotriva  umilintelor la care sunt supusi milioane de batrani, prin pensiile cele mai mici din tarile europene.

Acestia au huiduit autoritatile, le-au mai imbrancit, strigand "Hotii, hotii!", "Ne lasati sa murim", "Ne-ati mintit destul", "Pensii majorate, nu necazuri indexate".
Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, i-a invitat la sediul institutiei pe reprezentantii protestatarilor, pentru a discuta lista de revendicari, pe care o cunostea de saptamana trecuta. Demnitarul a declarat ca a parcurs, impreuna cu pensionarii, toate cerintele acestora, dar cea mai grea problema de rezolvat o considera majorarea punctului de pensie. Pacuraru a precizat ca o crestere a valorii punctului de pensi la 45 la suta din salariul mediu brut pe tara ar insemna un fond bugetar de doua miliarde de euro anual, cuantum imposibil de atins in anul 2008. In schimb, acesta a promis o majorare a pensiilor, in luna septembrie, de cinci procente, urmata de o alta majorare la sfarsitul anului, care insa nu poate fi precizata fara o analiza financiar-bugetara.
In schimb, vicepresedintele FNSPR, Preda Nedelcu, sustine ca pensionarii nu mai au timp sa astepte, din cauza varstelor inaintate, iar majorarea solicitata se poate realiza la prima rectificare bugetara. "Suntem tara cu cea mai mica pensie din UE – 108 euro media pensiei in Romania este departe de 350 de euro in Polonia, Cehia, Slovacia si Ungaria. Este o realitate, domnule ministru!", i-a replicat reprezentantul Federatiei Nationale a Pensionarilor ministrului Pacuraru.
Cele doua parti au stabilit o intalnire luni cu ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, pentru solutionarea revendicarilor legate de medicamentele compensate, efectuarea analizelor gratuite, precum si un raspuns din partea premierului.

» Barbat lesinat

La Brasov, 400 de pensionari au stat doua ore in fata Prefecturii, iar un barbat a lesinat din cauza caldurii si a fost transportat de urgenta la spital, unde si-a revenit. Prefectul de Vaslui, Corneliu Bichinet, a fost bruscat de cativa protestatari si s-a retras in spatele jandarmilor.

» Peste 5 milioane

In luna aprilie erau inregistrati la Casa Nationala de Pensii 5.585,1  mii pensionari –
cu o pensie medie de 327 lei, dintre care:
pensionari asigurari sociale de stat – 4.640,5 mii persoane,
pensia medie 365 lei; agricultori –944,6 mii, pensia medie 140 lei.

Cele mai citite

Minerii amenință cu proteste și declanșarea grevei generale din cauza legii pensiilor

Reprezentanții Federației Naționale Mine Energie intenționează să sesizeze Guvernul României cu privire la declanșarea unui conflict de muncă, care va fi urmat de acțiuni...

Euforie periculoasă: Ascensiunea drogurilor de petrecere

Noi substanțe psihoactive au fost introduse pe lista substanțelor interzise, anunță Agenția Națională Antidrog Agenția Națională Antidrog întreprinde măsuri de modificare a tabelelor anexe la...

MAE: Avertizare de călătorie pentru Ungaria

Restricţiile vor fi aplicate de autorităţile ungare pe fondul temerilor cu privire la creşterea semnificativă a debitului Dunării în zilele următoare În contextul inundaţiilor recente,...
Ultima oră
Pe aceeași temă