6.3 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSpecialMinisterul de Finanțe cere recuperarea prejudiciului 526 milioane de euro, în dosarul...

Ministerul de Finanțe cere recuperarea prejudiciului 526 milioane de euro, în dosarul Bechtel

Prejudiciul statului în dosarul prin care CNADNR a semnat, în 2003, un contract cu americanii de la Bechtel, este de 526 milioane de euro, potrivit unui raport al Ministerului de Finanțe, informează Digi24.

Potrivit surse citate, suma apare într-un raport al Ministerului de Finanțe, care datează din decembrie 2016.

Contractul cu Bechtel a fost încheiat în 2003, în timpul guvernării lui Adrian Năstase, și reziliat în 2013, când șef al CNADNR era Narcis Neaga, iar ministrul transporturilor era Dan Șova. Raportul de inspecţie economico-financiară din cadrul Ministerului de Finanţe a fost făcut în scopul recuperării a 525.891.888 de euro, bani consideraţi prejudiciu adus statului român ca urmare a modului în care s-a derulat şi negociat – din 2003 şi până în 2013 – contractul cu Bechtel pentru construirea Autostrăzii Transilvania.

Raportul menționează că 40 de milioane de euro constituie avansul acordat şi nerecuperat, la care se adaugă 116.829.120 de euro reprezentând majorări de întârziere. „Compania nu a demarat şi nu a derulat o procedură de negociere cu firma Bechtel Internaţional Inc., fapt care a condus la încheierea unui contract şi înscrierea în contractul încheiat cu această firmă a unor clauze păguboase pentru statul român, concretizate în prejudicii majore pentru bugetul de stat”, explică raportul.

În contractul de proiectare şi de construire a autostrăzii Braşov-Cluj-Borş s-au prevăzut sume reprezentând:avans cu încălcarea prevederilor legale; cheltuieli de mobilizare fără a fi prevăzute în devizul general; cheltuieli indirecte de capital, cu încălcarea prevederilor legale şi fără a fi prevăzute în devizul general.

Printr-un acord de modificare din 2006 avansul de 40 de milioane de euro „a fost reclasificat şi transformat în cheltuieli de mobilizare, valoarea acestora ajungând la suma fixă de 70 mil. euro, în condiţiile în care Contractul prevedea o suma globaloa de 30 de milioane de euro pentru activităţi anterioare începerii lucrărilor de construcţii”, se arată în raport. Persoane responsabile erau directorul general al companiei de la data semnării contractului şi directorul general al companiei la data semnării acordului.

Director general al CNADNR la semnarea contractului în 2003 era Mihai Bașulescu.


Pe aceeași temă:

România Curată a intrat în posesia unei copii a contractului original încheiat de Guvernul Năstase cu CNADNR, privind afacerea Bechtel…continuarea aici.

Mă întrebam în aceste zile: oare ce reacţie ar avea opinia publică din SUA dacă un senator din comitetul pentru controlul comunităţii de informaţii ar disparea din ţară, după ce Parchetul l-a inculpat în mai multe dosare de corupţie?…continuarea aici.

 

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, care a clasat dosarul pierderii contractului original cu compania americană, și-a bătut joc de investigaţie…continuarea aici.

 

Final stupefiant în ancheta ce urma să ducă la găsirea contractului original încheiat de către România cu compania americană: documentul nu a fost găsit, dar dosarul penal a fost închis fără ca vreun vinovat de pierderea și/sau distrugerea lui să fi fost identificat. Motivul: faptele penale, dacă au existat, s-au prescris...continuarea aici.

 

Știre în curs de actualizare.

 

 

 

Cele mai citite

Jurnalista Allison Pearson provoacă dezbateri despre libertatea de exprimare și acțiunile poliției britanice

Controversa privind investigarea jurnalistei Allison Pearson: Între libertatea de exprimare și acțiunile poliție. Cazul Allison Pearson a declanșat o dezbatere intensă în Marea Britanie,...

Zelenski despre finalul războiului: „Diplomația este necesară, dar Putin nu vrea pace, ci să rupă izolarea”

Președintele ucrainean avertizează asupra intențiilor lui Putin și subliniază importanța sprijinului occidental, în timp ce Ucraina se confruntă cu provocări militare și întârzieri în...

Editoarea unui jurnal științific demisionează după ce a numit generația X „fasciști” în urma victoriei lui Trump

Laura Helmuth, editoare la Scientific American, a demisionat joi, după o serie de postări controversate pe rețelele sociale în care a criticat votanții pe care...
Ultima oră
Pe aceeași temă