Echipajul remorcherului italian "Buccaneer", capturat de pirati in urma cu cinci luni, a fost eliberat. Cei 16 marinari, printre care si cinci romani, au plecat spre Djibouti, de unde vor fi repatriati.
Ministerul Afacerilor Externe din Italia si compania Micoperi, armatorul navei, au confirmat duminica seara eliberarea echipajului remorcherului "Buccaneer", atacat si sechestrat de pirati in largul coastelor Somaliei pe 11 aprilie. Remorcherul plecase din Singapore cu doua barje la remorca si a fost atacat chiar in momentul in care intra pe culoarul de siguranta instituit de forta navala multinationala din regiune. La scurt timp dupa eveniment, autoritatile somaleze au acuzat armatorul ca ar transporta la bord doua containere cu reziduuri toxice, informatie infirmata de italieni. Cei cinci romani au fost luati prizonieri impreuna cu un croat si zece italieni.
Nava eliberata se afla in prezent in mars spre Portul Djibouti, echipajul urmand sa fie imbarcat la bordul unei aeronave si sa plece spre casa. Conform autoritatilor italiene, toti cei 16 navigatori de la bord se simt bine si sunt nerabdatori sa-si revada familiile.
Silvio Bartolotti, managerul companiei italiene, a confirmat participarea marinei italiene la operatiunile de eliberare a vasului: "Nu a fost o interventie in forta. Militarii au preluat controlul navei". Autoritatile italiene nu au confirmat eventuale schimburi de focuri intre militari si rapitori. De asemenea, italienii au negat plata vreunei rascumparari. Pe de alta parte, piratii somalezi au declarat ca au primit patru milioane de dolari pentru rascumpararea navei.
Este a doua operatiune armata de eliberare a civililor sechestrati de somalezi confirmata de catre autoritati. Prima actiune de acest fel a fost desfasurata de trupele americane SEAL, care au intervenit pentru eliberarea comandantului unei nave retinute de pirati. Trupele speciale americane au intervenit in forta si au lichidat doi pirati. Revenind la navigatorii romani, in baza putinelor informatii oferite prin intermediul presei italiene, cei cinci fusesera separati in urma cu cateva saptamani de restul echipajului. Romanii au locuit intr-un sat al pescarilor somalezi. De-a lungul celor patru luni trecute de la momentul rapirii, piratii somalezi au transmis mai multe ultimatumuri armatorului italian pentru plata unor despagubiri de ordinul zecilor de milioane de dolari. Patru dintre cei cinci romani sunt din Constanta iar ultimul din Bucuresti.
» Musonul a blocat rapirile
In ultima perioada, vremea nefavorabila a zadarnicit actiunile de piraterie in Somalia. "Mai sunt inca nave comerciale sechestrate", a precizat liderul ITF, Adrian Mihalcioiu. Situatia nu s-a schimbat in zona, cu exceptia musonului, care a redus la minimum actiunile rapitorilor. O data cu ameliorarea conditiilor meteo, piratii vor relua cel mai probabil actiunile in forta. Cu toate ca in zona Somaliei flota NATO din Mediterana si alte structuri asemanatoare au alocat importante resurse umane si materiale pentru combaterea fenomenului pirateriei, in ultimii doi ani atacurile asupra navelor civile a crescut considerabil. Cateva sute de nave sunt atacate anual de pirati.