16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecial"Marea evadare" de la Focsani

„Marea evadare” de la Focsani

Sase detinuti din penitenciarul de Maxima Siguranta Focsani au reusit ca-n numai 11 zile sa sape un tunel pe sub camera, lung de noua metri. Cei sase erau condusi de Ion Manolache, din Focsani, condamnat la 30 de ani de inchisoare pentru omor deosebit de grav. Detinutii s-au inspirat din celebrul film american "Marea evadare".

La fel ca-n celebrul film american regizat de John Sturges in 1963, cei sase, transpusi in rolurile interpretate de Charles Bronson si Richard Attenborough, au sapat inca din seara zilei de 23 decembrie 2007 un tunel din toaleta camerei in care erau cazati. "Au scos planseul de metal al WC-ului turcesc, au sapat in adancime aproximativ 1,5-2 metri, dupa care au sapat pe sub camera circa noua metri pana la gardul inchisorii", au declarat surse din conducerea Penitenciarului de Maxima Siguranta Focsani. La gard au fost nevoiti sa se opreasca deoarece au dat de fundatia acestuia, care este mai adanca de doi metri.
Unul dintre gardieni a sesizat in data de 4 ianuarie faptul ca cei sase detinuti nu au iesit cu toti ceilalti la rugaciunea din seara de Craciun si mai ales ca aveau multi "saci cu alimente" depozitati in camera. La un control atent, s-au gasit mari cantitati de pamant si pietris depozitate sub paturi, dar si in saci. Ca urmare, in noaptea de 4 spre 5 ianuarie s-au solicitat Echipa Operativa Criminalistica, precum si Serviciul de Investigatii Criminale ale IPJ Vrancea. Politistii vranceni au descoperit tunelul.

"Daca mai aveam 24 de ore la dispozitie, eram liberi, pentru ca am fi trecut si de gard. Datoria noastra este sa evadam, iar a gardienilor este aceea de a ne prinde", a declarat politistilor Ion Manolache, la fel ca si idolul sau din "Great escape", Steve McQueen. Creierul operatiunii, Ion Manolache, este din Focsani si a fost condamnat la 30 de ani de inchisoare pentru talharie si omor deosebit de grav. El a fost secondat de alti cinci detinuti, printre care si V. Ianusovschi din Panciu, condamnat tot pentru omor. Cei sase ispaseau pedepse cuprinse intre 22 si 30 de ani de puscarie.

» Prima Incercare

"Aceasta tentativa de evadare este singura de acest gen de la infiintarea Penitenciarului de Maxima Siguranta Focsani in anul 1977. Au mai fost doua-trei cazuri de evadari de la punctele de lucru, stopate rapid. In istoria penitenciarelor de maxima siguranta din tara, este cel mai interesant caz de evadare din perioada postdecembrista", a precizat un oficial al penitenciarului.

Cele mai citite

Momente grele pentru Duckadam! „Eroul de la Sevilla” a intrat în operație pe cord deschis

Fostul mare goalkeeper Helmut Duckadam, legendarul erou al Stelei din Liga Campionilor, traversează un moment extrem de complicat din punct de vedere medical. Helmut Duckadam...

Rusia e furioasă. Muniția din India a ajuns în Ucraina

Proiectilele de artilerie vândute de producătorii de armament indieni au fost deturnate de clienții europeni către Ucraina, iar New Delhi nu a intervenit pentru...

Cultură de canabis descoperită într-o zonă împădurită de pe muntele Pietricica

Procurorii DIICOT au descoperit două culturi de canabis în județul Neamț, una amplasată într-o comună și cealaltă într-o zonă împădurită de pe muntele Pietricica....
Ultima oră
Pe aceeași temă