2.7 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialMarea disponibilizare culturală: actorii sunt daţi afară, funcţionarii rămân

Marea disponibilizare culturală: actorii sunt daţi afară, funcţionarii rămân

Primii afectaţi de reducerile de personal pe care autorităţile locale trebuie să le facă sunt oamenii de cultură. În acest timp, mulţi funcţionari sunt salvaţi de la concediere prin diferite metode.

Consiliul Jude­ţean Constanţa a desfiin­ţat Tea­trul Na­ţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”. Astfel, au fost daţi afară 128 de oameni. Se înfiinţează o nouă ins­ti­tu­ţie culturală aflată în subor­dinea Consiliului Judeţean,  Teatrul de Stat Constanţa, care va comasa, de-a valma, artiştii de teatru, operă, balet, cine­ma­tografie. Oamenii de cultură sunt cei sacrificaţi, în condiţiile în care ei reprezintă o treime din numărul total de angajaţi ai autorităţilor locale din Constanţa, care trebuie disponibilizaţi în urma Ordo­nanţei 63/2010. Astfel, din 353 de oameni care trebuie daţi afară, 128 sunt artişti.

La Arad, corul filarmonicii este pe cale să fie desfiinţat. Aceeaşi soartă o are şi an­sam­blul de muzică „Rapsozii Zarandului”, aflat în subor­dinea primăriei, căruia i s-a propus să înfiinţeze o fundaţie şi să se autofinanţeze. În schimb, Compania de Apă  va angaja alţi o sută de oameni, pe motiv că extinderea re­ţelei de apă în tot oraşul ne­ce­sită un număr mai mare de muncitori. Astfel, per total, din zona culturală, vor fi disponibilizaţi 50 de oameni, iar din rândul func­ţionarilor-116. Totuşi, la sfârşitul acestei săptămâni, primarul Gheorghe Falcă a pus în discuţie, la nivelul Guvernului,  statutul artiştilor din subordinea autorităţilor locale pentru a şti dacă, în final, va da afară angajaţii ansamblurilor culturale sau doar funcţionari publici. Nu s-a luat încă nici o decizie.

La Sibiu, Muzeul Astra va da afară 55 de angajaţi, iar Şcoala de Arte şi Meserii va fi desfiinţată. În acelaşi timp, Filarmonica de Stat va absorbi Teatrul de Copii „Gong”. În schimb, din rândul funcţionarilor publici, angajaţi ai consiliului judeţean, doar o persoană va fi disponibilizată. De asemenea, primăria condusă de Klaus Iohannis va salva 90 de oameni ai Serviciului de Administrare a Pieţelor, care vor fi trecuţi pe organigrama unei societăţi comerciale, nou- înfiinţate, care va avea drept acţionari Consiliul Local Sibiu, în proporţie de 99%, şi Consiliul Judeţean – 1%.

În judeţul Mureş, aproape 90 de artişti urmează să fie disponibilizaţi, dintr-un total de 127 de persoane cuprinse în bugetul Consiliului Judeţean care trebuie date afară. Astfel, 22 de dansatori ai Ansamblului „Mureş”, 38 de solişti de la Filarmonică, 24 de angajaţi ai Muzeului Judeţean, 17 oameni de la Biblioteca Judeţeană, vor deveni şomeri. Urmează să mai fie daţi afară peste 100 de angajaţi din personalul de pază şi protecţie, schema fiind supraîncărcată: peste 300. În schimb, funcţionarii Consiliului Judeţean scapă de disponibilizări. Şeful Consiliului Judeţean, Edita Emoke Lokadi, susţine că în jur de 30 de oameni de la direcţiile tehnice vor fi daţi afară. De altfel, funcţionarii de la CJ Mureş au avut mereu un statut privilegiat. În 2008, pe lângă majorările salariale consistente, 150 de funcţionari  au primit, lunar, fiecare câte 3.000 de lei pentru haine şi mâncare. Curtea de Conturi a stabilit, într-un raport din 2009, că aceste sume nu au fost acordate în temeiul legii. La Târgovişte, Filarmonica este aproape desfiinţată, rămânând doar un cor care urmează să fie inclus într-un centru cultural judeţean. De asemenea, Teatrul „Tony Bulandra” funcţionează în regim de avarie, mulţi actori urmând să fie disponibilizaţi. 

Interese politice la disponibilizări

De altfel, unele autorităţi locale au pornit un adevărat război cu aceste centre culturale încă de acum doi ani. Consilierul judeţean Maria Cristea ne-a declarat că preşedintele CJ Dâm­boviţa, Florin Popescu, a avut interese politice pentru des­fiinţarea celor două centre culturale. „Filarmonica şi tea­trul erau conduse de două per­so­nalităţi care nu se subordonau PDL”, ne-a declarat consilierul judeţean Maria Cristea. Re­gi­zorul Constantin Ranin, di­rectorul teatrului, a fost dat afară pe motiv că este membru PNL, iar Cristina Munteanu, pentru că este cumnata consilierului mu­nicipal PSD Tedi Vasiliu, a precizat Cristea. Ea ne-a mai spus că marţi majoritatea PDL din Consiliul Judeţean va vota pentru înfiinţarea centrului cul­tural judeţean, din care vor face parte Filarmonica, Ansamblul „Chindia”, Şcoala Po­pulară de Artă. „Este o abera­ţie, pentru că fiecare ins­ti­­tuţie culturală func­ţionează după o lege specială”, ne-a mai spus Cristea. În schimb, Con­siliul Judeţean sal­vează un nu­măr mare din angajaţii pro­prii, prin înfiinţarea unei so­­­­cietăţi comerciale. „Sunt ex­ter­­nalizate toate serviciile CJ. Este  adunat personalul teh­nic, administrativ din toate zonele de activitate: cultură, curăţenie, muncitori necalificaţi”, ne-a mai spus con­silierul judeţean. 

Cele mai citite

Sistem avansat de contorizare pe piața de energie

Transelectrica finalizează prima investiție finanțată din Fondul pentru Modernizare Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica a anunțat finalizarea primei etape a unui proiect...

Umor fiscal la meditații

În universul fascinant al legislației fiscale românești, se pare că și profesorii care dau meditații sunt chemați să devină mici antreprenori. PFA, Întreprindere Individuală,...

Cel mai de succes club din ultimii ani, Vipers Kristiansand, a declarat faliment!

Clubul de handbal feminin Vipers Kristiansand, câștigător al Ligii Campionilor în trei sezoane consecutive (2021, 2022, 2023), și-a anunțat falimentul, punând capăt unei istorii...
Ultima oră
Pe aceeași temă