14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialMagistrații motivează arestarea lui Andrei Hrebenciuc și a lui Paltin Sturza: Faptele...

Magistrații motivează arestarea lui Andrei Hrebenciuc și a lui Paltin Sturza: Faptele lor afectau buna funcționare a statului

În motivarea deciziei de arestare a lui Andrei Hrebenciuc şi a lui Gheorghe Paltin Sturdza, judecătorul de drepturi şi libertăţi de la ICCJ a arătat că, prin faptele lor, cei doi afectau buna funcţionare a instituţiilor statului, contribuind la disoluţia autorităţii, informează Mediafax.

"Cei doi inculpaţi sunt acuzaţi de comiterea unor infracţiuni de corupţie şi a altor infracţiuni grave iar privarea lor de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică. În plus, prin faptele lor inculpaţii afectau buna funcţionare a instituţiilor statului, contribuind la disoluţia autorităţii şi la generarea unei imagini negative din partea publicului", menţionează, în motivarea deciziei, judecătorul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Conform documentului citate, lăsarea în libertate a lui Andrei Hrebenciuc şi a lui Paltin Sturdza, având în vedere modalitatea concretă în care rezultă că s-au comis faptele, prezintă un pericol concret pentru ordinea publică, întrucât s-ar generează un sentiment e insecuritate în rândul societăţii civile, "s-ar produce temerea că justiţia nu acţionează suficient de ferm şi ar putea încuraja alte persoane să comită fapte asemănătoare".

"Împrejurarea că inculpaţii nu au antecedente penale, au studii superioare, sunt bine integraţi social, nu este de natură să micşoreze starea de pericol pentru ordinea publică.(…) Noţiunea de pericol pentru ordinea publică nu trebuie înţeleasă doar ca o primejdie concretă şi imediată, constând în posibilitatea comiterii unor fapte penale grave, ci ea semnifică şi o stare de nelinişte, un sentiment de insecuritate în rândul societăţii civile, generată de rezonanţa socială negativă a faptului că inculpatul asupra cărora planează acuzaţia comiterii unor infracţiuni ce aduc atingere sănătăţii societăţii este cercetat în stare de libertate", conform motivării instanţei.

Andrei Hrebenciuc şi Paltin Sturdza au fost arestaţi preventiv, în 24 octombrie, în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, potrivit deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a admis astfel cererea procurorilor DNA Braşov.

Decizia ICCJ a fost contestată de Andrei Hrebenciuc şi Sturdza la Completul de cinci judecători al aceleiaşi instanţe, care va judeca miercuri contestaţia.

Andrei Hrebenciuc este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Sturdza este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, cumpărare de influenţă şi instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Procurorii susţin că, în 2012, prin intermediul deputatului Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza le-a cerut judecătorilor Ordog Lorand Andras şi Gabriel Uţă, de la Tribunalul Covasna, să pronunţe o hotărâre judecătorească în favorarea sa. Cei doi magistraţi au dispus punerea în posesia lui Sturdza a unei suprafeţe de 43.227 de hectare de pădure şi a uneia de 50 de ha de teren agricol în Bacău, producând astfel Romsilva un prejudiciu de 303.888.615 de euro.

Imediat după decizia din 17 aprilie 2012 a Tribunalului Covasna, Sturdza, împreună cu Ioan Adam, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Gheorghe Varga, Dan Costin Bengescu şi Viorel Hrebenciuc, a constituit şi coordonat un grup pentru a urgenta punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate precum şi o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier dobândit.

Pentru a pune în aplicare decizia instanţei, obţinută fraudulos, Sturdza şi Adam le-ar fi promis lui Viorel Hrebenciuc, Călugăr, Varga şi Bengescu bani sau alte foloase. În schimbul banilor, aceştia ar fi promis că vor determina funcţionarii de la Comisia Judeţeană de Fond Funciar Bacău, Direcţia Silvică Bacău, comisiile locale de fond funciar Asău, Dofteana, Brusturoasa, Palanca, OCPI Bacău şi ITRSV Suceava să urgenteze îndeplinirea actelor pentru punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate pentru terenul de peste 43.000 de hectare de pădure.

Procurorii mai arată că Andrei Hrebenciuc l-a ajutat pe tatăl său, pe Viorel Hrebenciuc, să comită infracţiunea de trafic de influenţă.

Anchetatorii susţin că Andrei Hrebenciuc, în baza unei înţelegeri cu Dan Costin Bengescu, Viorel Hrebenciuc şi cu avocaţii Victor Adrian Prodan şi Nicolae Mergeani, ar fi determinat-o pe Carmen Elisabeta Drăgoi, administrator al SC Reşedinţa Vârstnicilor SRL, să încheie un contract cu Paltin Gheorghe Sturdza, prin care societatea a dobândit calitatea de promitent cumpărător, alături de Bengescu, pentru suprafaţa de 43.277 de hectare de teren forestier.

Preţul tranzacţiei a fost stabilit la 2.500 de euro pe hectar, acesta fiind de aproximativ trei ori mai mic decât valoarea de piaţă, "întrucât contractul masca, în cuprinsul său, şi cumpărarea de influenţă de la autorităţile din judeţul Bacău", a arătat DNA.

Procurorii au stabilit că SC Reşedinţa Vârstnicilor SRL are ca asociat unic Majura Limited (cu sediu social în Cipru), persoană juridică cipriotă al cărei asociat real este Andrei Hrebenciuc.

Potrivit anchetatorilor, toate persoanele implicate, respectiv Andrei Hrebenciuc, Viorel Hrebenciuc, Paltin Gheorghe Sturdza, Dan Costin Bengescu şi Ioan Adam, cunoşteau faptul că s-a stabilit un preţ mult mai mic decât cel real, deoarece diferenţa de preţ ce urma să fie obţinută din vânzarea pădurii reprezenta folosul lui Viorel Hrebenciuc şi al lui Dan Bengescu în schimbul exercitării de influenţe faţă de funcţionarii cu atribuţii privind punerea în executare a deciziei din 2012 a Tribunalului Covasna.

În acest dosar, Dan Bengescu a fost deja arestat preventiv. Judecătorii Ordog Lorand Andras şi Gabriel Uţă sunt cercetaţi sub control judiciar.

Procurorii DNA Braşov au început urmărirea penală şi faţă de Carmen Elisabeta Drăgoi şi avocaţii Nicolae Mergeani şi Victor Adrian Prodan, toţi fiind acuzaţi de spălare de bani.

Citește și: UPDATE. VIDEO. Andrei Hrebenciuc, adus la ICCJ. Tatăl său l-a menționat într-o discuție cu fostul șef al SPP (INTERCEPTĂRI)

Viorel Hrebenciuc şi-a dat demisia din Parlament, iar marţi el a fost reţinut, urmând să fie dus în faţa instanţei supreme cu propunere de arestare.

În cazul lui Ioan Adam, DNA a cerut aviz de la Camera Deputaţilor pentru arestarea lui. Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis, luni, ca membrii Comisiei juridice să facă până în 3 noiembrie raportul în privinţa cererii de arestare preventivă a deputatului PSD, urmând ca plenul Camerei să fie convocat de îndată ce vine raportul.

Citește și: Rolul lui Andrei Hrebenciuc în mafia retrocedărilor

Într-un alt dosar, care are legătură cu cel al retrocedărilor, Viorel Hrebenciuc este urmărit penal pentru instigare la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, trafic de influenţă, folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi cumpărare de influenţă. În acest al doilea dosar este urmărit penal şi senatorul PSD Dan Şova, pentru trafic de influenţă.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă