0.4 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialIPS Teodosie rămâne sub control judiciar. Magistrații Curții de Apel Constanța au...

IPS Teodosie rămâne sub control judiciar. Magistrații Curții de Apel Constanța au respins apelul procurorilor DNA. Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei: Cei ce doresc tulburare în Biserică să înțeleagă că Dumnezeu se uită la ei

UPDATE 17.03: ”IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, nu va fi arestat la domiciliu.Astăzi, ICCJ a decis definitiv că cererea DNA de arestare la domiciliu a ierarhului este nejustificată. Arhiepiscopia Tomisului speră ca cei ce doresc tulburare în Biserică să înțeleagă că Dumnezeu se uită la ei.”, a declarat, pe o rețea de socializare, imediat după aflarea veștii, Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.

UPDATE 16.45: Judecătorii Curții de Apel Constanța au decis că arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, va rămâne sub control judiciar. Magistrații au respis apelul procurorilor Direcției Naționale Anticorupție.

UPDATE 14.07: Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a declarat, la ieşirea de la ÎCCJ, că nu a încălcat condiţiile controlului judiciar dispus în cazul său, informează Mediafax.

„Nu s-a încălcat nimic şi aceasta se va dovedi. Eu nu comentez altceva decât ce a zis doamna avocat. Nu am ce să dau", a declarat, la ieşirea de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie.

Procurorii au cerut, în cazul arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, înlocuirea controlului judiciar cu arestul la domiciliu. Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie urmează să decidă dacă admit sau nu cererea. „Nu au fost încălcate condiţiile, asteptăm hotărârea instanţei. Veţi obţine mai multe informaţii după ce se termină judecata, pentru a nu se aprecia că încercăm să influenţăm actul de judecată. În această cauză, nu există niciun înscris care să confirme încălcarea condiţiilor şi ar fi păcat să fie prezentată în spaţiul public o informaţie eronată", a declarat avocata Maria Vasii.


Înalta Curte de Casație și Justiție decide, luni, dacă Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, va fi arestat preventiv sau dacă va rămâne sub control judiciar, așa cum a decis instanța din Constanța, în dosarul în care este acuzat de fraudă cu fonduri europene, potrivit Mediafax.

În 22 mai, Magistrații Curții de Apel Constanța au respins cererea procurorilor DNA privind înlocuirea arestului la domiciliu cu controlul judiciar. La acel moment, IPS Teodosie a apreciat  „decizia obiectivă a judecătorului care nu s-a lăsat influenţat de documentele depuse”.Potrivit unui comunicat transmis de Biroul de Comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului, arhiepiscopul Tomisului apreciază decizia obiectivă a judecătorului, care nu s-a lăsat influenţat de documentele depuse. „Decizia mi-a dat speranţe că întregul dosar va avea parte de o justiţie obiectivă”, a precizat IPS Teodosie.

Astfel, procurorii anticorupție au contestat decizia, cerând arestarea preventivă a înaltului prelat. DNA susține că Arhiepiscopul Tomisului ar fi încălcat condiţiile controlului judiciar, eliberând adeverinţe pentru accesarea de fonduri europene, adică exact activităţile pentru care a fost inculpat în dosarul de corupţie.

„În cererea procurorilor de înlocuire a măsurii controlului judiciar se menţionează că inculpatul Petrescu Teodosie a demarat activităţi de accesare a fondurilor europene, deşi acest lucru i-a fost interzis în mod expres şi neechivoc prin obligaţiile stabilite în cadrul controlului judiciar. În concret, la data de 12 mai 2017, Petrescu Teodosie, reprezentant legal al Arhiepiscopiei Tomisului, a emis un act prin care l-a împuternicit pe Ştefan Aurelian, persoană având calitate de inculpat în acelaşi dosar, să reprezinte Arhiepiscopia Tomisului şi pe numitul Petrescu Teodosie, precum şi să semneze şi să depună documentaţia pentru obţinerea adeverinţei de suprafaţă de la Primăria Ovidiu, cu suprafaţa de 342,52 ha teren, din care 188, 75 ha vie. Adeverinţa era necesară a fi folosită în relaţia cu APIA (Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură), din care să reiasă că Cooperativa Agricolă Constanţa Tomis figurează cu 342,52 ha teren total, din care vie 188, 75 ha", precizează DNA, într-un comunicat de presă.

Procurorii susţin că prin emiterea împuternicirii, ÎPS Teodosie ar fi încălcat simultan cele două obligaţii care îi fuseseră instituite prin măsura controlului judiciar : să nu desfăşoare nicio activitate ce implică accesarea de fonduri europene în cadrul Bisericii Ortodoxe Române/Patriarhiei Române/Arhiepiscopiei Tomisului, nici direct, nici prin interpuşi; să nu se apropie de ceilalţi inculpaţi din dosar, de martori, experţi şi să nu comunice direct sau indirect cu aceştia.

„A reieşit că Petrescu Teodosie a demarat prin interpuşi, activitatea de accesare a fondurilor europene, adeverinţa de suprafaţă fiind necesară în cadrul cererii unice SAPS în legătură cu care inculpatul a şi fost trimis în judecată, iar Cooperativa Agricolă Constanţa Tomis este interpusa inculpatului Petrescu Teodosie. (Una dintre faptele pentru care inculpatul PETRESCU TEODOSIE a fost trimis în judecată – cea aferentă campaniei 2016 – era tocmai aceea că, în calitate de Arhiepiscop al Tomisului, folosindu-se de interpusa Cooperativa Agricolă Tomis, reprezentată de inculpatul ŞTEFAN AURELIAN, a încercat să acceseze fonduri europene prin APIA, declarând în fals că foloseşte anumite suprafeţe agricole)", susțin procurorii DNA.

Arhiepiscopul Tomisului este judecat, alături de alte persoane, pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată. În prezent dosarul se află în procedură de cameră preliminară la Curtea de Apel Constanţa.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă